Kamudan ihraç edilenler ne ile suçlandığını bilmeden Komisyon önünde kendilerini nasıl savunacaklar?
Kamu görevinden ihraç edilenler ne ile suçlandıklarını bilmemektedir.
672 sayılı KHK’de yer alan ihraç gerekçesi:
Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olan;
…………………………………………. başka hiçbir işleme gerek kalmaksızın çıkarılmıştır. Bu kişilere ayrıca herhangi bir tebligat yapılmaz. Haklarında ayrıca özel kanun hükümlerine göre işlem tesis edilir.
675 sayılı KHK’de yer alan ihraç gerekçesi:
Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olan ve ekli (1) sayılı listede yer alan kişiler kamu görevinden başka hiçbir işleme gerek kalmaksızın çıkarılmıştır. Bu kişilere ayrıca herhangi bir tebligat yapılmaz. Haklarında ayrıca özel kanun hükümlerine göre işlem tesis edilir.
 
İki KHK’de yer alan gerekçeler arasındaki fark:
“Haklarında ayrıca özel kanun hükümlerine göre işlem tesis edilir.”  cümlesidir.
 
Görüldüğü gibi kamudan ihraçlar delilsiz soyut gerekçelerle yapılmıştır. OHAL İnceleme Komisyonuna başvuracaklar hangi delillerle hangi delilleri çürüteceklerdir.
İşin gerçeği
İhraçlar özel veya resmi istihbari bilgilerle yapıldı. Gerekçede “Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen…”  anlatımı bir genellemedir. Gerçekte çevre bilgisi ve MİT’in istihbaratları sonucu Cemaat veya Hizmet Hareketi diye anılan oluşumla ilişkili oldukları tespit edilenler kamudaki görevlerinden ihraç edildiler.
İHRAÇ KRİTERLERİ
Gülen ve cemaat sempatizanı olmak,
Gülen ve cemaate ait kitapları okumak, oluşuma ait gazete ve dergilere abone olmak, okumak,
Oluşuma ait dernek ve sendikalara üye olmak,
Oluşuma tabi okul ve dershanelere devam etmek, çocuklarını göndermek, yurtlarında kalmak,
Sohbet toplantılarına katılmak,
Himmet vermek,
Oluşuma tabi işyerlerinde çalışmak,
Ve tabii bylock kullanmak ve benzerlerini yapmak kamudan ihracın kriterlerini oluşturmaktadır.
İhraçları gerçekleştiren devlet erkanının bakış açısı; bunlar cemaat mensubudur, amirlerini değil abi, abla veya imamlardan talimat alırlar. Daha 2013 yılında zamanın başbakanı Erdoğan; “herkes safını belirlesin, bitaraf olan bertaraf olur “dedi.
Başbakan Binali Yıldırım bir açıklamasında cemaate sempatizan olanlar bir daha göreve dönemez demişti.
Bu kriterlerle kişileri kamudan ihraç etmek hukuka uygun mudur?
AİHM Eskelinen kriterleri devletlerin Milli Güvenlik gerekçesi ile kamu görevlilerini ihraç edebileceğini ancak ihraç işleminin somut delillere dayandırılması gerektiğini belirtmektedir.
Kamudan ihraç için milli güvenliğe zarar verme ihtimalinin kanıtlanması yeterlidir.
FETÖ/PDY silahlı terör örgütü üyesi olmak hukuken gerekli değildir.
İhraç KHK’lerinde ihraç gerekçesinin bu kadar geniş tutulması gerekmiyordu.
İhraç edilenlerin yukarıda sayılan kriterleri aşmaları nerede ise imkansız görünmektedir.
Gerçekte iktidar ihraç edilenlerin nerede ise tamamının Cemaat mensubu olduğunu ileri sürmektedir. Hükümet yetkilileri zaman zaman yaptıkları açıklamalarda ihraçlarda hata payının çok düşük olduğunu dile getirmektedirler.
OHAL İnceleme Komisyonu kimleri göreve iade edecek?
OHAL İnceleme Komisyonu öncelikle itirafçıları, gizli tanıkları görevine iade edecek, ondan sonra da hükümet açıklamalarında dile getirilen o çok az oranda hatayı düzeltecekler. Bunun aksinin beklemek hayal kırıklığı olur.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümeti neyi hedefliyor?
Devletin zirvesindekilerin hedefi açık; ya nedamet getirip itirafçı olun ya da kaderinize razı olun.
Komisyon nasıl çalışacak?
Komisyon, haklarında FETÖ/PDY’de silahlı terör örgütü suçlaması ile soruşturma ve kovuşturma açılan ve soruşturma ve kovuşturması devam edenlerin başvurularını inceleyecek mi? Kural olarak bu kişilerin başvurularını alır, ancak devam eden soruşturma ve davaları bekletici mesele yapar ve başvuruları rafa kaldırır. Aksi, başvuruları inceleyip sonuçlandırması halinde yapacağı tek şey ret kararı vermek olacaktır.
OHAL İnceleme Komisyonu için akla gelen sorular
Mahkemelerden gelen dosyalar ile ilgili Komisyon ne işlem yapacak?
Ceza davaları devam eden yaklaşık 70 bin kişi var, Komisyon ceza davası devam edenlerin başvurularını alacak mı, alırsa ne işlem yapacak?
Komisyon ceza davaları devam edenlerin başvurularını görüşmeyi dava sonucuna ertelerse Komisyonu işi çok hafifleyecektir.
Komisyon yurt dışı çıkış yasakları, mesleki belgelerin iptali gibi hak ihlallerine bakacak mı?
Av. Rahmi Ofluoğlu
Biz Hukuk