Ankara - Koç, bazı basın yayın organlarında yer alan ''anadilde savunmayla ilgili görüş ayrılıklarının CHP içinde tartışmalara yol açtığı'' yönündeki haberlerle ilgili yazılı açıklama yaptı.

Bu haberlerin bilinçli ve planlı bir şekilde servis edildiğini savunan Koç, partisinin kapalı grup toplantısında gündemdeki tüm konuların tartışıldığını, isteyen her milletvekilinin de söz alarak görüşünü ifade ettiğini aktardı. Kendi içlerinde demokrasiyi özümsemeyen ve biat geleneği ile siyaset yapan kurumlarla CHP'nin birbirine karıştırılmaması gerektiğini ifade eden Koç, şunları kaydetti:

CHP'nin savunma diline ilişkin görüşünün çelişkiye yer vermeyecek şekilde tespit edildiğini kaydeden Koç, şöyle devam etti:

''CHP savunma dili konusuna, savunma hakkı kapsamında bakmaktadır. Savunma hakkı kutsaldır, adil yargılanma hakkının bir parçasıdır, sınırlanamaz. Avrupa İnsan Hakları sözleşmesi ile evrensel ölçüde güvence altına alınmıştır. Önemli olan; kişinin savunmasında anlayabildiği ve anlatabildiği dili kullanabilmesidir.

Dil sorununu, savunma hakkı ve dolayısıyla hukuk alanından koparıp, siyasal alana hapsetmek, kim tarafından yapılırsa yapılsın, bu hakkın ihlaline yol açar. Konuya evrensel hukuk çerçevesinden bakan CHP, CMK 202. maddesinde AİHS'nin 6-3/E hükmü uyarınca kişinin kendini ifade edebileceği dilde savunma yapması esasını önermiştir. Bu çerçevede 'yeterince Türkçe bilmediğini ifade eden sanık ve mağdura, bedeli devlet tarafından karşılanmak üzere, mahkemece tercüman tayin edilir. Bu hak kötüye kullanılamaz' şeklinde değişiklik önergesi verilmiştir. CHP'nin konuya bakışı nettir. Parti içerisinde bu konuda herhangi bir temel ayrılık söz konusu değildir.''

cuhuriyet