1982 Anayasası Cumhurbaşkanlığı makamına olağanüstü yetkiler vermiştir.

Bugünlerde, Erdoğan'ı adil bir şekilde yargılayacağız diyenden tutun da, sanki Ak Parti dışında kurulacak 3'lü bir koalisyonun yürümesinin mümkün olacağını dillendirenlere kadar bir çok görüş seslendiriliyor.

Peki bunlar ne kadar gerçek?

Seçim bittiği için bazı gerçeklerin daha yükse sesle dinlendirilmesi gerekiyor.

İşte Anayasanın Cumhurbaşkanlığı makamına verdiği yetkiler...

MECLİS

Cumhurbaşkanı istediği zaman Meclisi toplayabilir ve konuşabilir.

BAKANLAR KURULU

Erdoğan, kabineyi kurma görevini kime verirse versin, Bakanlar Kurulunu onaylama yetkisine sahip. Ancak Erdoğan'ın onay vereceği Bakanlar kabinede olabilir. Hatırlayacak olursak, bir önceki Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in istemediği isimler Bakan olamamıştı. (Madde 104-b/2)

Cumhurbaşkanı Erdoğan istediği zaman Bakanlar Kurulunu toplayıp, Başkanlık edebilir. (Madde 104-b/3)

GENELKURMAY BAŞKANI, REKTÖRLER VE MİT MÜSTEŞARI

Genelkurmay Başkanını atama yetkisi Cumhurbaşkanında... (Madde 104-b/4)

MİT Müsteşarı, Müsteşar yardımcıları ve MİT'teki tüm Başkanların atama yetkisi yine Cumhurbaşkanında.. (2937 sayılı MİT Teşkilat Kanunun 13. maddesi)

Yükseköğretim Kurulu üyelerini ve Üniversite rektörlerini seçmek de Cumhurbaşkanının yetkisinde...

Milli Güvenlik Kurulunun başkanı da Cumhurbaşkanıdır.

KANUNLARIN ONAYLAMAK

TBMM'de kabul edilen kanunlar, ancak Cumhurbaşkanı tarafından onaylanınca yürürlüğe girebiliyor. Cumhurbaşkanının veto ettiği kanunlar yeniden görüşülmek zorunda.

Ayrıca Cumhurbaşkanı istediği zaman kanunlara karşı Anayasa Mahkemesinde dava açma yetkisine sahip ve Anayasa Mahkemesinin üyelerinin siyasi görüşleri zaten malum...

Bir diğer önemli detay da şu... Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunları Erdoğan isterse referanduma sunabilir.

HAKİM VE SAVCILAR

Tüm hakim ve savcıların atamasında yetkili olan HSYK'nın bir çok üyesini Cumhurbaşkanı seçiyor. Ayrıca şuanki HSYK'nın üyeleri geçen yıl seçildi ve 4 yıl boyunca bu HSYK üyeleri yetkili olacak

SORUŞTURMA YETKİSİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan isterse Devlet Denetleme Kurulunu harekete geçirerek herhangi bir konuyu inceleyebilir ve gerekli gördüğü hususları soruşturabilir.

VATANA İHANETTEN YARGILANABİLİR Mİ?

Bazı vekiller Cumhurbaşkanlığı makamının yargılanmasından söz etmekte...

Bunun için TBMM'nin dörtte üçü onay vermelidir. Ak Partinin bu boğunluğu varken böyle bir şey mümkün değildir. Toplam 413 oy gerekmektedir. MHP, HDP ve CHP'nin oyu 292'dir.

Yine Cumhurbaşkanının resen imzaladığı kararlar ve emirler aleyhine Anayasa Mahkemesi dahil, yargı mercilerine başvurulamamaktadır. (Madde 105)

SEÇİMLERİN YENİLENMESİ

Anayasanın 77. maddesi şu şekildedir:

"Türkiye Büyük Millet Meclisinin seçimleri dört yılda bir yapılır. Meclis, bu süre dolmadan seçimin yenilenmesine karar verebileceği gibi, Anayasada belirtilen şartlar altında Cumhurbaşkanınca verilecek karara göre de seçimler yenilenir. Süresi biten milletvekili yeniden seçilebilir.

Yani Erdoğan, isterse Meclis kurulduktan sonra seçim kararı alabilir.

ÖZET

1982 Anayasasının Cumhurbaşkanına verdiği yetkiler çok fazladır.

Demirtaş başta olmak üzere siyasi liderlerin Cumhurbaşkanlığı makamına yönelik açıklamalarının olabilirliği bulunmamaktadır.