Muhalif baroların hali ana muhalefetin hali gibi

Rahmi Ofluoğlu 
Bizim baroların sorunu aynen CHP’nin sorunu gibi; oy var örgüt yok.. CHP 13 milyon oy alıyor ancak taraftarları ile güçlü bir toplumsal muhalefet yaratamıyor. Kocasakal 2014 İstanbul Barosu seçimlerinde geçerli 26 bin oyun 14 binini alarak İstanbul Barosu Başkanı oldu.. 3 Dönem İstanbul Barosu başkanlığı yapan Kocasakal’ın hiçbir protesto eylemine 500 den fazla avukat katılmadı. İstanbul Barosu adalet için bile 2000 avukatı yürütebilmiş değildir. CHP 13 milyon oy alıyor ancak güçlü bir toplumsal muhalefet yaratamıyor, meydanlara, sokaklara hakim olamıyor.

Bu durumun tek bir nedeni var:

Örgütsüzlük..

Örgütsüz 13 milyon kişiden örgütlü 10 bin kişi daha değerlidir.

500 avukatı yürütemeyen baro başkanları CHP Genel Başkanı olursa ne değişir?

Hiçbir şey..

Ana muhalefetin ve genel olarak ülkenin sorunu Örgütsüzlük…

CHP’nin üye yapısı toplumsal muhalefet ve iktidar olma hedefi yerine parti içi seçimlere odaklı.. Parti üyelerini bir yerlere aday olanlar belirliyor, bu üyeler de kendilerini üye yapanlara oy veriyorlar..

Oysa bugün ülkede cumhuriyet, laiklik, demokrasi ve çağdaş yaşam tehdit altında, milyonlar bu gidişten rahatsız  ama örgütsüz milyonlar toplumsal bir muhalefet oluşturamıyor, oluşturamaz..

Örgüt için önce ideoloji lazım, sonra yığınları örgütleyecek kadrolar gerekli.. ideoloji var.. Milyonlar  aydınlanma, yani cumhuriyetin kazanımları, laiklik, demokrasi, adalet ve eşitlik için ayağa kaldırılabilir..   

İşte bu örgütlülüğü avukatlardan oluşan nitelikli bir toplulukta yaratamayanların siyasette liderliğe soyunmasının bir kıymeti harbiyesi yoktur.

Yapılması gereken aydınlanma ideolojisi etrafında CHP ve diğer muhalif güçleri bir platformda bir araya getirmek ve toplumsal muhalefeti hareket geçirmektir. Bu da asgari müştereklerde oluşturulacak en geniş cephe ile mümkündür. Önce kadro sonra örgüt ve sonra toplumsal muhalefet…