ANKARA (ANKA) - CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, TBMM’de basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

“FLÖRTE DE DEVAM KARARI ALINMIŞ”

Cumhurbaşkanı’nın Rusya ziyaretine ilişkin soruya Altay, “Gördüğüm hava şudur; bu görüşmede Akkuyu Nükleer Santrali başta olmak üzere Türk Akım Projesi ve benzeri enerji konularına tam yol verilmiş, tam gaz verilmiş, Suriye ve bölge barışı için de bir fren moduna geçilmiş, flörte de devam kararı alınmış” dedi.

“ADLİYEDE DE 4 GRUP VAR”

Mini anayasa paketi ve HSYK’nın seçimine ilişkin soruya da Altay, “Mini anayasa paketinden murat edilen bizim açımızdan en azından murat edilen yargı üzerindeki siyasi vesayeti sonlandırmak” diyerek şöyle devam etti:

HSYK SEÇİMİ

“Adliyede de 4 grup var. Her adliyede var hemen hemen. Adliyelerde de sosyal demokratlar, Ülkücüler, paralelciler ve muhafazakarlar ya da AKP’liler diye bilinen gruplar var. Vatandaş mahkeme merdivenlerini çıkarken karşıma sosyal demokrat mı çıkacak, Ülkücü mü çıkacak, muhafazakar mı çıkacak, paralel mi çıkacak düşüncesi ve endişesiyle adliye merdivenlerini çıkıyorsa bu artık sözün bittiği yerdir, tuzun koktuğu yerdir. Bize taşradaki hakim ve savcılardan yüzlerce talep geliyor; şu seçimi kaldırın, HSYK seçimini kaldırın, buna başka bir model bulunsun. Bu modelin en doğrusu nitelikli çoğunlukla TBMM’de HSYK üyelerinin seçilmesidir ama altını çiziyorum mümkünse bir koşul diye söylemiyorum arkadaşlarımız görüşecekler mümkünse nitelikli çoğunlukla Meclis’in bunu belirlemesinin adliyelerin tekrar eski ortamına yani bir siyasi vesayetten kurtulmuş ve hukukun normlarına göre karar veren adalet dağıtan kurumlar olmasının önü açılabilir” dedi.

GRİ MEMUR TARTIŞMASI

“Gri memur tartışmasına ne diyorsunuz?” sorusuna da Altay, “Bir cadı avına dönüştürmek herkesi potansiyel paralelci gibi görmek, algılamak doğru değil. Memurları renklere göre tasnif edersen sen toplumu peşinen yeniden ayrıştırmış olursun” diye konuştu.

 “BUNDAN SONRA HER ŞEY AKP’YE BAĞLI”

Altay, “Bundan sonra her şey AKP’ye bağlı. Bu FETÖ diasporasına karşı Türkiye’yi zinde, ayakta tutmanın bir tek yolu vardır, içeride güç birliği ve işbirliği. Umarım ve dilerim, Sayın Cumhurbaşkanımız 14 Temmuz ayarlarına dönmez” diye ekledi.

DEMİRTAŞ’A YANIT

“HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın çatı adayına ilişkin sözlerine ne diyorsunuz, bunda bir cemaat bağlantısı aramak…” sorusuna da Altay, “Bu komiklik, bu saçmalık. CHP’ye milletin dışında kimse bir şey dayatamaz yani ‘cemaat dayattı, cemaat önerdi’ bunlara güler geçerim” yanıtını verdi.

“SİYASİ AYAĞININ OLMAMASI DÜŞÜNÜLEMEZ”

“Darbe girişiminin siyasi ayağı ile ilgili tartışmalar yaşanıyor, ne dersiniz?” sorusuna da Altay, “Böyle bir teşebbüsün askeri ayağı var, yargı ayağı var, bürokratik ayağı var, dış ayağı zaten çok ayan beyan var. Siyasi ayağının olmaması düşünülemez” dedi.

“Bitti mi?” sorusuna da Altay, “Ben kısa vadede yeni bir darbe girişimi olacağına ihtimal vermem. Bir kalkışma beklemem ama herkesin söylediği sokaktaki insanın da Başbakan’ın da konuştuğu bir şey var. Siyasi suikastler ya da kaos ortamına vesile olacak hamleler, girişimler, bunlar hep mümkün” dedi.