Yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında dört eski bakan hakkında hazırlanan fezlekelerin içeriğinin yerel seçimler öncesinde kamuoyuna yansımaması için uğraşan AKP yönetimi, Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in “hukuki inceletme” adı altında yaptırdığı çalışmayla zaman kazanmak istedi. CHP’nin olağanüstü toplantı manevrası başarıya ulaşırsa Genel Kurul’da okunduğu için fezlekeler, milletvekillerinin incelemesine açılmış olacak.

 
GÖRÜŞME ENGELLENECEK
Taraf Gazetesi'nin haberine göre, CHP’nin olağanüstü toplantı gündeminin sadece fezlekelerin okunmasıyla sınırlı kalmayıp bu konuda genel görüşme açılmasını da sağlama girişimine AKP’li vekiller itiraz edecek. Muhalefet toplantı yeter sayısını buluncaya kadar Genel Kurul salonuna girmeyecek olan AKP’liler, oturum açılması durumunda Genel Kurul’a girecekler.
 
ÇİÇEK YÖNETEBİLİR
Olağanüstü toplantıya TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in başkanlık etmesi bekleniyor. Bu durumda muhalefetin genel görüşme isteğine Çiçek’in soruşturmanın gizliliği gerekçesiyle izin vermeyeceği, toplantının sadece fezlekelerin üst yazısının okunması ile sonlandırılacağı ifade ediliyor.
 
K ulislerde ayrıca AKP yönetiminin fezlekelerle ilgili 30 Mart’a kadar Meclis yönetimiyle birlikte “hukukçu görüşü” denilerek başka bir karartma girişiminde bulunacağı konuşuluyor. Buna göre, yine soruşturmanın gizliliği bahane edilerek Meclis’te bir soruşturma komisyonu kurulması durumunda bu dosyaların sadece bu komisyonun üyeleri tarafından görülebileceği bildirilecek.
 
Ardından gerekçesi yumuşatılmış bir soruşturma önergesinin seçim sonrası AKP’li vekillerin imzasıyla verilebileceği konuşuluyor. Soruşturma komisyonunun çalışmalarını tamamlamasının ardından eski bakanlar için açılabilecek Yüce Divan yolunun, yine AKP’lilerin oylarıyla kapatılması olacağı belirtiliyor. Böylece yolsuzluk ve rüşvetle suçlanan eski bakanlar Meclis tarafından aklanmış sayılacak.
  
Ergenekon çatlağı
Ergenekon tahliyeleri fezleke rahatsızlığının ardından AKP’de yeni bir krizin habercisi oldu. AKP Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ı parti grubuna açıklama yapmaya çağırdı. “Son düzenlemelerden Ergenekon sanıkları yararlanamaz” diyen Bozdağ’a ve parti yönetimine tepkinin Tayyar’la sınırlı kalmayacağı konuşuluyor. Tayyar, dün Twitter hesabından art arda attığı mesajlarla şu tepkiyi gösterdi: “Tahliyeleri hukuka uygun bulan Adalet Bakanı teklif Meclis’e geldiğinde Ergenekon sanıkları yararlanamaz diyordu. Bakanım kandırıldık mı?” “Adalet Bakanı Ak Parti grubuna açıklama yapmak zorundadır. Tahliyelere yol açan kanuna ilişkin görüşleriniz nasıl ve neden değişti?”





Cumhuriyet