AK Parti'nin 2. Olağanüstü Büyük Kongresi'nde bayrak değişimi yaşandı. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali , tek aday olarak girdiği kongrede görevi Ahmet Davutoğlu'ndan devralarak partinin üçüncü genel başkanı oldu. Kongre, AK Parti'nin yeni döneminin kodlarını da ortaya koydu: "Devletin zirvesinde uyum ve AK Parti'nin kutlu yürüyüşüne devam."

AK PARTİ 2. OLAĞANÜSTÜ KONGRESİ
BİN 405 OYLA SEÇİLDİ

Yıldırım, bin 282 delegenin imzası ile genel başkanlığa aday gösterildi. Bin 470 delegesi bulunan AK Parti'de, kongreye bin 411 delege katıldı. Yıldırım bin 405 oyla üçüncü genel başkan seçilirken, 6 oy geçersiz sayıldı.

YENİ HÜKÜMET NE ZAMAN KURULACAK?
MKYK GENÇLEŞTİ

AK Parti'nin en yetkili organı olan Merkez Karar Yönetim Kurulu'nda da (MKYK) büyük bir yenilenmeye gidildi. MKYK'da 26 isim yenilendi. 24 isim yerini korurken, 25 isim liste dışı kaldı. Yeni MKYK'nın gençlerden oluşması da dikkat çekti. Bu arada yeni MKYK'nın, daha önce Ahmet Davutoğlu'ndan aldığı teşkilatlara 'atama ve görevden alma yetkisini', yeni Genel Başkan Yıldırım'a vereceği öğrenildi.

İŞTE TARİHİ GÜNÜN ÖZETİ!
YENİ İSİMLER

Ahmet Sorgun (Konya Milletvekili), Ayhan Ogan, Ayşe Şule Köseoğlu (Trabzon Milletvekili), Cevdet Yılmaz (Kalkınma Bakanı) Emine Nur Günay, Erol Kaya ( Milletvekili), Fatma Güldemet Sarı (Çevre ve Şehircilik Bakanı), Fazilet Dağcı Çığlık, Fevzi Şanverdi, Hüseyin Özbakır, Jülide Sarıeroğlu (Milletvekili), Mahmut Kaçar, Markar Esayan (İstanbul Milletvekili), Murat Baybatur, Mustafa Köse (Antalya Milletvekili), Mustafa Savaş (Aydın Milletvekili), Mustafa Yel (Tekirdağ Milletvekili), Özben Gökçen, Radiye Sezer Katırcıoğlu (Kocaeli Milletvekili), Sema Ramazanoğlu (Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı), Serkan Bayram (Erzincan Milletvekili), Şaban Dişli (Sakarya Milletvekili), Veysi Kaynak (Kahramanmaraş Milletvekili), Yasin Aktay (Siirt Milletvekili), Zeyit Aslan (Tokat Milletvekili), Zeynep Alkış.

YERİNİ KORUYANLAR

Abdulhamit Gül (Gaziantep Milletvetvekili), Ali Aydınlıoğlu (Balıkesir Milletvekili), Asuman Erdoğan, Bekir Bozdağ (Adalet Bakanı), Berat Albayrak (Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı) Burhan Kuzu (İstanbul Milletvekili), Çiğdem Karaaslan (Samsun Milletvekili), Edibe Sözen, Efkan Ala (İçişleri Bakanı), Fatih Şahin (Ankara Milletvekili), Mehmet Galip Ensarioğlu (Diyarbakır Milletvekili), Hamza Dağ (İzmir Milletvekili), Hayati Yazıcı, (İstanbul Milletvekili), Mehmet Mehdi Eker (İstanbul Milletvekili), Mehmet Müezzinoğlu (Sağlık Bakanı), Mehmet Muş (İstanbul Milletvekili), Mustafa Ataş (İstanbul Milletvekili), Mustafa Şentop (İstanbul (Milletvekili)), Nurettin Canikli (Giresun Milletvekili), Nükhet Hotar (İzmir Milletvekili), Öznur Çalık (Malatya Milletvekili), Ravza Kavakçı Kan (İstanbul Milletvekili), Vedat Demiröz (Bitlis Milletvekili), Yaşar Karayel.

