25 Nisan Cumartesi günü ISS Dome salonundaki mitingin canlı geçmesi için CHP'liler çok sayıda sivil toplum kuruluşunu ziyaret etti. Köln'de düzenlenen toplantıda ise, CHP Genel Başkan Yardımcıları Tekin Bingöl ile Ercan Karakaş ve İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi basının sorularını yanıtladı.

"TÜRKİYE'DE GÜNDEMİ ARTIK CHP BELİRLİYOR"

Yurt dışı örgütlenmeden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, 25 Nisan'daki mitinge Avrupa genelinden yoğun ilgi olduğunu belirtti. Bingöl şunları söyledi

"Yurttaşlarımız o önemli güne şahitlik etmek istiyorlar. Sayın Genel Başkanımız o gün çok önemli konulara değinecek. Birincisi seçim bildirgemiz. Bu bildirge ile 7 Haziran seçimlerine partimizin ne kadar hazırlıklı olduğu net bir şekilde görüldü. 7 Haziran seçimlerine çok önemli çalışmalar yaparak geldik. Bildirgede toplumun her kesimini ilgilendiren tespitlerimiz ve somut çözümlerimiz var. Pazar gününden beri bildirgemiz gündeme damgasını vurdu. Türkiye'de artık gündemi CHP belirliyor. Toplantımızın ikinci önemli ayağı ise 50 yılı geride bıraktığımız göç ve göçmen sorunlarını ne kadar önemsediğimizi Genel Başkanımızın açıklamalarıyla bir kez daha göreceğiz. Üç ay önce İstanbul'da çok geniş katılımlı bir çalıştay gerçekleştirdik. Orada yurt dışı örgütlerimizin katılımıyla verimli çalışmalar yaptık. Göç ve göçmen sorunlarında tespit ettiğimiz hususlar orada görülecek. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın bugüne kadar ciddi sorunları oldu. Ancak bunları bugüne kadar iktidarlar dikkate almadı ve ilgili ülkelerle ikili ilişkilerle sonuca ulaştırıcı çalışmalar sergilenmedi maalesef. Ama 7 Haziran'dan sonra kurulacak CHP iktidarında Türkiye'deki sorunlar nasıl çözülecekse aynı kararlılıkla yurt dışındaki vatandaşlarımızın sorunlarının tamamı masaya yatırılarak çözülecek."

"YURT DIŞI SEÇİM BÖLGESİNİ AKP ENGELLİYOR"

"Yurt dışı seçim bölgesi" konusundaki bir soru üzerine Tekin Bingöl şu yanıtı verdi "Biz iki yıl önce parlamentoya bir kanun teklifi verdik. Yurt dışı seçim bölgesi oluşturalım dedik. Yani yurt dışındaki yaşayan vatandaşlarımız da buralarda aday olup, buralarda verilecek oylarla milletvekili olma hakkını elde etsinler, buradaki yaşayan vatandaşlarımızın sorunlarını iyi bilen arkadaşlarımızı parlamentoya taşıyalım ve çözümler üretsinler. Ama maalesef bizim bu iyi niyetli girişimimiz başta iktidar partisi AKP olmak üzere diğer partiler tarafından dikkate alınmadı. Bizim bu ısrarlı kanun teklifimiz gözardı edildi. Oysa bizim bu iyi niyetli girişimimiz hayata geçirilmiş olsaydı bugün yurt dışından arkadaşlarımızın Türkiye'den aday olma taleplerine gerek kalmayacaktı. Rahatlıkla buradan aday olma hakkını elde edeceklerdi. Ama biz 7 Haziran'dan sonra kuracağımız CHP hükumetinde kesinlikle yurt dışı seçim bölgesi oluşturacağız."

Konuyla ilgili olarak Ercan Karakaş ise, "Eğer bizim teklifimiz kabul edilmiş olsaydı şu an 20 partinin yurt dışından 200 adayı olacaktı" dedi.

"ERMENİ VE DERSİM OLAYLARI İÇİN ARŞİVLER AÇILMALI"

Önce Vatikan daha sonra Avusturya'nın 1915 olayları ile ilgili soykırım ifadesini kullanması ve Almanya'nın da tehciri, soykırım olarak nitelendireceğinin hatırlatılması üzerine Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş, "Tarihte tabii hiçbirimizin tasvip etmediği acı olaylar var. Biz diyoruz ki, bu olayların her şeyden evvel araştırılması gerekiyor. Araştırılması için de gerek Dersim olayında gerek bu olayda arşivler var, yazışmalar var uluslararası, Türkiye'nin kendi içinde yazışmaları var, Osmanlı'nın yazışmaları var, mahkeme kararları var. Önce bütün bunların araştırılması gerekir ki bir kanaat oluşsun. Arşivlerin açılması gerekir, hükumet bunu yapmıyor. Diğer taraftan uluslararası tartışmalarda pozisyonunu da belirleyemiyor. Sadece tepki veriyor. Burada sağlıklı tutum insanların inceleme yapabilmesi, arşivlerin açık olması ve bu incelemeler sonunda tarihçilerin bir kanaat oluşturması. Arşivler kapalı olunca söylenen her söz havada kalıyor. CHP olarak diyoruz ki, 1915 olaylarında çok acılar yaşanmıştır, insanlar çok mağdur olmuştur. Bu mağduriyetlere sebep olanların bir kısmı yargılanmıştır. Ama yine de bunun geniş olarak konuşulabilmesi, araştırılabilmesi gerekir. Tepki vererek bu işi çözemiyorsunuz, hükumet için söylüyorum. Hükumet yüksek perdeden konuşuyor ama gerekeni yapmıyor" diye konuştu.

"DÜSSELDORF'DAKİ HEYECANI BİRLİKTE YAŞAYALIM"

İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi ise, Türkiye'de sosyal devletin çöktüğünü ve CHP'nin bu konuda yeni bir program ortaya koyduğunu ifade etti.

Avrupalı Türklere Düsseldorf kentindeki mitinge katılma çağrısı yapan Süleyman Çelebi şunları söyledi "Ben buradan bütün emekçilere, burada çalışan yurttaşlarımıza o günkü toplantıya katılmaları konusunda çağrıda bulunmak istiyorum. Bu çağrının sonucunda da bu buluşmanın izdüşümünün Türkiye'ye de büyük moral kaynağı olacağını düşünüyorum. O yüzden özellikle buradaki yurttaşlarımız nerede olurlarsa olsunlar bu coşkuya, bu heyecana mutlaka katılmalarını diliyorum."

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Düsseldorf'da ISS Dome Salonu'nda 25 Nisan Cumartesi günü saat 13.00'de düzenlenecek mitinge katılacak. Mitingde Sabahat Akkiraz, Grup Çığ ve Mustafa Özarslan da sahne alacak.


DHA