AK Parti, avukatlara dosya görme hakkında sınırlama getiren düzenlemeyi, komisyon görüşmeleri haftalar boyu süren torba tasarıya kavgalar ve itirazlar nedeniyle sokamayınca, yasa teklifi olarak getirdi.

Tek maddelik yasa teklifi, Ak Parti Milletvekili Ramazan Can’ın imzası ile verildi. Teklife göre, “Müdafiin dosya içeriğini incelemesi veya belgelerden örnek alması, soruşturmanın amacını tehlikeye düşürebilecek ise cumhuriyet savcısının istemi üzerine, hâkim kararıyla kısıtlanabilecek.” Grup yöneticileri teklifin, önümüzdeki hafta Adalet Komisyonu’nda görüşülüp, TBMM tatile girmeden yasalaştırılacağını belirtti.
PARALELLE İLGİSİ YOK
Teklifin sahibi Can, özellikle soruşturma aşamasında gizlilik kararı alan dosyalarda ciddi sorunlar yaşanmaya başlandığını, avukatların bazı belgelere ulaştığını, bunun da delil karartma ile sonuçlandığını söyledi. Savcıların bu yöndeki şikâyetleri üzerine, sadece ‘gizlilik kararı alınan soruşturmalar için’ eski uygulamaya dönüleceğini söyledi. Can, düzenlemenin son günlerde artan paralel yapı soruşturmalarıyla ilgisi olmadığını savundu.
KAVGAYA NEDEN OLMUŞTU
Önceki gece TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde apar topar pakete sokulmak istenen bu hüküm, CHP ve MHP’li vekillerin sert tepkisine neden olmuş, kavga çıkmıştı. CHP İzmit Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, “Bu kadar kapsam dışı bir önergeyle Plan ve Bütçe Komisyonu’nun itibarı da sarsılıyor” demişti. CHP Denizli Milletvekili Adnan Keskin, “Bu kadar önemli bir konu yargı komisyonunda görüşülmüyor. Önemliyse, ciddiyse niye yargı reformu içine koymadınız. Gerçekten sizi rahatsız eden bir düzenleme varsa, oraya ekletirdiniz. Bilmem kimin cemaatinin avukatlarını dışarıda bırakmak için neler yapıyorsunuz? Lütfen çekin bunu” diye seslenmişti.
SAVUNMAYI YOK SAYIYORLAR
Hükümetin ‘avukatların dosyaya ulaşmasını kısıtlayacak’ yasa teklifine büyük tepki var. İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Mehmet Durakoğlu bu girişim için “Yargının savunma ayağını yok sayan bir teklif” diyerek şu değerlendirmeyi yaptı:
“Avukat, yargının kurucu unsurlarından birisidir. Savunma, yargının olmazsa olmazıdır. Soruşturma aşamasında bir evrakın savunma ayağı ihmal edilerek oluşturulması, aslında soruşturmanın yanlış yapıldığının işaretidir. Avukattan dosya gizlenerek yapılan soruşturmanın sağlıklı olabilmesi mümkün değildir. Kaldı ki buradaki yapılan tartışmalardan bildiğimiz bir başka kaygı da savunmaya ilişkin güvensizliğin, artık yasa metnine geçmiş olmasıdır. Bu hüküm, avukat eliyle dosyadaki gizliliğin dışarıya sızdırılmış olması kaygısını barındırıyor. Oysa Batı’daki örnekleri, bu kaygının önüne geçebilecek önlemlerin alınabileceğini bize göstermektedir. Savunmanın gerçek anlamda yapılması, avukatın dosyayı tam olarak bilmesine bağlıdır, aksi halde savunma görevini yerine getiremez.”