ANKARA (ANKA)- Genel Kurul'da İç Güvenlik Paketi'nin birinci bölümü kabul edildi. İç Güvenlik Paketi'nin birinci bölümünde yer alan ve kabul edilen 20 maddenin getirdiği düzenlemeler şöyle:

Ancak, el ile dıştan kontrol hariç, kişinin üstü ve eşyası ile aracının dışarıdan bakıldığında içerisi görünmeyen bölümlerinin aranması; İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenecek esaslar dâhilinde mülki amirin görevlendireceği kolluk amirinin yazılı, acele hallerde sonradan yazıyla teyit edilmek  üzere sözlü emriyle yapılabilecek. Kolluk amirinin kararı yirmi dört saat içinde görevli hâkimin onayına sunulacak. Araç aramalarına ilişkin olarak kişiye, arama gerekçesini de içeren bir belge verilecek.

Polis başkalarının can güvenliğini tehlikeye düşürenleri eylemin veya durumun niteliğine göre; koruma altına alacak, uzaklaştıracak ya da yakalayacak ve gerekli kanuni işlemleri yapacak.

-POLİS TANIK İFADELERİNİ İKAMET VEYA İŞYERLERİNDE DE ALABİLECEK-

Polis; müşteki, mağdur veya tanık ifadelerini, talepleri hâlinde ikamet ettikleri yerlerde veya işyerlerinde de alabilecek.

-POLİS BOYALI SU DA KULLANABİLECEK-

Polis boyalı su da kullanabilecek.

Polis kendisine veya başkalarına, işyerlerine, konutlara, kamu binalarına, okullara, yurtlara, ibadethanelere, araçlara ve kişilerin tek tek veya toplu halde bulunduğu açık veya kapalı alanlara molotof, patlayıcı, yanıcı, yakıcı, boğucu, yaralayıcı ve benzeri silahlarla saldıran veya saldırıya teşebbüs edenlere karşı, saldırıyı etkisiz kılmak amacıyla ve etkisiz kılacak ölçüde silah kullanmaya yetkili olacak.

-DİNLEMEDE YAZILI EMİR 48 SAAT İÇİNDE YETKİLİ VE GÖREVLİ HÂKİMİN ONAYINA SUNULACAK-

Hâkim kararı veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Emniyet Genel Müdürü veya İstihbarat Dairesi Başkanının yazılı emriyle, telekomünikasyon yoluyla yapılan iletişim tespit edilebilecek, dinlenebilecek, sinyal bilgileri değerlendirilebilecek, kayda alınabilecek. Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde verilen yazılı emir, 48 saat içinde yetkili ve görevli hâkimin onayına sunulacak.

-DEMİR BİLYE VE SAPAN KAPSAMA ALINDI-

Toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde, "havai fişek, molotof ve benzeri el yapımı olanlar" ile "demir  bilye ve sapan" bulundurmak kanuna aykırı olacak.

-YÜZÜNÜ TAMAMEN VEYA KISMEN KAPATANLAR ÜÇ YILDAN BEŞ YILA KADAR HAPİS CEZASIYLA CEZALANDIRILACAK-

Toplantı ve gösteri yürüyüşlerine; ateşli silahlar veya havai fişek, molotof ve benzeri el yapımı olanlar dâhil patlayıcı maddeler veya her türlü kesici, delici aletler veya taş, sopa, demir ve lastik çubuklar, boğma teli veya zincir, demir bilye ve sapan gibi bereleyici ve boğucu araçlar veya yakıcı, aşındırıcı, yaralayıcı eczalar veya diğer her türlü zehirler veya her türlü sis, gaz ve benzeri maddeler taşıyarak veya kimliklerini gizlemek amacıyla yüzlerini tamamen veya kısmen bez vesair unsurlarla örterek katılanlar iki yıl altı aydan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak.

