Nimet Baş ve Sırrı Süreyya Önder'in de aralarında bulunduğu komisyon üyeleri, saat 11.00 de Çiller'in yalısına geldi. Komisyon üyelerini yalıda Çiller karşıladı. Çiller'den 28 Şubat dönemine ilişkin bilgi alındı. Bu arada, çok sayıda basın mensubu da Çiller'in yalısının çevresinde görev aldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü 28 Şubat davasında da Çiller'in bilgisine başvurulmuştu.

SIRRI SÜREYYA NELERİ SORDUĞUNU AÇIKLADI

Komisyon üyesi BDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Çiller'in Yeniköy'deki evinden ayrılırken gazetecilere yaptığı açıklamada, görüşmeye ilişkin değerlendirmede bulundu. Önder, Çiller'e ''2 Mart Darbesi''ni sorduğunu belirterek, şöyle devam etti: ''Meclis'ten Kürt milletvekillerinin tekme tokat çıkarılmasını, buna Sayın Çiller'in verdiği, 'Bu gölgeyi meclisin üzerinden sileceğiz' demecini sordum. Sayın Grup Başkanvekilimiz Pervin Buldan'ın rahmetli eşinin katledilmesi meselesini... 'Kürt iş adamlarının listesi var', Holiday Inn Oteli'nde verdiği demecin arkasına gelmesi... Bu, Sayın Pervin Buldan'ın sorusuydu, onu yönelttim. Sayın Eşbaşkanımız Gülten Kışanak'ın Özgür Ülke Gazetesi'nde çalışırken gazetenin bombalanması ve bombalanmadan hemen önce Sayın Çiller'in Özgür Ülke gazetesine dönük etkin önlemler alınmasını içeren gizli bir yazısı vardı. O belgeyi kendisine sundum. 'Böyle bir yazınız, talimatınız var. Akabinde bu olmuş. Refah'la asla koalisyon kurmayacağız dediniz, sonra kurdunuz. Kurmanızda yadırgatıcı hiçbir şey görmüyorum demokrasi adına. Ama niye kurmayacağız diye bütün bir dönem gezdiniz' diye, işin bu kısmını sordum.'' Çiller'in başbakanlığı döneminde meydana gelen olaylara da değindiklerini anlatan Milletvekili Önder, ''Bin 500 Kürt köyü boşaltıldı Sayın Çiller'in iktidarı döneminde. Madımak oldu. Gazi Mahallesi katliamı oldu. Bütün bunları sordum. Cevaplarını benim söylemem şık olmaz.'

''Tatmin edici bir yanıt aldınız mı?'' sorusuna Önder, ''Hayır'' karşılığını verdi.

Önder, Çiller'e ''Doğan Güreş Paşa ile aranızda tak-şaklı bir ilişki vardı. Siz tak diye söylüyordunuz, o şak diye yapıyordu'' dediğini ve Çiller'in bunu açıkladığını söyledi. Refah Partisi'nin mal varlığını araştırma önergesi vermesinin ardından koalisyon kurulması, ardından bu önergenin Refah Partisi tarafından aklanmasının, demokrasinin ''hoş şakaları'' olduğunu ve gülümsenerek hatırlandığını kaydeden Önder, bir dönem ''işlerin böyle çalıştığını'' öne sürdü.

''DUYGULANDI, YANİ GÖZLERİ YAŞARDI''

Sırrı Süreyya Önder, ''Yorumunuz nedir?'' sorusu üzerine, şöyle konuştu:

''Sayın Çiller duygulandı, baya duygulandı yani gözleri yaşardı. 'Benim böyle bir şey yapacağımı nasıl düşünebilirsiniz? Ben bir anayım' dedi. Ben de tezgahın böyle çalıştığını, yani sistemi hiç bilmeyen birini sistemin önüne koyduklarını ama hayatın olağan akışında.. 'Kürt iş adamlarının listesi var' dedikten sonra keklik gibi Kürtler öldürülünce sormaz mı insan? 'Ben bunların adını yeni duymuştum o zaman'. Peki bu mazeret mi? Giden canlara ne olacak? Sizin beceriksizliğinizin, sizin acemiliğinizin bu ülkeye daha fazla savaş, kan, gözyaşı olarak fatura edilmesinin hesabını, acemiliğinizdeki masumiyete mi vereceğiz? Hangi anaya bunu kabul ettirebilirsiniz? Bunları konuştuk.''

'TANSU ÇİLLER DUYGULANDI, GÖZLERİ YAŞARDI'

TBMM Darbe Komisyonu Üyesi Sırrı Süreyya Önder, Tansu Çiller'in görüşme sırasında duygulandığını ve gözlerinin yaşardığını anlatarak, 'Tansu Çiller, 'Benim böyle şeyler yapacağımı nasıl düşünürsünüz. Ben bir anayım'dedi' şeklinde konuştu. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, eski Başbakanlardan Tansu Çiller'i dinledi. BDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, başka bir programa yetişmesi gerektiğini gerekçe göstererek toplantıdan ayrıldı. Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Önder, içeride konuşulanları anlatmasının şık olmayacağını ancak soruduğu sorularla ilgili bilgi verebileceğini söyledi. Tansu Çiller'e 2 Mart darbesi, Kürt milletvekillerinin meclisten çıkarılması, Pelvin Buldan'ın eşinin öldürülmesi konusunda soruları yönelttiğini anlatan Önder, 'Gülten Kışanak Özgür Ülke gazetesinde çalışırken gazetenin bombalanması ve bundan hemen önce sayın Çiller'in gazeteye yönelik önlemler alınmasını içeren gizli bir yazısı vardı. Bu belgeyi kendisine sundum. 'Refah ile asla koalisyon kurmayacağız dediniz sonra kurdunuz. Niye kurmayacağız dediniz' bunu sordum. Bin 500 Kürt köyü boşaltıldı sayın çiller iktidarı döneminde. Madımak oldu, gazi mahallesi katliamı oldu. Askerin bir komplo kurması meselesi şimdi moda oldu. 'Doğan Güreş Paşa ile aranızda 'tak şak'lı bir ilişki vardı' dedim. 'O tak diye söylüyordu siz şak diye yapıyordunuz' dedim' diye konuştu. Tansu Çiller'in görüşme sırasında duygulandığını ve gözlerinin yaşardığını söyleyen Önder, ''Benim böyle bir şey yapacağımı nasıl düşünürsünüz ben bir anayım' dedi. Ben de tezgahın böyle çalıştığını, sistemi hiç bilmeyen birini sistemin önüne koyduklarını söyledim. Ama hayatın olağan akışında 'siz Kürt iş adamlarının listesi var' dedikten sonra keklik gibi Kürtler öldürülünce sormaz mi insan. 'Ben bunların adını yeni duymuştum o zaman' Peki bu mazaret mi giden canlara ne olacak. Sizin beceriksizliğinizin, acemiliğinizin bu ülkeye daha fazla savaş kan gözyaşı olarak fatura edilmesinin hesabını acemiliğinizdeki masumiyete mi vereceğiz. Hangi anaya bunu kabul ettirebilirsiniz. Bunları konuştuk' ifadelerini kullandı.

Sabah