Ömür Şahin Keyif - Washington

[email protected]

Brookings Enstitüsü, Washington’daki Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın konuşması sonrası kendilerine yönelik eleştirilere internet sitesinde yer verdiği iki paragrafla yanıt verdi.

Erdoğan’ın konuşma yaptığı etkinlik sayfasının altına, herhangi bir uyarı ya da başlık olmaksızın eklenen iki paragrafta Enstitü’nün temel prensipleri ve Erdoğan’ın korumalarının yol açtığı şiddetten bahsedildi. Tarih belirtilmeyen açıklamanın internet bağlantısı, basın ofisi tarafından dün gönderildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Nükleer Güvenlik Zirvesi nedeniyle Washington’da bulunduğu süre içinde Brookings’te konuşma yapmak üzere davet edildiğini belirtilen açıklamada kurumla ilgili şu ifadelere yer verildi: “Brookings’te çeşitli fikir ve alt yapılara sahip çok çeşitli kişi ve grupları tartışma zemininde bir araya getiriyoruz. Uluslararası liderler serimiz kapsamında düzenli olarak devlet başkanlarını ve üst düzey yabancı yetkilileri ağırlıyoruz.”

Açıklamada Brookings’in önünde Erdoğan’ın korumalarından kaynaklanan şiddet olaylarından bahsedilirken, etkinlik sonrası yükselen eleştiri ve sorulardan hiçbirine yanıt verilmedi.

“Brookings ifade özgürlüğüne ve güçlü bir özgür basının demokratik toplumdaki hayati rolüne bağlıdır. Bu prensipler Brookings Enstitüsü’nün misyonunun temelidir ve medya mensuplarının susturulması ya da taciz edilmesine yönelik her türlü çabanın karşısında dururuz.

Çalışanlarımız ve güvenlik personelimiz Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söylevini dinlemek isteyen Washington politika geliştiricilerine serbest ve güvenli bir ortam sağlamak için çok çalışmıştır. Protestocular ve onlara karşı koyanlar arasında Brookings, gazetecilerin ve önceden kayıt yaptıran diğer misafirlerin etkinliğe giriş yaptıklarından emin olmak için elinden gelenin en iyisini yapmıştır. Türk güvenlik personelinin tacizine rağmen, etkinliğe kayıt yaptıran bütün gazetecilerin, katılım sağladığına inanıyoruz.”

Açıklamada, etkinliğin moderatörlüğünü yapan Martin Indyk’in hiçbir eleştirel soru sormadığı, soracak kişilere ve gazetecilere söz vermediği gibi eleştirilerinin duymazdan gelindiği, basın ve ifade özgürlüğünün kriterinin; kayıt yaptıran herkesin, tekme tokat da olsa, etkinlik salonlarına girebilmesi olarak ele alındığı görülüyor.

Ne olmuştu?
http://www.birgun.net/haber-detay/brookings-katar-a-itibar-faturasi-gondersin-107954.html


Kaynak: Birgun.net