T.C.

YARGITAY

3. HUKUK DAİRESİ

 

E. 2015/19795

K. 2016/761

T. 26.1.2016

 

• MENFİ TESPİT DAVASI ( Dava Dosyası İçeriğinde Yer Alan Tüm Bilgi ve Belgelerin Elektronik Ortama Aktarılmadığı - Gerekçeli Kararın Taraflara ve Davacının Temyiz Dilekçesinin Davalı Tarafa Tebliğine İlişkin Tebligat Evraklarına Elektronik Ortamdan Gönderilen Dosya İçerisinde Bulunmadığı/Temyiz İncelemesi Yapılabilmesi Dosyada Bulunan Tüm Belgelerin Mahkemece UYAP'ta Taranması ve UYAP Ekranına Aktarılması Gerektiği )

• TEMYİZ İNCELEMESİ YAPILABİLMESİ İÇİN DOSYADAKİ TÜM BELGELERİN UYAPTA TARANMASI ( Menfi Tespit Davası - Sağlıklı Bir Temyiz İncelemesi Yapılabilmesi Dosyada Bulunan Tüm Belgelerin Mahkemece UYAP'ta Taranması ve UYAP Ekranına Aktarılması Gerektiği )

2004/m. 72

ÖZET : Dava menfi tespit davasıdır.

Dava dosyası içeriğinde yer alan tüm bilgi ve belgelerin elektronik ortama aktarılmadığı, gerekçeli kararın taraflara ve davacının temyiz dilekçesinin davalı tarafa tebliğine ilişkin tebligat evraklarına elektronik ortamdan gönderilen dosya içerisinde bulunmadığı anlaşılmıştır.

Sağlıklı bir temyiz incelemesi yapılabilmesi dosyada bulunan tüm belgelerin mahkemece UYAP'ta taranması ve UYAP ekranına aktarılması suretiyle mümkündür.

DAVA : Taraflar arasındaki menfi tespit davasının mahkemece yapılan yargılaması sonucunda, davanın kısmen kabulüne yönelik olarak verilen hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir. Dosyanın temyiz incelemesi yapılması için elektronik ortamdan Dairemize gönderilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşuldu:

KARAR : Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı'nın 30.12.2013 tarih 9919 sayılı, Yargıtay Birinci Başkanlığının 14.01.2014 gün, 80803665/2013/51/674 sayılı yazıları ile temyiz incelemesi için dosyaların fiziki olarak gönderilmeyeceği dosyadaki tüm belgelerin yerel mahkemece taranarak sisteme aktarılacağı ve bu şekilde dosyanın elektronik ortamda Yargıtay'a gönderileceği, temyiz incelemesinin de elektronik ortamda yapılması gerektiği bildirilmiştir.

Elektronik ortamdan Dairemize gönderilen temyize konu edilen yukarıda esas nosu yazılı dava dosyasının UYAP ortamında yapılan temyiz incelemesinde;

Dava dosyası içeriğinde yer alan tüm bilgi ve belgelerin elektronik ortama aktarılmadığı, gerekçeli kararın taraflara ve davacının temyiz dilekçesinin davalı tarafa tebliğine ilişkin tebligat evraklarına elektronik ortamdan gönderilen dosya içerisinde bulunmadığı anlaşılmıştır.

Sağlıklı bir temyiz incelemesi yapılabilmesi dosyada bulunan tüm belgelerin mahkemece UYAP'ta taranması ve UYAP ekranına aktarılması suretiyle mümkündür. Temyize konu dosyada bulunan bir kısım evrakın elektronik ortamda bulunmaması ve türüne uygun, okunaklı şekilde taranmaması halinde temyiz incelemesinin yapılması olanaklı değildir.

SONUÇ : Bu nedenlerle, mahkemece dosyanın yeniden kontrol edilerek gösterilen şekilde eksikliklerin tamamlanması, fiziki imkansızlık sebebiyle bunun mümkün olmaması halinde ise davaya konu Adana 11. İcra Müdürlüğü'nün 2013/9730 Esas sayılı takip dosyasının da dosya içerisine alınarak, dosyanın fiziki olarak gönderilmesi için mahkemesine GERİ ÇEVRİLMESİNE, 26.01.2016 gününde oy birliğiyle karar verildi.