HDP’nin 7 Haziran seçimlerine parti olarak girme kararını açıklamasından sonra solda HDP’ye oy verme tartışması başladı.

HDP’nin seçimlere parti olarak girme kararı başlangıçta birçok kişiye şaka gibi gelmişti. Ama giderek HDP’nin seçimlere parti olarak girmekte kararlı olduğu görüldü.

HDP’ye oy verme meselesine gelmeden önce barış sürecini ve HDP AKP ilişkisini tartışmak gerekir.

Barış sürecinin ne olduğu tam olarak kamuoyu ile tartışılmış değildir, birçok şey henüz kamuoyuna kapalıdır. Bu yüzden HDP ile AKP arasında gizli bir anlaşma olduğu iddiaları mevcuttur.

Komplo teorilerini ve iddiaları bir yana bırakıp durum tahlili ve somut durumdan bir sonuca gitmek bizce en doğrusu.

Kürtlere statü

İmralı’dan gelen bütün açıklamalar Kürtlere statü verilmesinden söz etmektedir. Nedir statü?

Kürtlere statünün şekli ne olursa olsun özerklik olduğunu söylersek yanılmış olacağımızı sanmam.. Peki, AKP Kürtlere statü tanımaktan yana mıdır?

Bizce, AKP en azından yakın bir gelecekte Kürtlere statü tanınmasını çeşitli nedenlerle istemez. En azından anayasayı değiştirip başkanlık sistemine geçinceye kadar… Çünkü Kürtlere statü tanınması AKP’de ciddi bir kayba neden olur, üstelik 2015 de ekonomi kötüye giderken..2015 kalkınmasının %3 ün altında olacağı söyleniyor, 2016 yılı da 2015 den iyi olmayacak..

Bütün bu nedenlerle 7 Haziran seçimlerinin AKP için hayati önemi vardır.

Kürt Siyasi Hareketi bu durumun farkında, yani AKP’nin Kürtlere statüyü yakın gelecekte gündeme getirmeyeceğini bilmektedir.

Anayasa değişikliğinden ve başkanlık sistemine geçmeden önce Kürtlere özerklik verilmeyeceğine göre Kürt Siyasi Hareketinin AKP’nin özlediği ve güçlü devlet, güçlü merkez diye tanımladığı başkanlık sistemine destek vermesi akıl karı değildir. Kürtlere statü tanınması demek özerk bölgeye merkezin çok fazla müdahale edememesi demektir. Özerklik isteyen Kürtler güçlü bir başkanı, güçlü devlet ve güçlü merkezi neden kabul etsin ki….. Bu yüzden Selahattin Demirtaş Erdoğan’a “seni asla başkan yapmayacağız” diyor.

Bu durumda HDP ile AKP arasında bir gizli anlaşmanın varlığı mantıklı olamaz.

Peki, HDP ne istiyor?

İşte zurnanın zırt dediği yer burası: HDP ne istiyor?

Kürt siyasi Hareketi evrenselmiş, küresel boyutta bir harekettir. Kürtler Avrupa’da Sürgünde Kürt Parlamentosu kuralı 20 yıl oldu. PKK daha işin başında uluslar arası koşullar nedeni ile evrenselleşti. Avrupa, ABD ve dünyanın birçok başkentinde örgütlendi. Buradan çıkan sonuç Kürt Siyasi Hareketinin küresel ve üst bir aklı olduğudur. Bu akla sahip Kürt Siyasi Hareketi iki nedenle 7 Haziran seçimlerine parti olarak girme kararı aldı:

Güçlü bir şekilde Parlamentoya girerek AKP ile pazarlık yapacak fırsatı yakalamak. Barajı aşacak bir HDP 60 civarında milletvekili çıkaracaktır. AKP’ninde 260 civarında kaldığı düşünülürse HDP’siz bir Anayasa değişikliği artık hayal olacaktır.

Diğer neden HDP barajı aşamazsa silahlı mücadele öne çıkacaktır.

HDP’nin bu kritik kararı almasının en önemli nedeni 7 Haziran seçimlerinin Türkiye için bir milat olacağının farkında olmasıdır. Ayrıca Kürtler statü istediğine göre uniter yapıdan federal bir yapıya geçiş ancak ciddi bir kırılma ile mümkün olabilir. Böyle ciddi bir kırılma HDP’nin barajı aşıp Türkiye partisi olması veya silahlı mücadele ile mümkün olabilir.

Buradan çıkacak sonuç 7 Haziran seçimleri ile birlikte Kürtlere statü verilmeyecek, belki böyle bir statünün önü açılacaktır. Bu durumda taktik olarak HDP’nin barajı aşmasına destek olmakta bir sakınca yoktur. Çünkü HDP barajı aşsa da aşamasa da bu seçimlerden sonra özerklik gündeme gelmeyecektir ama kesin olan bir şey var bu seçimlerde HDP barajı aşarsa AKP tek başına Anayasayı değiştirecek gücü elde edemeyecek ve AKP iktidarı gidici olacaktır.

İşte bütün bu nedenlerle stratejik olarak 7 Haziran seçimlerinde HDP ye destek vermek daha sonrasını da planlamak akılcı bir yol olacaktır.

HDP kimlerden oy alacaktır?

Bizce HDP esas olarak AKP’ye gidecek Kürt oylarının bir kısmını alacaktır. Çünkü sağda olan Kürtler de HDPnin barajı aşamaması halinde halinde Kürtlerin kayba uğrayacağının bilincindedir, mevcut haklar bu hareket sayesinde alınmıştır.

HDP Kürt olmayan sol ve demokratların oyunu alabilir. Sol demokrat oyların % 3 civarında olacağı düşünülmektedir. Soldan gidecek bu oy CHP'ye en fazla % 2 oy kaybı olarak yansır.

Rahmi Ofluoğlu