CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş TBMM’ye sunduğu önergesinde; “Yazılı ve görsel basına yansıyan haberlerde de belirtildiği üzere, Cumhuriyet Gazetesi'nin internet sitesine Telekom'dan sonra TTNET, Uydunet ve PTT Cell'den de erişim yasağı geldiği, Cumhuriyet Gazetesi’nin teknik servis elemanları tarafından yapılan incelemeler sonucunda cumhuriyet.com.tr adresine girmek isteyenlerin bu siteye gelmeden engellendiklerinin tespit edildiğini” ifade etti.

GAZETENİN ERİŞİM İLE İLGİLİ RESMİ BAŞVURUSUNA NEDEN YANIT VERİLMEDİ?

Yarkadaş,”Kullanıcıların sitenin serverlarına ulaşamadan engellendiği, Türkiye'nin çeşitli illerinden Uydunet kullanıcısı olan Cumhuriyet Gazetesi okurları yine gazeteyi arayarak ve elektronik posta ile siteye giremediklerini" belirtmişlerdir.

Yine Cumhuriyet Gazetesi’nin Türk Telekom’a resmi olarak yaptığı başvurusunda erişimle ilgili talep ettiği "(14029_05) Profilinde tanımlı (213.143.255.186) web sayfasına yaklaşık bir haftadır siteye erişimlerde sıkıntılar yaşandığı, DDOS cihazında bu sayfaya doğru herhangi bir engelleme olup olmadığını ve son bir haftalık atak raporunu paylaşma” sorularına bir yanıt verilmediğini ifade etti.

Barış Yarkadaş, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

ANAYASA İHLALİ Mİ?

"Basında yer alan Cumhuriyet Gazetesi’nin internet sitesine Telekom'dan sonra TTNET, Uydunet ve PTT Cell'den de erişim yasağı geldiği haberleri doğru mudur?

Cumhuriyet Gazetesi’nin internet sitesine yayın yasağı getirilmesinde gazetenin AKP hükümeti ve Cumhurbaşkanı’na yönelik muhalif yayınlar yapmasının bir etkisi var mıdır?

Cumhuriyet Gazetesi’nin Türk Telekom’a yönelttiği sorulara yanıt verilmemesi konusunda hükümetinizin kuruma yazılı yada sözlü bir telkininiz olmuş mudur?

Yasal olarak suç sayılan bu erişim engelini kaldırmak için herhangi bir işlem yapmayı düşünüyor musunuz?

Bu engellemeyle temel hak ve özgürlükler arasında bulunan ve Anayasa’nın 22. maddesi ile güvence altına alınan haberleşme özgürlüğünün ihlal edildiğinin farkında mısınız?

Erişim engeliyle Anayasa'nın 26. maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS)'nin 10. maddesi ile güvence altına alınan ifade özgürlüğünün kısıtlandığı doğru mudur?

Erişim engeli dolayısıyla sorumlular hakkında açılmış bir soruşturma var mıdır? Yoksa açılması düşünülmekte midir?”

cumhuriyet