Erdoğan Cumhurbaşkanı olduğunda AKP üzerinde yasal bir yönetme yetkisi kalmayacak.  Bu konudaki en güçlü varsayım Erdoğan’ın AKP’nin başına pasif bir genel başkan seçtireceği ve AKP’yi Cumhurbaşkanlığı köşkünden yöneteceğidir.  Hiç kimse bunun olabilirliğini tartışmamaktadır. Erdoğan Cumhurbaşkanı seçildiğinde AKP toplantılarına katılamayacak, AKP ile ilgili demeç veremeyecek, açıklamalarda bulunamayacaktır. Kısaca Erdoğan  Cumhurbaşkanı olarak AKP kamuoyunu etkileyecek, yönlendirecek konuşmalar yapamayacak, partiye açık talimatlar veremeyecektir. Buna anayasa engeldir. Erdoğan Cumhurbaşkanı olduğunda en azından yasal zeminde AKP’den uzak kalmak zorundadır. Bir iktidar partisini el altından, gizli talimatlarla yönetmekte işin doğasına aykırıdır.

Turgut Özal ANAP Genel Başkanı iken Cumhurbaşkanı seçildiğinde aynı sorun gündemdeydi; Turgut Özal ANAP’ı dışardan yönetebilecek miydi? Yönetemedi, ANAP Turgut Özal’ın inisiyatifinden çıktı. Özal’da güçlü liderdi ama bu gücü ANAP’ı Cumhurbaşkanlığı makamından yönetmeye yetmedi.

Ekmeleddin İhsanoğlu, onu Cumhurbaşkanlığına aday göstereneler, onun bu seçimi kazanamayacağını bilemeyecek kadar saflar mı? Sanmıyoruz.. O zaman neden Ekmeleddin İhsanoğlu seçilemeyeceği bir makama aday oldu, neden CHP ve MHP onu bu makama aday gösterdi? Bunun tek mantıklı cevabı olabilir; Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesini riske etmemek için.  CHP ve MHP AKP’nin başında başbakan olarak kalacak bir Erdoğan ile baş edemeyeceklerinin çok  iyi farkındadırlar. Pennsylvania da böyle bir Erdoğan’ı devirmeyeceğinin farkındadır, bunların arkasındaki güçler de bunun farkındadırlar. Bu nedenle CHP, MHP ve Pennsylvania kolayca Ekmeleddin İhsanoğlu üzerinde anlaştılar. Bu arada AKP parti için de de bu tuzağın içinde olanların olduğunu unutmayalım.

Cumhurbaşkanlığı Erdoğan’ın bitme noktası olabilir.

 Belki de Erdoğan bu tehlikeyi gördüğü için “ters köşe yapabiliriz” diyor..

Bakalım yakın zamanda kim ters köşe olacak? Türkiye Ortadoğu’daki gelişmeler de hesaba katılığında çok ilginç gelişmelere gebe..

Rahmi Ofluoglu