Belediyelere kayyum atanması ve mal varlıklarına el konulmasına ilişkin KHK ile Türkiye'de demokrasiye nokta konulduğunu belirten CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar, "Asıl darbenin şimdi yapıldığı ortaya çıktı. 15 Temmuz darbe yaptık diyenlerin aslında birlikte ortak oldukları bir anlayışın sivil uzantısının devam ettiğini gösteriyor. Halkın seçtiği seçilmişleri doğru dürüst gerekçe göstermeden almak ve yerine bir tek kişinin iradesine bağlı olarak birilerini yönetime koymak, o belediyenin bütün varlığına el koymak, demokrasi ile bağdaşmadığı gibi hukuk devletine de yakışmayan bir uygulamadır. Bu yanlış bir uygulamadır" dedi.

SAĞLAR: ORTADA ANAYASA MAHKEMESİ KALMADI

D'da yer alan habere göre, bütün belediyelerin şu anda tehlike altında olduğunu belirten Sağlar, HDP ya da CHP değil burada tehlikede olanın tüm belediyeler olduğunu kaydetti. Sağlar, hangi belediye olduğunun değil kararname ile birlikte halkın seçmiş olduğu belediyelerin bir belge gerekçe gösterilerek, mahkeme oluşmadan el konulmasının hukuka, demokrasiye ve Anayasa'ya aykırı olduğunu kaydetti. Uygulamanın Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesinin önünde engel olduğunu belirten Sağlar, meydanlara çıkıp "Yeter artık" demek gerektiğini vurguladı. Anayasa Mahkemesi'ne götürmenin anlamının da olmadığını belirten Sağlar, Anayasa Mahkemesi'nin son iki üyesinin de değiştirildiğini belirterek, ortada bir Anayasa Mahkemesi'nin kalmadığının altını çizdi.

TANRIKULU: DÜZENLEMELER ANAYASA'YA AYKIRI

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da, belediyelere kayyum atanması ve belediyelerin mal varlıklarına el konulabilmesinin önünü açan KHK hakkında hükümetin düzenleme yetkisi olmadığını söyledi. KHK'lerin Meclis'ten OHAL ile ilgili alınan yetkiler ve nedenleri ile birlikte süresi içinde kararlar alınabileceğini söyleyen Tanrıkulu, belediyelere kayyum atanmasına ilişkin düzenlemelerin yapılmasının Anayasa'ya aykırı olduğunu da belirtti.

'KHK'LERİ ANAYASA MAHKEMESİ'NE TAŞIYACAĞIZ'

Hükümetin söz konusu düzenleme ile Meclis'in yetkilerini gasp ettiğinin altını çizen Tanrıkulu, düzenlemenin ancak Meclis tarafından yapılabileceğini belirterek, konunun Meclis'te görüşülüp tartışıldığını ve kabul edilmediğini hatırlattı. Meclis'e karşı siyasi bir gasp yapıldığını belirten Tanrıkulu, yerinden yönetim ilkeleri ile demokrasi kriterlerine darbe vurulduğunu söyledi. OHAL sürecinde KHK'lere karşı ana muhalefet partisinin Anayasa Mahkemesi'ne başvurma hakkı olduğunu savunan Tanrıkulu, CHP'nin parti olarak bugüne kadar çıkarılmış KHK'lere karşı Anayasa Mahkemesi'ne başvurmak için hazırlık yaptığını söyledi. Tanrıkulu, söz konusu uygulamaların hukuksuzluk olduğunu belirterek dayanışma ile sorunları aşabileceklerini söyledi.


Kaynak: Birgun.net