Y.M.M. VE S.M.M.M ODASI BAŞKANLIKLARI’NA

 

Birliğimizin 21. Olağan Genel Kurul toplantısında kabul edilen ve 3568 sayılı Yasamın 50. maddesi uyarınca Maliye Bakanlığı tarafından uygun görüldükten sonra Resmi Gazetemde yayımlanan Yönetmelik değişiklikleri ile ilgili olarak Birliğimize sıkça yöneltilen sorular üzerine aşağıdaki açıklamaların yapılması uygun görülmüştür.

a- 3568 sayılı Yasa’da 5786 sayılı Kanunla yapılan değişikliğe paralel olarak tüm Yönetmeliklerden “Serbest Muhasebecilik” unvanları kaldırılmıştır. Bununla beraber, mevcut Serbest Muhasebeciler Meslek Kanununda belirtilen konularda çalışmalarına devam edeceklerdir.

b- Daha evvel zorunlu olan “tabela asma”, ihtiyari hale getirilmiş, meslek mensuplarının tabela asmak istemeleri halinde uyacağı kurallar düzenlenmiştir.

c- Meslek mensuplarının Odalara 6 ayda bir müşteri bildirim listesi verme zorunluluğu kaldırılmıştır. Odalar bu bilgileri c-Birlik sistemi üzerinden alacaklardır.

d- Daha evvel sadece stajını yeni bitiren meslek mensupları için geçerli olan staj yaptığı büronun müşterilerine 2 yıl hizmet verememe yasağı, bürolarda bağımlı çalışıp işten ayrılan meslek mensuplarını da kapsayacak şekilde genişletilmiştir.

e- Üye Aidatları İle Birlik Paylarının Tespitine Ait Yönetmelikte yapılan değişiklikle meslek mensupları için yeni bir aidat kalemi yaratılmamış, tam aksine daha önce mevcut olan ancak üst sının belli olmayan Oda Giriş Ücreti ve Maktu Aidatlara üst sınır getirilmiştir. Ayrıca bu düzenlemelerin SMMM Odaları Yönetmeliği ile paralel olması sağlanmıştır.

 

f- Birlik paylarının tespiti konusunda farklı uygulamalara sebebiyet verilmemesi için daha önce çeşitli Yönetmeliklerde geçen “brüt gelirleri”, “bütçe geliri”, “gelir bütçeleri” ve “gelirleri” gibi ibareler değiştirilmiş ve Birlik paylarının hesaplanmasında “brüt gelirlerin” esas alınacağı düzenlenmiştir. Ayrıca Birlik Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle Birlik Yönetim Kurulunun gelir kalemlerine  göre Birlik paylarının hesaplanma biçimini Yönerge ile düzenlenebileceği hkme  bağlanmıştır.

Bilgilerinizi rica ederim.

 

YMM Nail SANLI