“CHP’nin önseçimden çıkan milletvekillerinin adaylıkları düşebilir iddiası”  doğru mu?

Siyasi Partiler Kanunu ve CHP tüzüğü ne diyor?

Bilindiği gibi 1 Kasım seçimlerinde zamanın yetersizliği nedeniyle CHP’de önseçim tartışma konusu olmuş ve çözüm aranmış, sonunda parti meclisi yönetmeliğe bir madde ekleyerek sorunu çözme yoluna gitmiştir.

YSK, " CHP'nin yönetmeliği değiştirerek önseçimleri yeni bir kurala bağladığı, YSK'nın kuralları uygulamak zorunda olduğu, tüzük ve yönetmeliklerin hukaka aykırılığının Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ve AYM'nin yetki alanına girdiğini " gerekçe göstererek yönetmelik değişikliğine karşı yapılan başvuruyu bir oy farkla ret etti.

Tüzük yönetmelikleri değiştirilebilir mi?

Yönetmelik tüzüğe göre bir alt normdur, alt norm ile üst norm değiştirilemez; kanun ile anayasa, tüzük ile kanun, yönetmelik ile tüzük değiştirilemez.

CHP Tüzüğünün C/ 5 maddesi “ Merkez yoklaması yöntemi uygulanarak belirlenecek adayların toplam sayısı, Genel Merkezce Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığına sunulan Partinin gösterdiği milletvekili adaylarının yüzde on beşinden fazla olamaz. Partinin son genel seçimlerde yüzde onundan az oy aldığı seçim çevrelerinden gösterilen toplam milletvekili aday sayısı bu orana göre hesaplanan milletvekili aday sayısına dahil değildir” demektedir.

CHP Parti Meclisi kararı ile yönetmeliğe eklenen madde:

"seçimin yapıldığı tarihin ardından bir yasama yılı tamamlanmadan, seçimlerin yenilenmesine karar verilirse aday belirleme yöntemlerine ilişkin kota uygulanmayabilir" 

CHP eski İzmir milletvekili Av. Sabri Ergül yönetmelik maddesinin iptali için YSK’na başvurdu. YSK 1 oy farkla iptal istemini ret etti.

Av. Sabri Ergül konuya ilişkin olarak adaletbiz’e yaptığın açıklamada  “bu konuyu 2011 yılında Anayasa Mahkemesi’ne taşıdığını, AYM’nin anayasanın 79 uncu maddesine göre YSK kararlarının kesin olduğu gerekçesi ile başvuruyu ret ettiğini” söyledi.

Anayasa ne diyor?

Anayasanın 79 uncu maddesi "Yüksek Seçim Kurulunun kararları aleyhine başka bir mercie başvurulamaz" demektedir.

Durumu hukuka uygun hale getirmek yerine hukukun duruma uydurulduğu bir ülkede yaşıyoruz.

Seçimlerin 1 Kasım’da yapılması 298 sayılı kanuna aykırı

Sabri Ergül  “Seçimlerin Temel Hükümleri Ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ‘a göre seçimlerin 8 Aralık 2015’de yapılması gerektiğini, YSK’nın sarayın etkisinde kaldığını söylüyor.

Rahmi Ofluoğlu