HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Washington'daki parti temsilciliği tarafından düzenlenen konferansta gerçekleştirdiği konuşmada, ABD'nin ara bulucu olarak görev üstlenmesini isteyip istemeyeceğine dair soruya, "İki tarafın da güvenebileceği ara bulucuya ihtiyaç var. Bu her hâlükârda bu resmi olarak Washington ABD olabilir ya da sivil inisiyatif olarak, arkasında belki hükümetlerin de olduğu sivil inisiyatif olabilir" dedi.

Sol'da yer alan habere göre; Temaslarda bulunmak üzere ABD'ye gelen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Washington'da bulunan parti temsilciliği tarafından düzenlenen konferansa katıldı. Uluslararası toplum, uluslararası dayanışmanın Türkiye'de yaşanan sorunlarla ilgili hayati öneme sahip olduğunu belirten Demirtaş, "Partimizin kimseden bir talebi yok, partimizin çözüm önerileri var, çözüm projeleri var. Biz kimseden bir talepte bulunmuyoruz. Bu çözüm projelerimiz, çözüm süreciyle çatışma sürecine göre değişmiyor. Türkiye için halen öz yönetim, özerklik, bir tür otonomi halen çözüm önerisi olarak savunuyoruz, barış görüşmeleri devam ettiğinde de bunu savunuyorduk. Partimizin resmi çözüm politikasıdır. Merkezi devlet yönetimine alternatif olarak Türkiye'de özerkliği resmi olarak parti programında savunuyoruz. Ben de o partinin eş genel başkanıyım. Geçen yılda savunuyorduk, önceki yılda, seneye de savunacağız" dedi.

"YENİDEN ÇÖZÜM SÜRECİNE DÖNÜLECEĞİNİ DÜŞÜNMÜYORUM"
Demirtaş, barış sürecine dönme durumunun olup olmadığına yönelik soruya, "Kısa vadede yeniden çözüm sürecine dönüleceğini düşünmüyorum. Kısa vade için umut görünmüyor" dedi.

"DOKUNULMAZLIKLAR İLGİLİ KİŞİSEL KAYGI DUYMUYORUZ"
Dokunulmazlıklarla ilgili soruya yanıt veren Selahattin Demirtaş, "Ne ben ne de hiçbir arkadaşımız kişisel olarak kaygı duymuyoruz. Belki önümüzdeki kısa bir dönem sonra bir kısmımız cezaevlerinde de olabiliriz. Fakat Türkiye'nin gidişatı açısından dokunulmazlık mevzusu ile ilgili çok kaygılıyız. Bu bizim kişisel meselemiz değil. Çılgınlığın artık geri dönülmez noktalara ulaşması demek. Demokratik siyasi kanalların geri dönülmez bir şekilde kapatılması demektir. Bunu önlemeye çalışıyoruz" açıklamasını yaptı.

"İKİ TARAFIN DA GÜVENECEĞİ ARA BULUCUYA İHTİYAÇ VAR, BU ABD OLABİLİR"
Demirtaş, ABD'nin ara bulucu olarak görev üstlenmesini isteyip istemeyeceğine dair soruyu şu şekilde yanıtladı: "Tabii ki dünyadaki birçok barış görüşmesi, barış sürecinde uluslararası kurum veya devletler ara buluculuk gözlemcilik gibi roller oynadılar. Türkiye'de hükümetimiz bunu kabul etmiyor, buna kapalı. Fakat her hâlükârda bu resmi olarak Washington ABD olabilir ya da sivil inisiyatif olarak, arkasında belki hükümetlerin de olduğu sivil inisiyatif olabilir, bir gözlemci güce ihtiyaç var. Bu güvensizlik ortamında yeniden masaya dönülmesi, güvensizliğin tümüyle ortadan kalkmasına bağlı olacaksa bu hiçbir zaman olmayabilir. İki tarafın da güvenebileceği ara bulucu güce ihtiyaç var."


Kaynak: Birgun.net