Başbakan Davutoğlu, Ürdün ziyareti öncesi gazetecilere açıklamalarda bulundu. 

Can Dündar ve Erdem Gül'ün davasına katılan konsoloslara ilişkin konuşan Davutoğlu şunları söyledi: 

"Türkiye bir hukuk devletidir, tüm dünyaya açıktır, Hiçbir şey saklanmaz. Meclis’te tartışmalar yaşanırken isteyen gelip orayı takip edebiliyor. 2 seçim yaşadık, şuraya gidemezsin demedik. Türkiye’de görev yapan konsoloslar her yere gittiler, her türlü soruyu sordular, bilgi aldılar. Şeffaf bir şekilde Türkiye dünyanın gözü önündedir. Terörle verilen mücadele de şeffaflığa önem verdik. Yargılamalar da şeffaftır. Kimseden çekinecek bir durum yok."

'ULUSLARARASI BASKI OLACAK ŞEKİLDE...'

"Yurtdışında da elçilerimiz, konsoloslarımız da ilgili davalara gidiyor. Oradaki yargı sürecine saygı tutumunu gösterdik. Bazen sınırlamalar getirildi. Kimseden sakladığımız bir husus yok. Dikkat edilmesi gereken şu, diplomatik temsilciler yargı sürecine titizlik göstermek durumdadır. Siyasi tavır niteliğiyle oraya gitmek şeffaflığa zarar veren hususlardır. Yargı bağımsızlığı esastır, sanki uluslararası bir baskı olacak şekilde tavır sergilemek profesyonel davranış bağlamında doğru değildir."

"Gözlemci olabilir, takip edebilir. Türkiye içindeki siyasilerin, diplomatik temsilcilerin bulunması yargı bağımsızlığı açısından doğru değildir. Gerekli teşebbüslerde bulundular bu konuda arkadaşlarımız. Kimsenin Türkiye’de yargı bağımsız karar verebilecekmiş gibi davranılması kabul edilebilir değil. Biz de bu bu tür konularda gösterdiğimiz hassasiyeti temsilcilikler de gösterirler."

'RUSYA'YLA KRİZİN GEÇECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM'

Davutoğlu konuşmasında Rusya'yla yaşanan uçak krizine de değinerek şunları ifade etti: "O anda Rus uçağı olduğu bilinmeksizin angajman kuralları gereği yapıldığını bildirdik. Maalesef bizim bu tutumumuza rağmen Rusya'dan gelen ifadeler hep meseleyi derinşleştirdi. Krizin geçeceğini düşünüyorum. Türkiye ile Rusya'nın iyi ilişkiler geliştirmek zorunda oluğunu ifade etmek isterim."

Bugün Irak'ta IŞİD'in bir Türk askeri öldürdüğünü de hatırlatan Davutoğlu, canlı yayında ölen askerin ailesiyle telefonda konuşma yaptı.


Kaynak: Haber.sol.org.tr