Toplantı ve gösteri yürüyüşlerine, yasadışı örgüt ve topluluklara ait amblem ve işaret taşıyarak veya bu işaret ve amblemleri üzerinde bulunduran üniformayı andırır giysiler giyerek katılanlar ile kanunların suç saydığı nitelik taşıyan afiş, pankart, döviz, resim, levha, araç ve gereçler taşıyarak veya bu nitelikte sloganlar söyleyerek veya ses cihazları ile yayınlayarak katılanlar altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak.

Terör örgütünün propagandasına dönüştürülen toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde, kimliklerini gizlemek amacıyla yüzünü tamamen veya kısmen kapatanlar üç yıldan beş yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak. Bu suçu işleyenlerin cebir ve şiddete başvurmaları ya da her türlü silah, molotof ve benzeri patlayıcı, yakıcı ya da yaralayıcı maddeler bulundurmaları veya kullanmaları hâlinde verilecek cezanın alt sınırı dört yıldan az olamayacak.

-BONZAİ TCK KAPSAMINDA-

Bonzai (sentetik kannabionid) de Türk Ceza Kanunu kapsamında olacak.

Uyuşturucu satışı okul, yurt, hastane, kışla veya ibadethane gibi tedavi, eğitim, askeri ve sosyal amaçlı toplu bulunulan bina ve tesisler ile bunların varsa çevre duvarı, tel örgü veya benzeri engel veya işaretlerle belirlenen sınırlarına ikiyüz metreden yakın mesafe içindeki umumi veya umuma açık yerlerde yapılması halinde verilecek ceza yarı oranında artırılacak.

-TOPLU OLARAK İŞLENEN SUÇLARDA KIRK SEKİZ SAATE KADAR GÖZALTINA ALINMA KARARI VERİLEBİLECEK-

Suçüstü hâlleriyle sınırlı olmak kaydıyla; kişi hakkında toplumsal olaylar sırasında işlenen cebir ve şiddet içeren suçlar, kasten öldürme, cinsel saldırı, hırsızlık yağma, uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti, bulaşıcı hastalıklara ilişkin tedbirlere aykırı davranma gibi suçlarda mülki amirlerce belirlenecek kolluk amirleri tarafından yirmi dört saate kadar, şiddet olaylarının yaygınlaşarak kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmasına yol açabilecek toplumsal olaylar sırasında ve toplu olarak işlenen suçlarda kırk sekiz saate kadar gözaltına alınma kararı verilebilecek. Gözaltına alma nedeninin ortadan kalkması hâlinde veya işlemlerin tamamlanması üzerine derhâl ve her hâlde belirtilen sürelerin sonunda Cumhuriyet savcısına yapılan işlemler hakkında bilgi verilerek talimatı doğrultusunda hareket edilecek. Ancak kişi en geç kırk sekiz saat, toplu olarak işlenen suçlarda dört gün içinde hâkim önüne çıkarılacak.

-VALİNİN YETKİLERİ ARTIYOR-

Vali lüzumu halinde kolluk amir ve memurlarına suç faillerinin bulunması için gereken emirleri verebilecek. Kolluk bu emirleri mevzuatta belirtilen usule uygun olarak yerine getirecek.

-VALİYE VERİLMİŞ OLAN YETKİLER, İLÇEDE KAYMAKAM TARAFINDAN DA KULLANILABİLİR-

Kamu düzenini ve güvenliğini veya kişilerin can ve mal emniyetini sağlamak ya da toplumsal olayları önlemek amacıyla vali tarafından alınan ve usulüne göre tebliğ veya ilan olunan karar ve tedbirlere aykırı davrananlar, üç aydan bir yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak.

Valiye verilmiş olan yetkiler, ilçede kaymakam tarafından da kullanılabilecek.

-ARAÇ KİRALAMA ŞİRKETLERİ BİLGİLERİ GÜNÜ GÜNÜNE TUTACAK-

Araç kiralama şirketlerinin sorumlu işleticileri ve yöneticileri, kiralanan araç bilgileri ile aracı kiralayanların kimlik bilgileri ve kira sözleşmesi kayıtlarını günü gününe tutacak.



mynet.com