AK Parti, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ardından 3. genel başkanını bugün yapılacak olağanüstü kongrede seçecek. Sabahın erken saatlerinden itibaren kongrenin yapılacağı Ankara Arena Spor Salonu'na gelmeye başlayan partililer tribünleri büyük ölçüde doldurdu. AK Partililerin erken saate rağmen tribünlerdeki coşkulu tezahüratları dikkat çekiyor.


Kongrede, Ak Parti'nin yönetim yapısı da, belirli ölçüde yenilenecek. Kongre ile birlikte Yıldırım'ın başbakan olarak atanmasının yolu açılırken, Türk yönetim sisteminde de Cumhurbaşkanı - Başbakan ikilisi çerçevesinde yeni bir dönemin ilk adımı atılacak. Kongre sonrasında Davutoğlu, Erdoğan'a istifasını verecek. Yıldırım'ın da akşam saatlerinde Erdoğan tarafından yeni hükümeti kurmakla görevlendirilmesi bekleniyor.

Davutoğlu 2014 kongresinde seçilmişti

Davutoğlu, Recep Tayyip Erdoğan’ın 2014 yılı Ağustos ayında Cumhurbaşkanlığı’na seçilmesinin ardından Ak Parti'nin birinci olağanüstü kongresinde bin 382 delegenin oyunu alarak genel başkan olarak seçilmişti. Ancak bu kongre, sadece genel başkan seçimli olarak yapılmıştı. Yetkili organlar için bu kongrede seçim yapılmamış ve Davutoğlu, 2015 yılının Eylül ayındaki olağan kongreye kadar mevcut yönetimle çalışmıştı. 


Fotoğraf: Twitter Av. Mustafa Köse (@avmustafakose)

İŞTE KONGRE PROGRAMI:

5 olağan kongre yapan Ak Parti'nin ikinci olağanüstü kongresi, saat 10:00'da Ankara'da Arena spor Salonu'nda başlayacak. Kongre şöyle bir seyir izleyecek:

*Teşkilat Başkanı'nın açılışı ve yoklama ile başlayacak kongrede, Divan Başkanlığı seçimi yapılacak.

*Kritik kongrenin divan başkanlığına partide ağırlığı olan bir ismin önerilmesi bekleniyor. Bu isim BEKİR BOZDAĞ olabilir.

*Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunacak.

*Genel Başkan Davutoğlu bir konuşma yapacak. Bu bir veda konuşması mahiyetinde olacak.

*Genel başkan adayı Yıldırım konuşma yapacak. Yıldırım'ın, yeni başlayacak başbakanlığı dönemiyle ilgili bir vizyon çizmesi bekleniyor.

*Ardından seçimlere geçilecek. Genel başkanlık ve yetkili organ seçimleri ayrı yapılacak. Genel başkanlık seçiminin yanı sıra 50 üyeli Merkez Karar Yönetim Kurulu, 11 üyeli Merkez Disiplin Kurulu üyelikleri için seçim yapılacak. Kongrede; Parti İçi Demokrasi ve Hakem Kurulu ile Siyasi Erdem ve Etik Kurulu üyeleri de belirlenecek.

*Yeni seçilecek olan genel başkanın teşekkür konuşması ile kongre kapanacak. 

"KUTLU YÜRÜYÜŞE DEVAM" PANKARTLARI 

Kongrenin yapıldığı Arena Spor Salonu'na, bugüne kadar partinin genel başkanlığını yapmış Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile 3. Genel Başkan adayı Binali Yıldırım'ın fotoğrafları asıldı. Salonda AK Parti 2. Olağanüstü Büyük Kongresi'nin ana teması olan "Kutlu yürüyüşe devam" yazılı pankartlar ile "Durmadan 100 yıla", "Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet" yazılı pankartlar da dikkati çekti. Önceki kongrelerde olduğu gibi bu kongrede de engelli vatandaşlar için platform da hazırlandı. 

KONGREYE DAVET EDİLMEYEN ÜLKELER

Kongre tarihinin yakın olması nedeniyle yabancı ülkelerin sadece Türkiye'deki büyükelçilikleri ile yabancı misyon şeflerine davetiye gönderileceği ancak İsrail, Bangladeş, Mısır, Suriye ve Rusya'nın davetiye listesinde yer almadığı öğrenildi.

AK Parti Kongresi nedeniyle tren garı girişi kapatılacak

Ankara Emniyet Müdürlüğü Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, kongreyle ilgili olarak, 21 Mayıs Cumartesi günü saat 23.00’ten itibaren kongre sona erene kadar; Ulus Tren Garının Cumhuriyet caddesine bakan ana giriş kapısı girişlere kapatıldı. Tren garına girişler Celal Bayar Bulvarı tarafından yapılıyor. Bugün saat 05.00’ten itibaren de banliyö trenlerinin Ankara Gar istasyonunda yolcu indirim ve bindirim yapılmayacağı bildirildi.

HDP temsil edilmeyecek 

Meclis'te temsil edilen siyasi partilere de davetiye gönderildi. Tek davet edilmeyen parti HDP oldu.