Halkların Demokratik Partisi'nin bugün yapılan birinci olağanüstü kongresinde Eş Genel Başkan seçilen Ertuğrul Kürkçü, kürsüde yaptığı coşku dolu konuşmanın ardından rahatsızlanarak hastaneye kaldırılmıştı. Hastanede yapılan anjiyo sonrası bir kalp krizi geçirdiği anlaşılan Kürkçü'ye daha önce takılan stent değiştirildi. Kürkçü'nün sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.

Kürkçü konuşmasına “Eğer bizi izleyebiliyorsa, sesimize duyabiliyorsa Yoldaş Öcalan’a buradan selam gönderiyorum” diyerek konuşmasına başladı.

“Yoldaş Öcalan” ifadesini bilerek kullandığını ifade eden Kürkçü bunun nedenini şu sözlerle açıkladı:

“Bize gönderdiği mesajla Sayın Öcalan bir gerçeği yeniden hatırlattı. Türkiye’nin ve Kürdistan’ın demokratik ve sosyal kurtuluş mücadelesi ortaktır. Öcalan 'Emaneti size teslim ediyorum' derken sadece bir retorik yapmıyor, aynı zamanda iki halkını ortak mücadele çağının yeniden geldiğini işaret ediyor.

“İşte bu parti bu mücadeleyi önümüzdeki yüzyıla taşıyacak. Bu partinin görevine talip olduk, bize bu görevi verirseniz hizmetkârınız olacağız. Sizinle birlikte sizinle ortak mücadele içinde omuz omuza bu partiyi taşıyacağız yoldaşlar.”

Adalet ve Kalkınma Partisi’ni (AKP) eleştiren Kürkçü “Geçmişte cumhuriyet seçkinlerinin marşlar eşliğinde yaptıklarını AKP bugün dualar eşliğinde yapıyor” dedi.

“Türkiye halkları ne 1930’ların tek parti diktatörlüğünü ne de Osmanlı saltanatını istiyor. AKP iktidarı 12 Eylül rejiminin Türk-İslam sentezini devraldı. Sen Türk’ü de İslam’ı da savunamazsın. Senin diyanetin Kemalist İslam’a mecburdur. Kürt halkı asimilasyoncu, savaşçı diyanete sivil cuma namazlarıyla cevap verdi.” 

Konuşmasıyla salonu canlandıran Kürkçü “Bu daha başlangıç” sloganın yerinde olduğunu söyledi. Ve “HDP’ye katılması gereken herkes burada değil, biz yürüdükçe, ikna oldukça bize katılacaklardır” şeklinde konuştu.

Kürtlerin, Alevilerin, Ermenilerin, kadınların, LGBT bireylerin kısacası ezilenlerin hakkını savunmayana sosyalist denemeyeceğini belirten Kürkçü “İnsan kapitalizmde insanlıktan çıkar” dedi ve ekledi “Biz kurtlar dünyasında değil insanlar dünyasında yaşamak istiyoruz.”

Kürkçü “Elbette şunu sorabilirsiniz, bunca genç varken niye sen? Geçmişi geleceği bağlamak için son bir adım. Ondan sonra her şey sizin yoldaşlar, her şey gençlerin, kadınların” diyerek konuşmasını bitirdi. (SK/HK)