Rahmi Ofluoğlu

SODEP’in Halkçı Parti ile birleşmesi bir geriye gidişti. SHP’nin CHP ile birleşmesi ise bitişin başlangıcı idi. SHP’nin CHP olduktan sonra barajı aşamadığı seçimleri hatırlayalım.

CHP neden çıkmaz sokakta, neden iflah olmaz?

Kılıçdaroğlu’nun CNN’de kadın gazetecilerle söyleşisi bugün ki CHP’nin kafa karışıklığını açığa çıkarmaktadır. Kılıçdaroğlu’nun kadın gazetecinin  AKP neden başarılı sorusuna verdiği cevap:

" Türkiye’nin bir ahlak sorunu var. Ahlak reformunu bu ülke gerçekleştiremezse, bu ülkenin geleceği karanlıktır, Türkiye'nin bir ahlak reformuna ihtiyacı var” diyor.          

Kadın gazeteci:

“AKP’nin başarısının ekonomik, maddi gerçeklerle bir bağı yok mu?” diye soruyor.

Kılıçdaroğlu bu ikinci soruyu “hayır yok, temel sorun ahlak sorunudur” diye cevaplıyor.

İlgi duyanlar CNN sayfasından tekrar izleyebilir.

Oysa AKP’nin oy almasının esas nedeni seçmenin ahlak sorunu değildir. CHP ve genel başkanı burada ciddi biçimde yanılıyor.

AKP’nin kitle desteğinin nedenleri?

Dışlanan,  popüler söylemle ötekileştirilen büyük kesimleri kucaklaması, onlara sahip çıkmasıdır. Buna en iyi örnek türbandır.

Ekonomik yaklaşımları:

Faiz lobisi söylemi ile kredi kartı borçları altında ezilen kesimlere sıcak mesajlar verdi. Kredi kartı temerrüt faizlerine sınırlama getirdi. Artık %100lerde temerrüt faizleri uygulanamıyor. Türkiye’de 56.5 milyon kredi kartı kullanılıyor. Kredi kartı borçlarından ötürü icra takibine uğrayan 2.5 milyonu aşkın kişi var.

Türkiye’de 20 milyon icra dosyası var. Halk borca batık.

AKP önce ev hacizlerini kaldırarak milyonları rahatlattı, sonra kredi kartı temerrüt faizlerine sınırlama getirdi.

Çek cezalarını kaldırarak sanayideki tekelleşme sonucu batan KOBİ patronlarını hapisten kurtardı.

SAĞLIK

Yeşil kartı kaldırdı, onun yerine zorunlu sağlık sigortasını getirdi. Yeşil kartlıların fakirlik ezikliği yaşamalarına gerek  yok, onların adına SGK’ya devlet prim ödüyor, artık onlar da normal sigortalı oldu.

Sağlık sisteminde önemli gelişmeler sağladı.

AKP emekli maaşlarında, işsizlik sigortasında, yaşlılık aylığında yenilikler getirdi.

CHP’nin ekonomi danışmanları sermayenin zirvelerinden devşirilmiş kişiler, onlar halkın yaşadığı kredi kartı sorunlarına, 20 milyon icra dosyasına, 2.5 milyon kredi kartı takibine yabancı.

BÜTÜN SORUNLAR SİSTEMDEN KAYNAKLANIYOR

AKP bütün bu sorunları yaratan sistemin başında,  aslında bu sorunların sorumlusu AKP, bu sorunlara sahip çıkması gereken muhalefet partileri iken sorunlara pansuman yapan, faiz lobisi diye eleştiriler getiren gene AKP ve Erdoğan.  Yani AKP hem iktidar hem muhalefet… Biz bu nedenlerle Türkiye’nin sorunu muhalefet sorunudur, CHP’dir diyoruz.

Türkiye’nin sorunu ahlak sorunu değil

Türkiye’nin sorunu ahlak sorunu değil ve AKP’nin halktan aldığı büyük desteğin nedeni de halkın ahlaksızlığı değil. CHP toplumu tahlil edemiyor, AKP ise halkın nabzını tutmakta başarılı. AKP din ve ahlaktan çok ekonomik ve maddi gerçeklere dayanıyor. CHP’nin ekonomi kurmayları sırça köşklerde yaşıyor.

CHP Türkiye’nin temel sorunlarında ya net değil ya da hiçbir görüşü yok.

KÜRT sorununda AKP partinin somut çözüm önerileri var. CHP’nin ise ne dediği belli değil. Öcalan ile yapılan görüşmeleri eleştiriyor,  Barış Süreci kendisi hiçbir somut öneri getirmeden alay ediyor.

CHP’nin Alevi Sorunu ile ilgili net bir görüşü yok, AKP Cem Evleri ibadethane değildir derken CHP bu konuda ortaya net bir görüş koyamıyor.

Ahlak bir üst yapı kurumudur.  Ahlak bozuk ekonomik düzenin yansımasıdır. Üst yapıdaki değişim alt yapıyı değiştirmez, alt yapı üst yapıyı değiştirir.

KIlıçdaroğlu Erdoğan’ı ve AKP’yi gerçek Müslüman olmamakla suçluyor. Böylece Müslüman halktan oy alacağını sanıyor. Bu yaklaşım son derece komik, bilimsellikten uzak bir yaklaşımdır.

CHP dinsel söylemlerle AKP tabanından oy alamayacak, çağdaş kesimleri ise partiden uzaklaştıracaktır. CHP’nin bir çelişkisi buradadır.

CHP  Hitlerin söylemi olan “tek millet tek devlet” söylemi ile Kürtlerden koptu ve Türkiye partisi olma özelliğini kaybetti. Oysa Kürt ve Alevi bölgeleri 70li, 80 li yıllarda CHP’nin oy depolarıydı.

Kısaca CHP ne olduğu belli olmayan, güven vermeyen bir parti olma yolunda hızla ilerliyor.

Türkiye çağdaşları, demokratları artık kerhen CHP’yi desteklemek yerine yeni çözümleri tartışmalı.

CHP bu kafa ile Türkiye sorunları çözecek parti olmadığı gibi çözümün önünü tıkayan başlıca sorundur . Cumhurbaşkanlığı seçimlerine dinci, Amerikancı bir Pensilvanya çözümü ile girmesi bunun açık örneğidir.