İlhan Çomak 42 yaşında bir ‘tutuklu’. Ömrünün yarısı ve gençliğinin tamamı cezaevinde geçti. Geleceğinin anıları da büyük oranda cezaevine ait olacak. Ancak halen hakkında ‘nihai hüküm’ verilmiş değil. Bir başka deyişle, bu sürecin sonunda ‘suçsuz’ bulunabilir ve ömrünün ortasına bir bıçak yarası gibi giren bu yılların ardından tahliye edilebilir. Ancak İlhan ve ailesi, şimdi bu 21 yılın hesabını tutmaktan çok, kaybedilecek yeni yılları kurtarma peşinde. Dosyası halen Yargıtay’da olan İlhan Çomak yarın bir kez daha hakim karşısında olacak.


Ağabeyi Nazım Çomak her şeye rağmen ümidini korumaya çalışıyor: “Yargı mağduruyuz ama ileriye umutla bakmak istiyoruz. Toplum olarak çok büyük bedel ödedik. Bu kanayan yaralar kapansın artık…”

1973 doğumlu İlhan Çomak, 1994’te, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü’nde öğrenciyken, İstanbul’da Terörle Mücadele Şubesi’ne bağlı polisler tarafından gözaltına alındı. Ağır işkence altında bazı polis fezlekelerini imzalamak zorunda kaldı. 16 günlük işkenceli sorgunun ardından çıkarıldığı mahkemede, suçlamalara dayanak olan polis fezlekelerini işkence altında imzaladığını söyledi… Ama “ PKK adına orman yakmak” ve “bölücülük” suçlamalarıyla tutuklandı ve Bayrampaşa Cezaevi’ne konuldu. En az 21 yılını cezaevinde geçirecekti.

AHM TÜRKİYE ’Yİ MAHKUM ETTİ: ADİL YARGILAMADINIZ

Çomak hakkındaki ilk karar, 6 yıl sonra İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından duyuruldu: “Devletin hakimiyeti altındaki topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya matuf eylemlerde bulunmak”tan idam cezasına çarptırıldı! Bu ceza, “iyi hali” dikkate alınarak müebbet hapse çevrildi. ‘Orman yangınlarına sebep olma’ suçlamasından ise beraat etti.

Yargıtay bu cezayı aynı yıl onadı. Çomak, 2001’de, “DGM’deki askeri hakim nedeniyle adil yargılanma hakkının ihlal edildiği” gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurdu. AİHM, 2006’da İlhan Çomak’ı haklı buldu ve yeniden yargılanmasına karar verdi, Türkiye’yi tazminata mahkûm etti.
6 yıl yargılanan ve 5 yıl da AİHM kararı bekleyen Çomak, ‘yeniden yargılanması’ için ‘bağlayıcı’ karar çıktığında zaten 11 yıldır tutukluydu. Ama Türkiye'deki mahkemelerin bu ‘bağlayıcı’ karara uyması için de 8 yıl beklemesi gerekecekti!


Radikal