2014 yerel seçimlerinde Kağıthane'deki sandık sonuç tutanaklarında hile yapıldığı gerekçesiyle açılan 29 davadan, 1057 nolu sandık davası da görevsizlik nedeniyle ağır cezaya gönderildi. Davanın sanığı 1057 nolu sandık başkanı Sevgi Kaptan'ın iddianamede yer alan savunmasında, tutanaktaki tahrif edilen yazının kendisine ait olmadığı, tutanağa geçirirken yorgun olduğu için arkadaşının sonuçları tutanağa geçirdiğini ileri sürdüğü belirtildi. Tahrifat yapıldığı belirlenen tutanakta CHP 'nin 80 oyunun, AK Parti 'ye yazıldığı iddia ediliyor.

İstanbul 18. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya 1057 nolu sandık başkanı tututuksuz sanık Sevgi Kaptan katılmadı. CHP avukatı Zeynel Öztürk ve CHP'den meclis üyesi adayı Cemil Çelik duruşmada hazır bulundu.

Avukat Öztürk, 'seçim sonuçlarında hile' ile ilglili asliye ceza mahkemelerinde 29 dava açıldığını hatırlatarak bunlardan 9 tanesinin görevsizlikle ağır cezaya gönderildiğini kaydetti. Öztürk, bu dosyanın da görevsizlik verilerek ağır ceza mahkemesine gönderilmesini talep etti. CHP avukatının taleplerini kabul eden mahkeme, görevsizlik vererek dosyayı ağır ceza mahkemesine gönderdi.

İDDİANAMEDE: CHP'NİN OYU 4'E DÜŞÜRÜLDÜ AK PARTİNİN OYU 221'E ÇIKARILDI

Öte yandan iddianamede, tutanakta tahrifat tespit edilmesi üzerine CHP'nin Kağıthane İlçe Seçim Kurulu'na itirazda bulunduğu belirtildi. Belediye başkanı ve belediye meclis üyeliği sonuç tutanağında normalde CHP'ye 84, AK Parti'ye 141 oy çıktığı kaydedilen iddianamede, ilçe seçim kuruluna teslim edilen tutanakta ise CHP'nin oyu 4'e düşürülürken AK Parti'nin oyu 221'e çıkarıldığı belirtildi.

İddianamede, söz konusu tutanakta tahrifat yaptığı ileri sürülen ve sadace kendi imzası bulunan sandık başkanı Sevgi Kaptan'ın yaptığı savunmaya da yer verildi. Savunmasında suçlamayı kabul etmeyen Kaptan, “Seçimi bitirip sonuç tutanaklarının bir kısmını çuvalın içine koyduk. Okuldan çıkmadan başka bir sandıkta görevli MHP 'li olduğunu söyleyen biri, kendi partisinin görevlisi gelmediği için, partisine vermek üzere bir mazbata istedi. İlçe seçim kuruluna vermem gereken kırmızı barkodlu kağıttaki bilgileri aktararak bu kişiye vermek üzereyken dışarda bir kavga oldu. Merak edip koridora yöneldik. Kırmızı barkodlu olan sonuç tutanağını MHP'li üye masanın üzerinden aldı. Diğer partililere verilmesi gereken evrağı aldığını zannettim, o anda durumu fark etmedim. Torbayı ilçe seçim kuruluna teslim ederken görevli fark etti" dedi.

 "YORULDUĞUM İÇİN ARKADAŞIM DEVAM ETTİ"

Kaptan savunmasının devamında, “Görevli, ilçe seçim kuruluna teslim etmem gereken tutanağın kırmızı barkodlu olması gerektiğini söylemesi üzerine o an şoke oldum. Partili kişinin diğer evrağı alması gerekirken, ilçe seçim kuruluna teslim etmem gereken kırmızı barkodlu tutanağı aldığını o an öğrenmiş oldum" ifadesinde bulundu.

Kırmızı barkodlu tutanak olmadan teslim alamayacaklarını, o kişiye ulaşıp tutanağı almaları gerektiğini söylediklerini anlatan Kaptan, “Tutanağın torba içinde olup olmadığından tereddüt ettim. Görevli çuvalın huzurda açılması gerektiğini söyledi. Açtık baktık yoktu. Görevli boş olan bir tutanağa barkod bastırılabileceğini söyledi. Mevzuatta varmış. Sıradan çıkmadım. Hava sıcaktı, kalabalıktı, rahatsız olmuştum. Aç ve uykusuzdum. Arkadaşım boş olan tutanağa kırmızı renkle 1057 yazdırdı. Elimdeki parti sonuçlarını bir arkadaşım vasıtasıyla aktardık. Aktarma yazılarının bir kısmı bana ait. Bir kısmını da yorulduğum için arkadaşım devam etti. Samimi, güvendiğim, aynı mahallede oturduğum, aynı okulda görev yaptığım arkadaşımdı. Bu tutanağı sadece ben imzalamış oldum" ifadelerini kullandı.

Sonradan düzenledikleri evrakla asıl evrak arasında tahrifat olduğunun görüldüğünü söyleyen Kaptan, bu tahrifatları kendisinin yapmadığını ileri sürdü. Kaptan, “Ben okuldaki kavga ve izdiham nedeniyle masa üzerinden alınmasını engelleyememiş oldum. Dolayısıyla orijinal evrağı teslim edememiş oldum. Tahrif edilmemiş yazılar bana ait. Ben tahrifatsız olarak evrak teslim ettim. Sonraki aşamayı bilmiyorum. Sonuçları tutanağa geçirirken bir aşamadan sonra yorgun olduğum için arkadaşım geçirdi" dedi. Ümit TÜRK İSTANBUL / DHA