Kemerburgaz’da tam 230 dönüm arazinin tahsis edildiği Kasımpaşa Spor Kulübü'nün yeni tesislerinin yapımına tüm hızıyla devam ediliyor. Ancak ortada küçük bir sorun var: İnşaatın izni yok.

İzin yok, talan var
Geçtiğimiz yıla kadar ligde oldukça başarılı olan ve Süper Amatör Lige yükselen Kemerburgaz Spor’un tesislerinin bulunduğu alanı da kapsayan 230 dönümlük alan Temmuz ayında Kasımpaşa Spor’a verildi.

Halkın düğünlerini yaptığı, eğlenceler düzenlediği, spor yaptığı Kemerburgaz’ın tesisleri dümdüz edildi. Yıkım tesisle sınırlı kalmazken, Belgrad Ormanları’na oldukça yakın olan, 500 metre ilerisinde İSKİ’nin su havzalarının bulunduğu, halkın meyve bahçesi ve otlak olarak kullandığı alan bir anda Kasımpaşa Spor’a verildi.

Hiçbir yasal izin olmadan doğrudan bakanlık talimatı ile Kasımpaşa tesislerinin yapımına başlandı. Öyle bir hızla başladı ki hiçbir yasal prosedür umursanmadı…

kasimpasa2.jpg

Böyle hukuksuzluk ve kabul görülmedi
CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Hasan Fazıl Afacan’ın konuya ilişkin Eyüp Belediyesi’ne verdiği soru önergesinin yanıtı, hukukun ve belediyelerin AKP talimatı karşısındaki çaresizliğini bir kez daha gözler önüne serdi.

AKP’li Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavuncu'nun sorusuna verilen imzalı yanıt şöyleydi:

“16.07.2012 tarih ve 2012/9737- S-5896 sayılı İmar ve Şehircilik Müdürlüğü yazısında belirtilmiş, Zabıta Müdürlüğü tarafından yapılan kontrolde Gençlik Spor İl Müdürlüğü’ne ön tahsisi yapılan yerde saha üzerinde düzenleme ve kazı işlemleri yapıldığı tespit edilmiştir. İnşaat çalışma izni, ruhsat v.b belge ibraz edilemediğinden dolayı söz konusu çalışma Zabıta müdürlüğümüz tarafından durdurularak, 11.07.2012 tarihinde tespit tutanağı ve 18.07.2012 tarihlerinde çalışmaya son verilmesi yönünde tebligat yapılmıştır…

İnşaai faaliyetlerin tebligat ve uyarılara rağmen devam etmekte olduğu, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunun 7/c maddesi gereği inşai faaliyetin durdurularak gerekli yasal işlemlerin müştereken değerlendirilmesi hususunda Büyükşehir Belediye Başkanlığı Zabıta Daire Başkanlığına 17.09.2012 tarihili yazı gönderilmiştir.”

Durduramıyorlar: Topbaş’tan ses yok
AKP’li Eyüp Belediyesi yazdığı bu yazı ile hukuksuz inşaatı daha başlangıcında tespit ettiğini ilan ederken, inşaatın başladığı hafta yaptığı uyarıya rağmen inşaatın aylarca devam ettiğini belirterek Eylül ayında Büyükşehir Belediyesi’ne “inşaat hukuksuz, durum bizi aşıyor; siz bir şey yapın” dedi. O günden bu yana Topbaş’tan ses çıkmıyor…

Yani daha en başında hukuksuz olduğu tespit edilen Kasımpaşa Spor Tesisi'nin yapımına tam 4 aydır tüm hızıyla devam ediliyor.

kasimpasa25.jpg

Orman, tarım alanları, su havzası, otlaklar kimin umurunda?
Konuya ilişkin Kemerburgaz’da inşaat alanında yaptığımız temasların ardından, ormanlık alana oldukça yakın bulunan bölgede birçok ağacın yok olduğuna, tarım arazilerinin dozer altında kaldığına, su havzalarına bir hayli yaklaşan çalışmanın tüm hızıyla sürdüğüne şahit olduk.

Kasımpaşa Spor’a göre her şey yasal…
Tesislerin sorumlusu Kasımpaşa Spor Asbaşkanı Eyüp Hasanoğlu, konuya ilişkin sorularımızı yanıtlarken, bu araziyi kendilerine Spor Bakanlığı’nın devrettiğini, dolayısıyla belediyeden izin almalarının gerekmediğini söyledi. Tesislere ilişkin çalışmayı durdurmalarına ilişkin kendilerine herhangi bir bilgi verilmediğini söyleyen Hasanoğlu, çalışmalarının yasal olduğunu iddia etti.


Tesis çalışmalarının vurduğu asıl yer çevre halkı ve Kemerburgaz oldu. Kemerburgaz’daki tarım alanları, su havzasının hemen kıyısı ve ormanın etrafı kamyonlarla hafriyat dolduruluyor. Taksim çalışmasının hafriyatlarının Kemerburgaz’a taşındığı iddialarını, Kemerburgaz halkının yaşadıklarını, meyve bahçelerinin hafriyatla doldurulmak istenmesini, kısacası hafriyat çılgınlığını yarın soL Haber Portalı’nda okuyabilirsiniz.