AKP’nin önümüzdeki günlerde TBMM’ye ‘savaş tezkeresi’ getireceği konuşulmaya başlandı. CIA’nın Suriye’de örtülü operasyonlara hazırlandığı bildirildi

30 Mart seçimlerinin bitmesiyle birlikte AKP’nin TBMM’ye Suriye konusunda bir savaş tezkeresi sunacağı gündeme geldi. Ankara kulislerinde AKP’nin Suriye’ye müdahale için arayış içinde olduğu tartışılırken, Dışişleri Bakanlığı’nda yapılan ve müdahale için provokasyon yapılmasını da içeren toplantıya da atıfta bulunuluyor.

CHP TBMM Grup Başkanvekili seçimler öncesinde kendilerine de bu konuda bir bilgi ulaştığını hatırlatarak, “Böyle bir duyum almıştık ama arkası gelmedi. Seçim öncesi bu konuda bir tartışma açılması uygun görülmedi herhalde. Şu anda Meclis tatilde. Meclis açılınca neyle karşılaşacağımızı göreceğiz” dedi.

Öymen: Türkiye’yi hedef alan bir saldırı yok

Emekli Büyükelçi Onur Öymen Başbakan Erdoğan’ın “Şu anda Suriye ile savaş halindeyiz” sözlerine dikkat çekerek, “Başbakan belli ki ağzından bir şeyler kaçırdı. Başbakan’ın bu sözleri anayasaya aykırı ve suç. Savaş ilan etme yetkisi Başbakanda değildir. TBMM’dedir. Bir ülkeye savaş ilan edebilmek için o ülkenin size saldırıda bulunması lazım. Türkiye topraklarına birkaç mermi düşüyor diye bir ülkeye savaş ilan edilmez. Türkiye’yi hedef alan bir saldırı söz konusu olması lazım. Böyle bir durum yok. Eğer böyle bir tezkere gelirse muhalefet Türkiye’yi ayağa kaldırmalıdır” diye konuştu.

CIA örtülü operasyon

Suriye konusunda bir süredir sessiz kalan ve Türkiye sınırındaki terör grupları konusunda endişelerini dile getiren ABD’nin Suriye konusunda yeni planlar yaptığı belirlendi. Obama’nın Suudi Arabistan ziyareti sonrasında bölgede yeni gelişmeler yaşanmaya başladı. Bu arada CIA’nın Suriye’de “örtülü operasyon”lara hazırlandığı, bunun için Türkiye-Suriye ve Ürdün-Suriye sınırında faaliyetlerini arttırdığı öğrenildi.

ABD’nin yeni planı

Bu arada ABD’nin Suudi Arabistan’la vardığı anlaşma çerçevesince, çoğu Ürdün’ün Suriye ile sınır bölgesinde üslenen militan gruplara tüfek sevkiyatının artırılmasını öngörüyor. Suriyeli militanlarının eğitimine ABD dışında Suudi Arabistan, Ürdün, BAE ve Fransa’nın da katılabileceği ifade ediliyor.

ABD Dışişleri Müsteşarı bugün Türkiye’de

ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Sarah Sewall bugün resmi bir ziyaret için Türkiye’ye geliyor. ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan resmi açıklamada, Sarah Sewall’in 6 Nisan’da (bugün) Türkiye’ye gelerek, ifade özgürlüğü, yargı alanındaki konular, terörle mücadelede işbirliği konularının ele alınacağı ifade edilse de görüşmelerde ağırlıklı konunun Suriye olacağı belirtiliyor. Nitekim ABD Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında Sewall’in bu konuda hükümet yetkililerinin yanısıra, BM görevlileri ve sivil toplum liderleri ile de temaslarda bulunacağı vurgulandı. Açıklamada şöyle denildi:

“Müsteşar Sewall, yerel hükümet yetkilileri ile, Suriye’de devam eden çatışmadan etkilenen, aralarında kadın ve çocuk gruplarının da bulunduğu diğer yerel ilgililerle görüşmelerde bulunacak. Sewall, Türkiye’nin Suriyeli sığınmacılara yönelik tutumunu ilk elden görecek ve evlerinden kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyelilerle görüşecek.”