Seçimlerin ardından Doğan Grubu geri bastı! İşte o köşe yazıları...

Uzun süredir AKP'ye muhalefet pozisyonuna geçen Doğan Medya Grubu, dünkü seçim zaferinin ardından geri adım atmış görünüyor. Seçim öncesinde AKP'ye muhalif yazılar yazan Doğan'ın köşe yazarları bu sabah hayli farklı mesajlar verdiler...

Dün akşam CNN Türk ekranlarında grubun önemli isimlerinden Hürriyet köşe yazarı Ertuğrul Özkök'ün AKP karşısında geri adım atan tavrı, bugün Doğan'ın birçok köşe yazarında görülüyor. İşte seçimlerin ardından Doğan Grubu'nun en etkili 2 yayınında çıkan yazılarından bazıları:

HÜRRİYET:

Ertuğrul Özkök: Bu tablo şunu gösteriyor, Türkiye siyaseti 1990’Lı yıllarda merkezini kaybetmişti. Şimdi oyların %75 gibi çok geniş bir bölümü merkezde toplanıyor. Eğe iki parti de (AKP ve CHP) kendini merkez sorumluluğunda içinde hissederse, başımıza bela olan bu kutuplaşmayı da aşabiliriz.

İsmet Berkan: Bugünden başlayarak yapılması gereken ilk ve en önemli şey bu 29 ayda (Gezi Direnişi’nin başlangıcından itibaren) kırılan, dökülenleri toparlamaya çalışmak, topumsal barışı yeniden inşaya çalışmak olmalı. Daha dün seçim için “faşizmden önce son çıkış” diyenler, acaba şu anda ne düşünüyor? Türkiye’ye faşizmin geldiğini düşünüyorlar, toplumsal barışı da istemiyorlar demektir.

Taha Akyol: Elbette Başbakan ve partisi bir seçim zaferi kazandı. Kutluyorum. Bunun, ortamı yumuşatmak isteyen Başbakan Davutoğlu’nu partisinde güçlendirmesini diliyorum…Prof. Davutoğlu’nun bu zorlukların bilincinde olarak tevazu vurgusu yaptığını düşünüyorum, umuyorum. “Güç zehirlenmesi” kendisinin de ifade ettiği, sakınılmasını istediği bir marazdır.

Ahmet Hakan: (AKP’nin seçimi kazanmasının nedenleri) Muhalefet aşırı tembel, AKP ise aşırı çalışkandı. AKP ağır ve devasa propaganda makinesini kusursuz bir şekilde çalıştırdı. “Hükümet kurulamıyor, herşey daha da kötüye gidiyor, bir kaos ortamı oluştu” duygusu halkımızda ağır bastı.

RADİKAL:

Taha Erdem: Dün gece ortaya çıkan sonuçlar, iktidara bir başka partinin ortak edilmesini de halkın kabul etmediğini gösterdi. Halk başka açıdan baktı, hiç şüphem yok, doğru bir karar verdi; halk her seçimde olduğu gibi Pazar günü sabahı kalktı, durumu ve siyasal partileri değerlendirdi; tabiatıyla geçerli kararı. Ekonomi, dış politika, kamu düzeni gibi, özelikle son yıllarda sıkıntı yaşadığımız sorunları, halkın tek bir siyasal partiye emanet etmesi anlaşılabilir doğru bir karardır.

Murat Yetkin: AK Parti’nin Meclis çoğunluğunu kaybettiği 7 Haziran gecesi yaptığı balkon konuşmasında Başbakan Ahmet Davutoğlu “Mesajı aldık” demişti. Hem Davutoğlu, hem de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, seçmenin 7 Haziran’da kendilerini –o zaman yaygınlaşan deyimle fabrika ayarlarına dönmek için- “uyardığına” inanıyor, seçmenden AK Parti’yi “cezalandırmamasını” istiyorlardı. Öyle anlaşılıyor ki, AK Parti seçmeni “Mesajı aldı”.

Ezgi Başaran: Ben tahmin etmiştim, görmüştüm desem… Yalan. AKP’nin birinci parti çıkmasını bekliyordum ama tek başına iktidar olmasını beklemiyordum. Kendileri de beklemiyordu. Anketçiler de beklemiyordu. AKP’nin oy oranını yüzde 41 ila 44 arasında gösteriyordu çoğu. Hepsi ve herkes yanıldı. AKP, Türkiye’nin hiçbir ilinde oy kaybetmedi biliyor musunuz… Ya 7 Haziran’daki oy oranını korudu, ya da arttırdı. Ki çoğunlukla arttırdı. Sonuç itibariyle… Bundan sonrası iyiden iyiye “Yepyeni Türkiye.” Halk bunu istedi ve 1 Kasım’da bu geleceğin çerçevesini çizdi. Hepimize hayırlı olsun.