Akil İnsanlar Heyeti Marmara Bölgesi Grubu Üyesi Yücel Sayman, "12 Eylül Anayasası, savaşın anayasasıdır. Bu anayasayla barış gelmez, gelemez. Çözüm getiremezler. Değişecektir bu anayasa. İşte o zaman halkın her kesiminin ortak taleplerinin ne olduğunu birlikte bulacağız" dedi.

Sayman, Yavuzselim Mahallesi'ndeki bir kahvehanede, mahalle sakinleriyle bir araya geldi. Burada vatandaşları dinleyen Sayman, bir kişinin ana dil meselesine değinmesi üzerine, eşiyle kendisinin 4-5 dil bildiğini ancak birkaç yıl önce Diyarbakır ve Mardin'e gittiklerinde buralarda Süryanice, Arapça, Kürtçe konuşulduğunu gördüklerini belirtti.

Bölgede birkaç dil daha konuşulduğuna işaret eden Sayman, şunları kaydetti:

"Biz hiçbirini anlamıyoruz. Biz ki '5 dil biliyoruz' derken kendi ülkemizde konuşulan dilleri, hatta bazılarının olduğunu bile bilmediğimiz dillerin konuşulduğunu gördük. Biz hiçbir şey anlamıyoruz ama oradaki insanlar çok değişik dilleri konuşarak anlaşıyorlar. Şimdi bu dil sorunu, ana dil meselesi, tabii ki önemli. Demokratik bir siyaset yapıldığı zaman, bu nokta herkesin birleştiği, birleşeceği bir nokta. Bunu istemeyen insanlar olabilir ama bu insanların sayısı çok az. Tabii ki konuşacağız. Benim içimde o üzüntüyü daha doğrusu utancı, ülkemizde konuşulan dillerin hiçbirini, tek kelimesini anlamıyoruz ama buna karşılık '5 dil biliyoruz' diye horozlanmanın mahcubiyetini, utancını, taşıdık, hala da taşıyoruz. Önemli olan, bunu herkesin hissetmesi."

Sayman, genç nesillere 1990'larda yaşananları anlattığını vurgulayarak, "Köy boşaltmalar, yakmalar, yıkmalar, öldürmeler... Onları bir kenara bırakın Türkiye'de 'Kürt vardır' demek yasaktı. 'Kürt vardır' derseniz 7,5 yıl hapis yatardınız. Bunu anlamaları mümkün değil. Böyle bir yerden geldik, yasaktı" diye konuştu.

Bu siyasetin önünü birlikte açacaklarını ifade eden Sayman, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Birlikte aşılacak. Zaten bunları aşamazlarsa barış, anayasa falan olmaz. Elimizdeki en önemli ipucu, bu çözümün sonucu, anayasanın değişikliğine bağlı. Çünkü hangi konularda uzlaşırlarsa uzlaşsınlar mutlaka anayasadaki değişlikliğin yapılması gerekiyor. İşte o anayasanın yapılmasında söz sahibi olan biziz. Orada

'evet' ya da 'hayır'ı biz söyleyeceğiz. Onun için bizim taleplerimizi dikkate almak zorundalar. Çünkü var olan 12 Eylül Anayasası'yla bu barışı getiremezler. Çünkü 12 Eylül Anayasası, savaşın anayasasıdır. Bu anayasayla barış gelmez, gelemez. Çözüm getiremezler. Değişecektir bu anayasa. İşte o zaman halkın her kesiminin ortak taleplerinin ne olduğunu birlikte bulacağız."

Sayman, öfkelerin olabileceğini belirterek, öfkeleri tokuşturmadan, tersine sohbet havasında ortak noktayı bulmak gerektiğini, bin yıldır birlikte yaşayan toplumun, bunun kültürünü de genlerinde taşıdığını dile getirdi.

Bundan sonraki 3 ayda ne yapılacağını herkesin kendine sormasını isteyen Sayman, ortak duyguları paylaşmayan insanlarla ortaklaşa bir duygu paylaşımına gidebilmek için enerji harcanması gerektiğini, böyle bir şey için çaba gösterildiğinde barışın zorlu adımlarında çok daha temkinli ama daha kalıcı bir yürüyüşün olacağını sözlerine ekledi.
 


AA