Baran, 2009’da PKK’nın lideri Abdullah Öcalan’ın Türkiye’ye getirilmesinin yıldönümünde, Mersin’de düzenlenen eyleme katıldığı gerekçesiyle gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı. Baran’ın tutuklanmasına gerekçe olarak sadece üzerinde bulunan yarım limon gösterilmişti.

Volkan Pekal’in Evrensel’de yer alan haberine göre üç yıl tutkulu yargılanan Baran’ın davası Yargıtay’ın bozma kararırın ardından geçtiğimiz ay beraat kararı verilerek sona erdi. Beraat gerekçesini geçtiğimiz hafta açıklayan mahkeme Baran’ın hiçbir delil olmadan tutuklandığına dikkat çekti.

DIŞARDA OLDUĞUMA ŞAŞIRIYORUM

Üç yıl yok yere cezaevinde kalan Murat Baran, “Limondan dolayı cezaevinde yatmak elbette beni etkiledi; ama hiçbir delil olmadan ceza verildiğini gördüm. Şu an nasıl dışardayım ona bile şaşırıyorum” dedi.

LİMON İMHA EDİLMİŞTİ

İddianamede, suç delili olarak gösterilen limon için “Olaya müdahale eden güvenlik güçlerince atılan gazdan etkilenmemek için bulundurduğu değerlendirilen yarım limonun fotoğrafı çekilerek imha edilmiştir” notu düşülmüş, Baran’ın evinde ve üzerinde yapılan aramalarda başkaca bir suç materyaline ulaşılamadığı da belirtilmişti.


Taraf