Türkiye tarihinde benzeri yaşanmamış bir sorunla karşı karşıya. 100 bin kişi kamu hizmetinden ihraç edilmiş, bunların 60 bini devlet memuru. 20 bin kişi tutuklu, yüzlerce şirkete kayyum atanmış, yüzlercesi tasfiye edilmiş ve servetlere el konulmuş, halen süreç aynı minval üzre devam etmektedir.

Kamudan ihraç edilen 100 bini aşkın kişinin ne kadarı suçludur, bilemiyoruz. Dosyalarda gizlilik kararı bulunduğundan bugünden suçlu suçsuz ayırımı yapmak çok zordur. 

Taşınmazlara, banka hesaplarına, kredi kartlarına, araçlara el konulmasının büyük ölçüde hukuksuz olduğunu şimdiden söylemek mümkündür.  El koymalar FETÖ terör örgütüne yardım etme gerekçesine dayandırılıyor. FETÖ terör örgütüne yardım suç olsa da malvarlığına el koyma nedeni değildir. CMK 128 e göre suçtan elde edilen malvarlığına el konulabilir, uygulama bunun tam tersidir.

Ülkeyi ve devleti bekleyen altından kalkılamaz sorunlar

Kamudan ihraç edilen 100 bin kişinin 70 bininin iç hukuk yollarında veya AİHM’de haklı bulunduğunu düşünün, bir tarafta devletin ödemekle yükümlü olacağı dev tazminat rakamları ortaya çıkacak, diğer yandan bu çapta  kişinin mağdur edilmesinin toplumda yaratacağı olumsuz etki, uluslararası arenada Türkiye’nin içine gireceği olumsuz atmosfer ….  Türkiye içeride ve dışarıda ciddi sorunlarla karşı karşıya kalacaktır.

20 bin tutuklu, soruşturması devam edenlerle birlik diyelim 80 bin kişi hakkında ceza davası açılacak. Ceza davasının FETÖ Silahlı örgütü ve darbe suçlarından açılacağı beklenmektedir. Mevcut hukuka göre bu davaları bölmek, farklı iddianamelerle farklı yerlerde, farklı ağır ceza mahkemelerinde açmak mümkün değildir. Tek iddianame ile bir ağır ceza mahkemesinde tek bir dava açılması gerekmektedir. Böyle bir davayı tahayyül edebiliyor musunuz? Hangi salonda, ne kadar zamanda bu dava görülebilir?

Gelelim güncel sorunlara

İhraç edilenler ve aileleri ekonomik sıkıntı içerisindeler, başvuracakları kanun yollarında tereddütleri mevcut ve hukuki yardım almakta güçlük yaşıyorlar.

Çoğunun avukata verecek parası yok, olanlar da kime güveneceklerini bilemiyorlar. Gidilecek kanun yolları konusunda hukukçular arasından bir uzlaşı yok. Hukukçuların uzlaşamamasının başlıca nedeni ihraç işlemlerinin dayandığı KHK’lerin hukukilikten uzak olmasıdır.

Ceza Davaları

 AYM veya idari yargıya başvurmak süre nedeniyle aciliyet arzettiği için baş sorun olarak görünmektedir. İhraç edilenlerin bir kısmı tutuklu, bir kısmı adli kontrolle serbest kalmış ve diğer bir kısmı için henüz bir ceza ya da disiplin soruşturması yok. Süreçte ekonomik sorunların yanı sıra ceza davaları önemli bir sorun olacaktır.

Gidilecek kanun yolunda gelinen aşama

Gidilecek kanun yolunda gelinen aşamada AYM’ye doğrudan bireysel başvuru KHK ile ihraç edilenler için en geçerli hukuki yol olarak öne çıkmaktadır.

Başvuru için önce doğru dürüst hazırlanmış bir başvuru formu gerekli. İnternet ortamında yayınlanan dilekçelere göz attım. Acemice doldurulmuş başvuru formları; dayanılan anayasa maddelerinin başında adil yargılanma, anayasa 36, AİHS 6 ya dayanılmış, oysa bundan önce dayanılması gereken KHK ile kişisel işlem yapılması, KHK’nin anayasada ve OHAL kanununda yer alan KHK düzenlemelerine aykırı olmasıdır. Bu formlarda gördüğüm diğer bir yanlış da konu ile ilgisi olmayan anayasa maddelerinin ihlalinden söz edilmesidir; mülkiyet, aile dokunulmazlığı gibi.

AYM’ye dava açacak mağdurların çok düşük avukatlık ücreti ile avukatlık hizmeti almaları mümkündür. Bunun için birlikte hareket etmeleri, avukatlarla temsilcileri aracılığı görüşmeleri yeterlidir.

Avukatlar 1136 sayılı avukatlık kanununa uymak zorundadırlar; ücret almadan iş yapamayacakları gibi TBB’nin belirlediği asgari ücretin altında da ücret alamazlar. Bu engelleri aşmanın yolu belli konularda avukatlarla anlaşmak ve avukatların işle ilgili olarak bağlı oldukları baroya bilgi vermeleridir.

1 Eylül, 672 sayılı KHK ile ihraç edilenlerin AYM’ye başvuru için son günü 1 Ekim 2016’dır. Acele edilmesi halinde bu sürede temsilciler vasıtası ile avukatlarla görüşmek ve hukuki yardım almak mümkündür.

Rahmi Ofluoğlu

Avukat

[email protected]

0549 452 42 01