Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, NTV canlı yayınına katılarak gazetecilerin sorularını cevapladı.

Balyoz davasıyla ilgili soruları yine 'gerekçeli karar açıklanmadığı' gerekçesiyle cevaplamayan Erdoğan, karar açıklandıktan sonra sanık yakınlarının duygusal tepkilerini nasıl karşıladığı sorusunu cevaplarken bir de müjde verdi:

"Balyoz sanıklarının babalık- kocalık haklarının alınması gibi bir durum yok tabii. Kaldı ki biz yeni bir hazırlık yapıyoruz. Görüşmelerde eşler birbiriyle belli süreler, cezaevi dışında hazırlanmış belli yerlerde görüşebilecekler. İlk defa bu uygulamayı başlatacağız. Eşiyle bir araya gelme imkanı vereceğiz. Bu ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum olanlar için bile geçerli olacak"

BDP'YLE MÜZAKERE KAPISINI KAPATTI

Gündemdeki konuları değerlendiren Erdoğan, terör sorunun çözümü için BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'la görüşüp görüşmeyeceğinin sorulması üzerine "Teröristlerle sarmaş dolaş, yanak yanağa görülenlerle ne konuşacağım? Onlarla masaya otursam, bunu gören şehit anası ne der? Ben bir yehit annesinin göz yaşlarını, bunların hiçbirine değişmem" dedi.

"SİLAH BIRAKILIRSA OPERASYONLARI MİNİMİZE EDERİZ"

Başbakan Erdoğan, "terörle mücadele, siyasi uzantılarıyla müzakare" prensibinde kararlı olduklarını hatırlatarak 'silahların susması' teklifine bakışını şöyle açıkladı:

"Silahların susması, silahların bırakılması değil tam tersine silahı elde tutmak, bir tehdittir. Bu konuda terör örgütünün silah bırakması gerekir. Askerimizin, polisimizin silah bırakması söz konusu değildir, onlar, onların argümanıdır. Polis, onunla polistir, asker, onunla askerdir. Dolayısıyla biz, terör örgütünün silah bırakmasını bekleriz. Silah bırakılırsa biz de operasyonları minimize ederiz"

"İSKANDİNAV ÜLKELERİ, PKK'YA YATAKLIK YAPIYOR"

Başbakan, terör sorunun çözümünü istemeyenler sorulduğundaysa açık adres gösterdi:

"Batı bu işi bizim çözmemizi istemiyor. Almanya, Fransa bize yardımcı olmuyor tam aksine ülkelerinde terörist başlarına cirit attırıyor. İskandinav ülkeleri buna tam manasıyla yataklık yapıyor, yüzlerine söyledim. Suçluların iadesi nerede? AB'de 'PKK terör örgütüdür' diyeceksiniz, sonra bütün üyeleri elini kolunu sallayarak gezecek, orada para toplayacaklar milyonlarca Avro. İnsan kaçakçılığı, esrar kaçakçılığı yapıyorlar ve sizin korunmanız altında, göz yumuyorsunuz. Sürekli söylüyorum. Ne yazık ki netice alamıyoruz, netice aldıracak bir uluslararası kurum da yok.

"PAZAR'I BEKLEYİN" DEDİ

Başbakan Erdoğan ayrıca pazar günkü AK Parti kongresinde de bu konularla ilgili yeni yol haritaları ve masajların verileceğini de belirtti.

sondakika