LİSTE DIŞI KALANLAR

Ayhan Sefer Üstün (Sakarya Milletvekili), Ahmet Kılıç, Aziz Babuşçu (İstanbul Milletvekili), Bülent Gedikli, Cemil Çiçek (Ankara Milletvekili), Fatma Betül Sayan Kaya (İstanbul Milletvekili), Mahmut Atilla Kaya, Faruk Çelik (Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı), Mehmet Ali Şahin (Karabük Milletvekili), Mehmet Babaoğlu (Konya Milletvekili), Mehmet Doğan Kubat (İstanbul Milletvekili), Mehmet Erdem, Mehmet Özhaseki (Kayseri Milletvekili), Metin Doğan, Mevlüt Çavuşoğlu (Dışişleri Bakanı), Naci Ağbal (Maliye Bakanı), Nihat Zeybekci (Denizli Milletvekili), Numan Kurtulmuş (Başbakan Yardımcısı), Ömer Çelik (Adana Milletvekili), Recep Akdağ, Selçuk Özdağ (Manisa Milletvekili), Selçuk Öztürk, Süleyman Soylu (Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı), Yalçın Akdoğan (Başbakan Yardımcısı), Zeki Aygün (Kocaeli).

DÜNYAYA GÜÇLÜ MESAJ

AK Parti'nin yeni MKYK'sı, partiye dinamizm katacak yeni dönemin ilk işareti niteliğini taşıyor. Bölge ve il dengelerini gözeten, aynı zamanda gençlik ve kadına önem verilen bir liste ortaya çıkmış. MKYK'daki bakan sayısının düşürülmesi, başkanlık sistemine geçişin işareti niteliğinde. "Siyaset üreten parti yönetimi" ve "icracı bakanlar kurulu" gibi bir yapı ortaya konulmuş. Listede ihtisas alanlarına da dikkat edilmiş. Ekonomistten hukukçuya, sağlıktan ulaştırmaya kadar her alanda yetkin kişiler seçilmiş. Listedeki isimlerin tamamının Kurucu Genel Başkan ve hareketin lideri Recep Tayyip Erdoğan'a yakın isimlerden oluşması, yeni dönemdeki uyumun da işareti. Erdoğan'ın önderliğinde icracı bir Başbakan ve liderine bağlı bir AK Parti yapısı içinde yeni dönemde büyük proje ve hizmetlerin ortaya çıkacağı görülüyor. MKYK'daki büyük yenilenme AK Parti'nin "değişimi" ve "yeniliği" yakalama gücü ve iradesini de gösteriyor. Yıldırım'ın konuşmasında Erdoğan'a yaptığı vurgular, başkanlık sistemi ve "hizmet odaklı siyaset" anlayışını ön plana çıkarması, "iki başlılık" tartışmalarından daha ziyade "uyum"un ve icranın ön plana çıkacağını gösteriyor. AK Parti kongreyle ve MKYK listesiyle birlik ve beraberlik içinde yeni genel başkanıyla birlikte her zaman kurucu liderinin arkasında olduğunu, bundan sonra da güçlü yapısını koruyacağını tüm dünyaya gösterdi.

KONGREDEN NOTLAR

 Salona Cumhurbaşkanı Erdoğan, Davutoğlu ve Yıldırım'ın dev posterleri asıldı.
 Kongrenin ana teması "Kutlu Yürüyüşe Devam" oldu.
 "Mesele koltuk değil siz hâlâ anlamadınız mı?" pankartı büyük ilgi gördü.
 Yıldırım, eşi Semiha Yıldırım'la salona girerken, "Dombra" şarkısıyla karşılandı.
 AK Parti Gençlik Kolları'nın hazırladığı koreografi gösterisi kapsamında asılan Erdoğan'ın dev posteri büyük alkış aldı.
SABAH