FARUK ERDEM
SABAH
 İşe başlarken verdiği bilgiler daha sonra yanlış çıkan işçinin tazminat hakkı olmuyor. İşveren isterse bu işçiyi haklı nedenlerle fesih hakkını kullanarak tazminatsız atabiliyor. İşçi için de aynı hak bulunuyor..

İşe yeni başlayanlar ya da iş görüşmesine gidenler dikkat! Başvuru formuna yazacağınız bilgiler, ya da kendi hakkınızda anlatacaklarınız ileride başınıza dert açabilir. Bu yüzden özellikle işin yapılmasıyla ilgili özelliklerinizi anlatırken mutlaka doğru bilgiler vermelisiniz. Yanlış bilgi vermeniz halinde işveren için haklı fesih, yani tazminatsız işten çıkarma hakkı doğuyor. İş sözleşmesi yapılırken verilen bilgilerin özellikle iş için aranılan vasıflarla ilgili yanıltıcı olmaması gerekiyor. İşin yapılmasıyla ilgili özelliklerin yanında işverenin de işçi sağlığı ve güvenliğini sağlamasını zorlaştırıcı özellikler de olmaması gerekiyor. Örneğin kolunda bir problem olan birinin ağır yük taşınmasını gerektirecek bir işe girerken bu sıkıntısını söylememesi hem işçiyi hem de işvereni zora sokacak bir yanıltma olacaktır. 

ÇALIŞANIN DA HAKKI VAR 

Benzer kural işçi için de geçerli oluyor. İşveren iş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri hakkında yanlış vasıflar veya şartlar göstermek yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler vermek veya sözler söylemek suretiyle işçiyi yanıltırsa, çalışan da bunun ortaya çıktığı anda haklı fesih ile tazminatını talep edebiliyor. Yukarıdaki örnekler işe girerken verilen bilgilerle ilgili. Aynı şekilde işverenin güvenini kötüye kullanmak da tazminatsız atılma sebebi sayılıyor. Örneğin 'sınavım var' diyerek izin alan bir çalışanın böyle bir sınavının olmadığının ortaya çıkması da haklı fesih gerekçesi sayılabiliyor. Aynı şekilde işveren de taahhüt ettiği ücretleri vermediği taktirde tazminat ödemek durumunda kalabiliyor.