Tüm Avrupa ülkelerinde Kürtler ve dostları cezaevlerindeki açlık grevcisi tutsaklar ve talepleriyle dayanışma amacıyla eylemlerde bulunuyorlar. Bu hafta içinde de çok sayıda ülkede düzenlenen eylemlerle grevcilerin durumu ve talepleri için Avrupa hükümetlerinden müdahale istendi.

LEFKOŞA’DA KADINLAR AB TEMSİLCİLİKLERİ ÖNÜNDE MİTİNG

Kıbrıs’ın başkenti Lefkoşa’da bugün 50 kişilik bir kadın grubu Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi temsilcilikleri önünde bir miting gerçekleştirdi. Yaklaşık iki saat süren miting sırasında sık sık “Bijî Serok Apo”, “Bijî berxwedana zindanan” (Yaşasın zindan direnişleri) ve “Bijî yekitiya gelê kurd” (Yaşasın Kürt halkının birliği) sloganları atıldı. Miting sırasında eylemcilerden dört kişilik bir heyet AB ve AK Kıbrıs temsilcilikleri ile görüşme yaptı. Görüşmede cezaevlerindeki açlık grevleri ve Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekilerek, tutsakların talepleri kabul edilene kadar eylemlerin devam edileceği belirtildi.

Temsilcilikler dosya sunulduktan sonra, BM ve Barış Gücü Kıbrıs temsilciliğine doğru yürüyüşe geçildi. Eylemciler Lidre Palas sınır kapısındaki bu temsilcilikler önünde de yaklaşık 2 saatlik oturma eylemi yaptı. Yetkililerle görüşmeler yapan Kürt kadınları, sloganlar atarak eylemlerine son verdi.

VALENCE BELEDİYESİ ÖNÜNDE BASIN AÇIKLAMASI

Fransa’nın Valence kentinde de bir eylem gerçekleştirildi. 8 Kasım saat 15.30'da Valence belediyesi önünde bir araya gelen Valence Alevi Kültür Merkezi (AKM) ve Drome, Ardeche ve Vaucluse Alevi Kültür Merkezi (DAV AKM) üyeleri yaptıkları basın açıklamasıyla Türkiye'de süren açlık grevlerine dikkat çekti. Okunan açıklamanın eşliğinde 400 civarında aynı başlıklı bildiri dağıtıldı.

NANTES’TA AÇLIK GREVİ

Fransa’nın Nantes kentinde Salı günü Commerce meydanında açılan bir çadırda başlatılan açlık grevi 8 Kasım Perşembe günü kitlesel bir yürüyüşle sonlandırıldı. Commerce meydanında bir araya gelen yüzlerce kişi Place Rouel meydanına kadar yürüdüler. Yürüyüşe Nantes AKM (Alevi Kültür Derneği) ve TKPML sempatizanları da katıldı. Yürüyüş boyunca sık sık Türk devleti karşıtı sloganlar ve zindan direnişçilerini selamlayan sloganlar attılar. Eylem Rouel Meydanı’nda sona erdi.

PARİS’TE ÖĞRENCİLERDEN İMZA STANDI

Fransa’nın Başkenti Paris’teki Saint Denis Üniversitesi öğrencileri, Öcalan’a uygulanan tecrit ve Türkiye cezaevlerindeki PKK ve PAJK’lı tutsakların öncülüğünde 12 Eylül’den bu yana sürdüren açlık grevlerine dikkat çekmek amacıyla 5 Kasım Pazartesi gününden itibaren stant açtı.

Ektinlik bugün sona eriyor. Etkinlik kapsamında, üniversitede okuyan Türkiyeli ve Kürdistanlı öğrencilerin yanı sıra, dünyanın farklı yerlerinden gelen ve kendi ülkelerinde sömürü ve haksızlığa maruz kalan öğrencilerle temas kuruldu.

