CHP’nin seçmen oylarını cepte keklik görmesi

CHP seçmen oylarını cepte keklik görüyor ve parti tabanından gelen önseçim taleplerini ciddiye almıyor. CHP’nin bu tutumu 1980 öncelerine kadar giden ve değişmeyen bir tutum.. 1980 öncesinde seçmenlerin bir kısmı darbe olmasın, faşizm gelmesin, oyum boşa gitmesin diye bütün eleştirilerine rağmen CHP oy verdi.

Günümüzde CHP seçmenine yön veren paradigma

Günümüzde CHP seçmenine yön veren temel paradigmalar; Cumhuriyet, çağdaşlık, laiklik , üniter devlet olarak sıralanabilir.

1980 öncesinde darbe ve faşizm paradigması seçmen nezdinde iki kez iflas etti; 12  Mart 1971  ve 12 Eylül 1980 darbeleri önlenemedi.

Değişmeden devam eden tek parti CHP

12 Eylül 1980 sonrası sağ partilerin hepsi değişerek varlıklarını sürdürdü. Adalet Partisi  (AP) her şeyi ile tarihe karıştı; programı, adı, lideri ile,  Milli Selamet Partisi(MSP), MHP öyle..

AP’nin yerini önce Doğru Yol, sonra ANAP ve en sonunda AKP aldı, MHP program ve strateji değiştirdi; antikomünizm üzerine oturttuğu politikasını 12 Eylül 1980 sonrası anti Kürt olarak değiştirdi. CHP ise 6 oku, ismi ile birlikte devam ettiriyor.

CHP’nin seçmen oylarını cepte keklik  gören anlayışını CHP’nin tarihsel pratiği doğruluyor mu?

CHP tarihçesine kısa bir göz atalım

24 Aralık 1995 milletvekilliği seçimlerinde CHP yüzde 10 barajını kılpayı aşabildi. Seçimlerin galibi ise Necmettin Erbakan'ın başında bulunduğu Refah Partisi oldu. RP, %21,3 oyla 158 milletvekili kazanmıştı, CHP ise % 10.71 oyla 49 milletvekili çıkarabildi..

1999 seçimleri, CHP barajı aşamadı

1999 genel seçimlerinde barajı aşamayacağını anlayan CHP, seçimde işbirliğine girmek amacıyla Demokratik Halk Partisi ile müzakerelerde bulundu ve kamuoyunca tanınmayan DEHAP'lı 20 ismin kendileri tarafından seçilip CHP listelerinden seçime girmelerini önerdi; ancak müzakereler başarısızlıkla sonuçlandı.

18 Nisan 1999 günü yapılan genel ve yerel seçimlerde Bülent Ecevit'in DSP'si oyların %22.18'ini alarak birinci parti oldu ve 136 milletvekilliği kazandı. MHP:129, FP:111,ANAP:86, DYP:85, Bağımsızlar: Sol oyların bu şekilde DSP'de toplanması CHP'yi askeri darbeler dönemi dışında ilk defa meclis dışına itti. CHP %8.71 oy almış ancak %10 barajını geçemediği için TBMM dışında kalmıştı.

2002 seçimleri

3 Kasım 2002 genel seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan'ın başında olduğu Adalet ve Kalkınma Partisi tek başına iktidara geldi. AKP seçimlerde yüzde 34.4 oy oranıyla 363 milletvekilliği kazanırken CHP yüzde 19.39'la 178 milletvekilliğinde kaldı. Kalan milletvekilliklerini bağımsızlar kazandı. Diğer partilerin hiçbiri yüzde 10 barajını aşamadı. TBMM yalnızca iki partiden oluşuyordu.

Kısa tarihçeden görüleceği gibi seçmen oylarını cepte keklik görmek hiç te akılcı değil.

7 Haziran 2015 seçimlerinde ne olabilir?

7 Haziran 2015 seçimleri yaklaşırken CHP dar bir seçmen kitlesine, ana muhalefet partisi konumunu korumaya oynuyor.

CHP mevcut oyları cepte keklik görüyor ve solda oylar bu kadar, bu oy oranı bu alanda artmaz, eksilmez diye düşünüyor ve sağdan oy almak için sağa açılıyor; parti yönetiminde sağ kimlikli kişilere yer vererek, sağdan, İslami kesimlerden adaylar göstermeye hazırlanarak. CHP mevcut seçmeni cepte keklik gördüğü için parti tabanından gelen hakim önünde ön seçim taleplerine kulak asmıyor.

AKP ise sadece iktidara oynamıyor

AKP iktidarını korumakla yetinmiyor, anayasayı değiştirecek başkanlık sistemini getirecek şekilde politikalar ve hedefler koyuyor. AKP, toplumu siyaset bilimine uygun olarak bölüyor ve en büyük parçaya oynuyor.

AKP’nin hedef aldığı parçalar seçmenin %70 ini oluşturuyor

Barış süreci

Barış süreci Kürtlerin tamamı, Türklerin önemli bir kesimi tarafından destekleniyor.

Anayasa değişikliği isteyenlerin oranı % 60 dan fazla.

ÇİPRAS, CHP, HDP

Yunanistan’da iktidar olan SYRİZA’nın Türkiye’deki benzemezleri; AKP, CHP, MHP dir. CHP SYRİZA’aya benzemez çünkü SYRİZA Yunanistan’da CHP’nin karşılığı olan PASOK ve AKP’nin karşılığı Yeni Demokrasi Partisine karşı politikalarla iktidara geldi.

Türkiye’de SYRİZA ile benzeşen parti belki HDP’dir ancak Türkiye’de  geniş seçmen kesimlerinin HDP’ye karşı çekinceleri vardır. Özetlersek Türkiye’nin  SYRİZA’sı ve Çipras’ı yok, biz bize benzeriz.

Hemen herkes bu seçimlerden çıkacak iktidarın AKP, ana muhalefetin CHP olacağı konusunda hemfikirdir, sorular, AKP’nin anayasayı değiştirecek meclis çoğunluğunu elde edip edemeyeceği ve muhalefet partilerinin oy oranlarında odaklanmaktadır. En yakıcı soru HDP’ye ilişkindir;  HDP barajı aşamaz ise AKP anayasayı değiştirecek, başkanlık rejimine geçecek çoğunluğu elde edecektir, bu konuda şüphe yoktur. Bu seçimlerde iktidar tartışılmamaktadır. Zaten iktidara talip olması gereken CHP muhalefet konumuna razı görünmektedir. O zaman seçimde iki iddia var; HDP barajı aşar mı, AKP anayasayı değiştirecek, başkanlık sistemini geçecek milletvekili sayısına ulaşır mı?

Bu iki sorunun cevabı ise süreçte netleşecektir.


Rahmi Ofluoğlu