Miğferlerinde gamalı haç bulunan Erhart Tugayı , 13 Mart 1920 günü  Berlin’de yönetime el koydu ve Weimer Anayasasını yürürlükten kaldırdı. Ordu pasif bir tutum takındı. İşçi ve memurlar Berlin’de genel greve gitti, 5 gün hayat durdu , Berlin ölü kente dönüştü. Darbe lideri Kampf ve subayları kaçtılar ve hükümet otoritesi yeniden kuruldu.

Faşistler 1923 de ikinci darbe girişiminde bulundular, yine başarısız oldular ve hapsi boyladılar. Hitler hapishanede “Kavgam”ı (Mein Kampf) yazdı.

Hitler bu iki darbe girişiminden sonra iktidara anayasal yoldan gelmeye karar verdiler. Anayasal yolda Hitlere yolu Alman Meclisinde(Reichtag) çoğunluğu elinde bulunduran Sosyal Demokratlar açtı.

Hitler 30 Ocak 1933 seçimlerinde Reichtag’da en büyük parti durumuna gelseler de çoğunluğu elde edemediler, Sosyal Demokratlar meclisin ikinci büyük partisi oldular.  Devlet başkanı Von Hinderburg’un önerisi ile hükümeti kurma görevi Nasyonel Sosyalistlerin önderi Hitlere verildi ve böylece Hitler Şansölye oldu. (1)

Sosyal Demokratlar anayasal düzeni koruma adına Hitler hükümetine hiçbir tepki vermediler. Komünistlerin genel grev ve ortak hareket önerilerini ret ettiler. Alman tutucuları ise Hitleri kullanma düşüncesiyle Hitlere geniş destek verdiler ancak onlar Hitleri değil Hitler onları kullandı.

1933 de Almanya’da bir Sosyal Demokrasi Sorunu vardı, 2014 de ise Türkiye’de bir CHP sorunu var. Sosyal Demokrat sorunu diyemiyoruz çünkü CHP Sosyal Demokrat olduğunu bile söyleyemiyor. Bırakın Sosyal Demokrat olmayı en gerici kesime doğru yelken tutmuş durumda..

Geçen akşam CNN’de Kılıçdaroğlu Türkiye’nin temel sorunun ahlak sorun olduğunu ısrarla tekrarladı. Gazeteci “AKP’nin halktan bu kadar destek almasının ekonomi ile maddi gerçekle hiç mi ilgisi yok” diye sordu. Kılıçdaroğlu bu soruya “hayır Türkiye’nin sorunu ahlak sorunudur” diye cevap verdi. Bu yaklaşım tam anlamı ile cemaatçi bir yaklaşımdır. Onlar herkes iyi Müslüman olunca toplumun düzeleceğini iddia etmezler mi?

Cemaat ile yan yana yürüyen CHP çağdaş mevzileri terk etmiş bulunuyor. Akıllarınca sol oylarla elde edemedikleri iktidarı dinci oylarla elde edecekler.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine AKP tabanından oy alacağım diye CİA-Gülen imalatı bir adayla giren CHP artık demokrasiye, çağdaşlığa ve yurtseverliğe katkı veremez, zararlı olur.

Bir 68’li artık “kerhen oy yok” diyor.

Çağdaş kesimlerde Demirtaş telaffuz ediliyor.  Kimi “efendi, seviyeli, iyi adam” diyor, kimi “barış için Demirtaş” diyor..

“Oy kullanmayacağım” diyenler var.

Türkiye bir kırılma noktasında.  Ortadoğu’da sınırlar yeniden çiziliyor. Peşmerge, PKK ve PYD İŞID’a karşı ortak mücadele veriyor. Yezidilerin imdadına Kürtler koştu.

Türkiye’nin ana muhalefet partisi CHP nelerle meşgul?...

Türkiye’nin artık bir CHP sorunu var..

 Rahmi Ofluoğlu

 KAYNAK:
1- Prof. Dr. Oral sander, Siyasi Tarih