Açılan stantta Perşembe akşamına kadar 1500 imza toplandı. Saint-Denis üniversitesi öğrencileri, Öcalan üzerinde devam eden tecrit ve süresiz dönüşümsüz açlık grevlerine dikkati farklı eylemlerle çekecek.

Kürdistanlı öğrencilerin standında ACTİT Derneği üyeleri de destek sundular. Özellikle, kendisi de açlık grevi gazisi olan Ayfer Acil de aktif destek sundu. Türkiyeli devrimci demokratlar da standa ilgi gösterdi.

Üniversitede şubeleri bulunan S.U.D. ve UNEF sendikalarından öğrenciler ile Komünist Partisi’nden Afrika kökenli öğrenciler de standı sık sık ziyaret etti, aktif destek verdi.

OSLO’DAKİ KÜRTLER EYLEM YAPACAK

Norveç’in başkenti Oslo’da üç gündür açlık grevi yürütülürken, bugün akşam saatlerinde doğru merkez istasyonu önünden parlamento binasına kadar bir yürüyüş düzenlenecek. Eylemde Kürt partileri ve Norveçli birçok partinin mesajlarının okunması bekleniyor.

Perşembe günü de Norveç Kızıl Partisi Rodt Başkanı Bjørnar Moxnes, Norveç Dışişleri Bakanı’na bir mektup yazarak açlık grevcisi tutsaklar ve taleplerine ilişkin Türkiye nezdinde müdahalede bulunmasını istedi.

ZÜRİH’TE AÇLIK GREVİ

İsviçre’nin Zürih kentinde de bu akşamdan itibaren Zürih Halkevi’nde dayanışma amacıyla greve gidildi. Eylem bugün saat 14.00’te Halkevi lokalinde başladı.

İSVEÇ KÜRT KONSEYİ’NDEN ÇAĞRI

İsveç Kürt Konseyi 12 Eylül’den beri Türkiye cezaevlerinde açlık grevi yapan tutsaklarla dayanışmaları için Kürt Halkı ve dostlarına 10 Kasım Cumartesi günü Stockholm’de yapılacak gösteriye katılmaları çağrısında bulundu.

Kürt Konseyi tarafından yapılan ve demokratik kitle örgütlerine gönderilen açıklamada cezaevindeki tutsakların Kürt halkının en temel talepleri olan ana dilde eğitim ve savunma hakkı ile Kürt Halk önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin kaldırılması için başlattıkları açlık grevinin iki aya yaklaştığı hatırlatılıyor.

Tutsaklarda ciddi sağlık sorunlarının baş gösterdiği belirtilen açıklamada şu görüşlere yer veriliyor:

“Türkiye eğer açlık grevindeki tutsakların tamamiyle meşru olan taleplerini karşılamak için adım atmazsa gelişmeler daha kötü bir trajediyle sonuçlanabilir. Gelişmelerin trajik bir şekilde sonuçlanması Kürt sorununun barışçıl yöntemlerle çözümünü zorlaştıracaktır.”

AĞIZLARINI BANTLAYACAKLAR

Bu nedenlerden dolayı İsveç’te yaşayan tüm Kürdistanlılar, devrimci, demokrat ve insan haklarından yana olan tüm kişi, kurum ve kuruluşların duyarlılık göstermeleri ve Cumartesi yapılacak olan mitinge katılmaları isteniyor.

Açıklamada sesiz bir gösteri yapılacağı, açlık grevleriyle ilgili sessizliği protesto etmek için de göstericilerin ağızlarını kırmızı bantlar ve kurdelelerle bağlayacakları belirtiliyor.

10 Kasım Cumartesi günü yapılacak olan gösteri saat 13.00’de Stockholm’un Norra Bantorget meydanında başlayacak. Burada yapılacak konuşmaların ardından göstericiler İsveç Parlamentosuna yürüyecek.

- See more at: http://www.firathaberajansi.org/haber/19752/avrupa-daki-kurtlerin-eylemleri-yayiliyor.anf#sthash.qkbi1gc3.dpuf