Business HT’den Kerim Karakaya’nın haberine göre 7 Haziran seçimlerinde yanıtı en çok aranan soru HDP’nin barajı aşıp aşamayacağı.  BusinessHT, Meclis aritmetiğinde büyük değişim yaratabilecek bu soruyu araştırma şirketlerine sordu.

Murat Sarı – Konsensüs Araştırma:

Mevcut durumda HDP’nin barajı aşmak için sınırda olduğunu söyleyebiliriz. Şu anda kesin olarak olarak aştığını ya da altında kaldığını söylemek mümkün değil. Son çalışmalarımızda oyun yüzde 7-10 arasında olduğunu söyleyebiliriz. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde partinin aldığı oy, iyi bir gösterge değil. Son seçimlerde yüzde 6,2 almıştı.
Bir araştırma sonucuna dayalı olarak değil ama uzun yıllardır bu işi yapan biri olarak hissettiğim HDP’nin barajı geçemeyeceği yönünde. HDP’nin özellikle Batı’dan yani CHP’den oy alabileceği söyleniyor. Ben bunu görmüyorum. Ancak yurt dışı oyların çoğunluğunu kullandırabilirse, buradaki kitleyi harekete geçirebilirse geçme ihtimali olabilir.

Özer Sencar – MetroPoll Araştırma:

HDP’nin durumu tam olarak sınırda. Yani hem geçebilir hem de geçemeyebilir. Son iki ayda yaptığımız araştırmalarımız kararsızlar dağıtıldıktan sonra HDP’nin oylarının yüzde 9,3-9,8 arasında olduğunu gösteriyor. Araştırmamızda henüz barajı geçtiğini görmedik. Yüzde 10’nun üzerinde oy aldığını görmeden kesin bir şey söylemek zor.
Ancak ben barajı geçeceği kanaatindeyim. İktidardan hoşnut olmayan ve muhalefetten de umduğunu bulamayan kesimlerden HDP’ye ciddi eğilim var.
Bunun önündeki en büyük risk ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dır. Tam bir siyaset ustası olarak Erdoğan’ın bütün siyasi zekasını, HDP’yi yüzde 10’un altında tutmak için kullanacağını düşünüyorum. Bir kampanya Türk kökenli HDP seçmenlerini partiden uzaklaştırabilir.

Bekir Ağırdır – Konda Araştırma:

Bir araştırma sonucuna bağlı olmadan HDP’nin barajı geçme şansı olduğunu düşünüyorum. 3 aydır bütün meclislerde HDP konuşuluyor, sürekli gündemde. Bu bile HDP’nin lehine çalışıyor.
Bir Kürt partisi olduğu yönünde algıyı yıkarsa, Türkiye’nin geri kalanından oy alabilir. Kategorik olarak “HDP’ye oy vermem” diyenlerde bile son dönemde bir sempatinin olduğunu görüyoruz. Örneğin son güvenlik yasasının öyle ya da böyle geri çekilmesinde HDP’nin oynadığı rol önemli etki yarattı. Ancak ülkenin geri kalanındakilerin zihinlerinde HDP’nin bir Kürt partisi olup olmadığı yönündeki fikri çözülmenin gerçekleşmesi gerekiyor. Bunun için de 20 gün içinde başlayacak kampanyalar etkili olacak. Bu kampanyalar sonucunda durum netleşecek.
Kararsızlar dağıtılmadan HDP’nin yüzde 10’u geçtiği görülmeli. Araştırmalarda yüzde 2-2,5 hata payı olduğu düşünüldüğünde seçim sonucu, barajın hem altına hem üstüne doğru evrilebilir.

http://www.taraf.com.tr/politika/anket-sirketleri-acikladi-hdp-baraji-asiyor-mu-iste-son-rakamlar/