Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi Balyoz davası kapsamında yaklaşık 3,5 yıl cezaevinde klan ve ardından beraat eden emekli Korgeneral Ayhan Taş'a 1 milyon 250 bin lira tazminat ödenmesine hükmetti. 6. Kolordu eski Komutanı olan emekli Korgeneral Ayhan Taş, Balyoz soruşturması kapsamında 11 Şubat 2011'de tutuklandı. Yaklaşık 3,5 yıl Silivri Cezaevi'nde yattı. Yürütülen yargılama sonucu Özel Yetkili İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 18 yıl ceza aldı. Bu arada zorunlu emekli edildi. Yeniden yargılama yapılmasına ilişkin verilen karar ardından 19 Haziran 2014'te tahliye edildi. Davanın yeniden görüldüğü İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ise hakkında beraat kararı verdi. 3,5 yıl cezaevinde kaldığını ve haksız şekilde tutuklandığını belirten Ayhan Taş avukatı kanalı ile Ankara Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurarak 3 milyon lira manevi tazminat talep ettiğini bildirdi. 

BİLİRKİŞİLERE YAKALAMA KARARI

3 MİLYON İSTEDİ 

Emekli Korgeneral'in başvuru dilekçesinde, Balyoz davasında sahte dijital deliller ve belgeler kullanılmak üzere çok sayıda üst düzey subaya dava açıldığı ve bu kişilerin haksız olarak uzun yıllar tutuklu kaldıkları, gerek aile gerekse de toplum nazarında küçük düşürüldükleri kaydedildi. 

1. 2 MİLYON TL TAZMİNAT 

Başvuruyu değerlenirden Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi, Ayhan Taş'a 1 milyon 250 bin lira tazminat ödenmesine hükmetti. Mahkemenin bu kararı bugüne kadar Balyoz davasında tazminat talebinde bulunulup kazanılan en yüksek rakam olarak değerlendiriliyor. Yargıtay'ın da uygun bulması durumunda Maliye Hazinesi tarafından ödenecek tutar daha sonra haksız tutukluluğa sebep olan kamu görevlilerinden tahsil edilecek. Daha önce İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi Balyoz Davası'nda 32 ay tutuklu kaldıktan sonra beraat eden Emekli Albay Refik Hakan Tufan'a 440 bin TL maddi ve manevi tazminat ödenmesine karar vermişti. Kararın gerekçesinde, devletin kabahatli ise ağır bir bedel ödemesi gerektiği, haksız tutuklama neticesinde özgürlüklerin yok edilmesinin de devletin en büyük kabahatlerinden birini teşkil ettiği vurgulanmıştı.