Sabah gazetesi yazarı Mahmut Övür bugünkü köşe yazısında Cumhurbaşkanı seçimlerinin ardından çıkan sonucun CHP ve MHP’yi nasıl etkileyeceğini değerlendirdi.

Övür, Ekmeleddin İhsanoğlu'nun alacağı oyların seçimlerden sonra CHP'de deprem etkisi yaratacağını, Kılıçdaroğlu'nun koltuğundan olacağını ve Kılıçdaroğlu'ndan sonra CHP'nin başına kimin geçebileceğini yazdı.

İşte Mahmut Övür’ün yazısının ilgili kısmı:

MUSTAFA SARIGÜL BELİRSİZLİĞİ SÜRÜYOR

Ekmeleddin İhsanoğlu'nun alacağı oy, iki partinin toplamanın çok çok altında kalırsa korktukları gibi cumhurbaşkanlığı seçiminden hemen sonra, yok arada bir yerde kalırsa 2015 seçimlerinden sonra özellikle de CHP'de gerçekleşecek.

Şu sıralarda parti içinde kurultay toplayacak gücü olan bir ekip de yok. Baksanıza süreçten en çok rahatsız olan Ulusalcılar bile, çoğu atamayla geldiği için topu topu üç imza toplayabildi. Bu tablo, CHP içinde hesapların ağırlıkla 2015 sonrasına göre yapıldığını gösteriyor.

Hesap yapanların sayısı da birkaçı geçmiyor. Deniz Baykal, CHP'nin cumhurbaşkanlığı seçiminden güçlü bir yenilgi alınmasına umudunu bağlamış durumda.  

Mustafa Sarıgül ise gündemde yok. Henüz kendi partisi TDH'da mı yoksa CHP'de mi devam edecek o bile belli değil.

İNCE’NİN AĞZI LAF YAPIYOR AMA…


Pusuda bekleyenlerden Metin Feyzioğlu'nun durumu daha da vahim; ne parti içinde bir sempatisi var ne de şansı.
Son günlerde sık sık yazılan Muharrem İnce'ye gelince... Ağzı laf yapıyor ama onun da CHP kadrolarında ve oy veren kitlede bir karşılığı yok.

EN GÜÇLÜ İSİM GÜRSEL TEKİN

Geriye Kılıçdaroğlu karşısında farklı çıkış yapabileceğini ve toplumda karşılığı olduğunu düşünen bir isim kalıyor; GürselTekin... Star yazarı Ahmet Kekeç'in deyimiyle "ulan niye bir üniversite bitiremedik" diye hayıflanıyor olabilir ama aklının bir köşesinde daha 2010 Mayıs'ından bu yana o makam olduğu biliniyor.

Tıpkı İstanbul il başkanlığı gibi. Oraya gelişine de kimse ihtimal vermemişti. Ama o geldi ve son dönemin en başarılı il başkanı performansını sergiledi. Tam da bu güvenle 2015 sonrasının CHP Genel Başkanlığı hayaliyle yatıp kalkıyor. Çevresine de "daha yaşım genç neden olmasın" diyebiliyor.

Yeni görevi CHP Genel Sekreterliği'ni, "güçlü olmadan bile" çok istemesinin altında bu arzunun yattığı sır değil. Amaç, 2015 seçimlerine giderken, milletvekillerini belirleyecek üç kişiden biri olmak...

TEKİN, 2015 SONRASINA HAZIRLANIYOR

Ama sadece bununla yetinmiyor, Anadolu'yu dolaşıyor, farklı çevrelerle bir araya gelip, geleceğe yönelik projeksiyonlar da yapıyor.

Bu arada Kılıçdaroğlu'nun çevresini kuşatan "hemşeri lobisi"ne karşı CHP içinden seslerin yükselmesi de yeni bir işarete.
Ankara İl Başkanlığına Gürsel Erol'a rağmen Necati Yılmaz'ınseçilmesi bu işaretin bir göstergesi. Tekin, bu yeni işareti ilk görenlerden biri...

Mevcutlar içinde 2015 sonrasına en sessiz o hazırlanıyor. Tabii CHP'yi merkez sağa çekip dizayn etmek isteyenlerin başka bir hesabı yoksa...