PKK Kürtlere statü, ana dilde eğitim ve Öcalan’a özgürlük istiyor. Sivil siyasetin bu istekleri karşılamasına imkan yok. Erdoğan her  ne kadar sürecin başında “baldıran zehri içtik” dediyse de süreci devam ettirmeyi göze alamadı.

PKK’nın isteklerinin bir kısmının kabulü halinde eğer seçim olursa ilk seçimde MHP iktidar olur.

PKK  AKP’nin çaresizliğini gördü , Kürt sorunun parlamentoda çözülemeyeceğini bir kez daha anladı.. Denenen barış, çözüm süreçleri bunu açıkça gösterdi. 

PKK barış yolu ile çözümsüzlüğü görünce HDP’yi gözden çıkardı. HDP’nin seçim başarısının silahlı mücadeleyi zayıflatacağı analizi yapan Kandil terörü yeniden başlattı.

HDP’nin barajın altında kalmasını sağlamanın en iyi yolu Kürtlerin yoğun olduğu bölgelerde seçin güvenliğini sıfırlamaktır.
Recep Tayyip Erdoğan’ın  başkan olması halinde seçim korkusu kalkacaktır. Çünkü Erdoğanın kafasındaki başkanlık sisteminde meclisin başkanı denetleme imkanı yok ancak başkanın meclisi feshetme yetkisi var. Erdoğan'ın başkan olduktan sonra PKK ile ile barış süreci yeniden başlayabilir ve uzlaşma sağlanıp sonuca gidilebilir. Bu yol PKK için HDP'nin meclise girmesinden daha tutarlıdır.

Bu sonuca ulaşmak için PKK terörü tırmandırarak iktidarı AKP’ye hediye edebilir.

AKP 300 milletvekili nasıl çıkaracak?

PKK seçim günü HDP’nin oylarının yoğunlaştığı gölgelerde terör eylemlerini arttır, hükümet seçim güvenliğini sağlamak için jandarma ve polisle sandıkları teslim alır, güvenli yerlere götürür. Bu durumda sandıkların akıbeti meçhule döner.  HDP seçmeni ya sandığa hiç gitmez ya da HDP’ye oy vermez.

Çeşitli iddialar ortaya atılabilir. Seçimin iptali istenebilir ancak olan olmuş atı alan Üsküdar’ı geçmiştir artık. 

Rahmi Ofluoğlu