AKP hükümeti, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB) kuruluş yasası olan 6235 Sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanunu’nun değiştirilmesine yönelik bir yasa taslağını kapalı kapılar ardında hazırlıyor. Konuyla ilgili çalışmalarını hızlandıran AKP’ye destek her zamanki gibi yandaş basından geldi.

AKP'nin talana dayalı özelleştirme ve kentsel dönüşüm politikalarında hükümete "problem çıkaran" TMMOB’u bilinçli bir biçimde etkisiz kılmaya çalıştığı yandaş basına servis edilen haberlerle bir kere daha gün yüzüne çıktı.

AKP’nin yağma projelerine itiraz eden TMMOB hedef haline geldi
Sabah Gazetesi’nde Mehmet Ali Berber imzalı habere göre, AKP’nin her projesine “dava açarak 150 milyar liralık işi engelleyen TMMOB'a neşter geliyor.”

Haberde, tüp geçit projesi, 3'üncü köprü, nükleer santral, Dubai Şeyhi El-Maktum'un Levent projesi, İzmir otoyolu, Galataport ve kentsel dönüşüm başta olmak üzere değeri 150 milyarı geçen birçok yağma projesine geçit vermeyen TMMOB’un yapısının değiştirileceği büyük coşkuyla sunuluyor.

“Hizmet değil, ideoloji odaklı olmakla” suçlanan TMMOB’un kendi görüşünden olmayan meslek üyelerine söz hakkı tanımadığı ve keyfi davranışlarda bulunduğu iddia ediliyor. TMMOB’a müdahale konusunda geç kalındığını belirten Devlet Denetleme Kurumu’na (DDK) göre, TMMOB "ideolojik/politik amaçlı yapıya sahip, tekelci ve hiyerarşik bir örgüt."

AKP’nin yürek acısı: İtiraz edilen projeler
Haberde, TMMOB'un itiraz ettiği projeler ise şöyle sıralanıyor:

* Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolu: 12 milyar TL (Çekeceği yatırımlarla birlikte 30 milyar TL)

* Kartal kentsel dönüşüm projesi: 20 milyar TL

* 3'üncü köprü projesi: 6 milyar TL

* Marmaray tüp geçiş projesi: 12 milyar TL

* Akkuyu nükleer santrali: 20 milyar dolar

* Galataport projesi: 5 milyar dolar

* Taksim Topçu Kışlası ve cami projesi: 3 milyar TL

* Levent garajı ihalesi: 1,1 milyar dolar

AKP karanlığı TMMOB’u teslim almaya çalışıyor
AKP'nin, çılgın projelerine engel olduğunu düşündüğü TMMOB’u bilindik taktiklerle yıpratma ve teslim alma gayretinde olduğu görülüyor. Söz konusu haberde de yer alan görüşler, hükümetin TMMOB’a açtığı savaşın ilanı niteliğinde. DDK’nın hazırladığı raporla TMMOB'ye müdahale edileceğinin sinyali verilirken, AKP'nin gerekli yasal düzenleme için meclis’teki sayısal çoğunluğuna başvurmaya hazırlandığı anlaşılıyor.

(soL- Haber Merkezi)