Sabah Gazetesi’nden Okan Müderrisoğlu ABD’nin Ankara Büyükelçisi’ne soruyor:

Gülen CİA ajanı mı?  Gülen ABD vatandaşı mı?

Büyükelçi John Bass iki soruya da net cevaplar veremiyor veya vermiyor. İşte cevaplar:

GÜLEN

Gülen'in, CIA ile ilişkili olduğu Türkiye'de bir kesimde hâkim kanaat. Sizce bu komplo teorisi mi?
Komplo terorisi gibi görünüyor. Osmanlı İmparatorluğu'nun son günlerini yaşadığı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin tesis edildiği döneme ve bazı yabancı devletlerin o tarihlerde sergiledikleri tavır ve faaliyetlere bakacak olursak, bu toplumda hâlâ bazı insanların, ihtilaf yaratabilecek olaylara ilişkin cevapları hemen ülke dışında aramaları anlaşılabilir. Ancak basında gördüğüm ya da bana aktarılan bazı şeyleri şaşkınlıkla karşılıyorum. 

Fethullah Gülen, ABD vatandaşı mı? 

Kendisinin ABD vatandaşı olduğunu sanmıyorum, ancak bunu teyit etmem gerek. 

Büyükelçinin bu cevaplarına göre Gülen ABD vatandaşı olabileceği gibi CİA ajanı da olabilir.

Gülen’in iadesi

Gülen’in ABD vatandaşlığı ve CİA ajanlığı konusunda net cevaplar veremeyen Büyükelçi Gülen’in iadesi konusunda “ciddi suçlamalar var, yasal prosedür işliyor” diyor. Oysa Gülen’in iadesi ile bu sorulara verilen cevaplar çok yakından ilişkili. ABD vatandaşını Türkiye’ye iade etmeyeceği gibi CİA ajanını hiç iade etmez.

ABD Ankara Büyükelçisi’nin CİA ajanlığı neyse de Gülen’in ABD vatandaşı olup olmadığını bilmemesi inandırıcı olmasa gerek.

Söyleşide bu iki soruya net cevap veremeyen Büyükelçi Erdoğan’ın 1915 Ermeni olayları üzerine açıklamasını övüyor, ayrıca çözüm sürecine tam destek verdiklerini söylüyor. Hatta çözüm sürecinde ABD’nin arabulucu olabileceğini söylüyor. İşte çözüm süreci ile ilgili Büyükelçinin açıklaması:

Çözüm Süreci

*       Çözüm süreci son aşamada. ABD'nin katkısı söz konusu mu? 
Bu konuya Türkiye'ye ait ulusal bir süreç olduğu temel anlayışıyla yaklaşıyoruz. Sürece büyük destek veriyor, 30 yılı aşkın zamandır hem Türkiye hem de Türkiye halkı için korkunç sonuçlar doğuran ve devamlılık gösteren bir sorunu barışçıl çözüme götüren bu sürecin hedeflerini destekliyoruz. Sürece ilişkin yardımcı olabileceğimiz noktalar olursa biz hazırız. 

http://www.sabah.com.tr/c/i/bullet.jpg ABD'nin sürecin üçüncü tarafı olması konusunda tartışmalar yaşandı… 
Konu her şeyden öte bir iç mesele. Eğer bir noktada, Türkiye'de sürece dahil olan tüm taraflar, yarar sağlayacağımızı düşünürlerse, talebi ciddiyetle ele alır ve nasıl katkı sağlayabileceğimize bakarız. 

Gülen’in durumu konusunda net konuşamayan Büyükelçi konu Ermeni sorunu ve Çözüm süreci olunca bülbül gibi ötüyor.