Dengir Mir Mehmet Fırat katıldığı Haber Türk programında “Türkiye’nin önündeki tehlike rejim değişikliğidir.

Sistem başkanlık olur, yarı başkanlık olur, parlamenter sistem olur, benim tartıştığım bu değil, ben başkanlık sistemine karşı değilim ama ne zaman AKP Türkiye’ye özgü başkanlık sistemi dedi ben o zaman korktum. Bunların kastettiği başkanlık sistemi Saddam, Kaddafi sistemidir.

Ülkenin bütün demokratik kurumları işgal edilmiş. Ben Mustafa Kemal’in  “Hattı müdafaa yoktur sathı müdafaa vardır, o satıh bütün vatandır.” Sözünü çok severim. Ben de bu durum karşısında hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır, o satıh 81 ildir diyorum.

AKP başlangıçta özgürlüklerden yanaydı. Parti programında ilk kez bir Türk partisi Kürt sözcüğünü kullanıyor ve Kürt sorununun çözümünden bahsediyordu. AKP ötekileştirilen mütedeyyinler, Kürtler ve Alevilerin özgürlüğünü savunuyordu.  Bu alanda epey mesafe alındı, AB müktesebatının bir bölümünü içselleştirdik.

AKP bir aşamadan sonra tavır değiştirdi. Mütedeyyin insanlar özgürlüğüne kavuşunca tamam dedi, Kürtler de Müslüman, hatta Aleviler de Müslüman, sorun kalmadı dedi. AKP için sorun buymuş.

AKP’nin bu yaklaşımı üzerine yollarımız ayrıldı.

HDP barajı aşamaz ise 70 milletvekili AKP’ye gider. Ben HDP barajı aşsın, Türkiye rejim değişikliği ile dikta rejimine gitmesin diye HDP’den milletvekili adayı oldum" dedi.

adaletbiz