Gelir vergisi mükellefiyetinin ilk tesis edildiği tarih itibarıyla, genç girişimci kazanç istisnası şartlarından biri olan 29 yaşını doldurmamış olup ilgili dönemlerde istisnadan faydalanmayan mükellefin diğer şartları da topluca taşıması halinde, geçmiş dönemlere ilişkin vergi beyannamelerinin düzeltilmesi suretiyle söz konusu istisnadan faydalanmasının mümkün olduğu hk.

Özelge talep formunda, mükellefiyetinizin başladığı 24.05.2016 tarihinde, genç girişimci kazanç istisnasının şartlarından biri olan 29 yaş sınırının altında olduğunuz, fakat 2016 ve 2017 takvim yılı vergilendirme dönemleri ile 2018 takvim yılı birinci geçici vergi dönemine ilişkin verilen beyannamelerinizde söz konusu istisnadan yararlanmadığınızı belirtilerek, anılan vergilendirme dönemlerine ait gelir vergisi ve gelir geçici vergi beyannamelerinde düzeltme yapılıp genç girişimci kazanç istisnasından faydalanılmasının mümkün olup olmadığı konusunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun mükerrer 20. maddesinde;

“Ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle adlarına ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis olunan ve mükellefiyet başlangıç tarihi itibarıyla yirmi dokuz yaşını doldurmamış tam mükellef gerçek kişilerin, faaliyete başladıkları takvim yılından itibaren üç vergilendirme dönemi boyunca elde ettikleri bu kazançlarının 75.000 Türk lirasına kadar olan kısmı, aşağıdaki şartlarla gelir vergisinden müstesnadır.

1. İşe başlamanın kanuni süresi içinde bildirilmiş olması,

2. Kendi işinde bilfiil çalışılması veya işin kendisi tarafından sevk ve idare edilmesi (Çırak, kalfa veya yardımcı işçi çalıştırmak ya da seyahat, hastalık, askerlik, tutukluluk ve hükümlülük gibi zaruri ayrılmalar dolayısıyla geçici olarak işinde bilfiil çalışmamak bu şartı bozmaz.),

İstisna kapsamındaki faaliyetlerden kazanç elde edilmemesi veya istisna haddinin altında kazanç elde edilmesi hallerinde dahi yıllık beyanname verilir.

Bu istisnanın, bu Kanun’un 94. maddesi uyarınca tevkif suretiyle ödenecek vergiye şümulü yoktur.

Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.”

hükmü yer almaktadır.

Konu ile ilgili açıklamaların yapıldığı 292 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği’nin “İstisna Uygulaması” başlıklı 4. maddesinin birinci fıkrasında, istisnadan, 6663 sayılı Kanun’un Resmî Gazete’de yayımlandığı 10.02.2016 tarihinden itibaren ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle adlarına ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis olunanlardan Kanun’da öngörülen şartları taşıyanların yararlanacağı ve dolayısıyla bu tarihten önce işe başlayan mükelleflerin söz konusu istisnadan yararlanamayacağı açıklanmıştır.

Aynı Tebliğ’in, 5. maddesinin dördüncü fıkrasında ise istisnanın her durumda ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle ilk defa gelir vergisi mükellefiyetinin tesis olunduğu dönemden başlamak üzere üç vergilendirme dönemi ile sınırlı olduğu ve önceki faaliyete devam edilirken yeni bir faaliyete başlanılmasının istisna süresini uzatmayacağı açıklamalarına yer verilmiştir.

Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalara göre, gelir vergisi mükellefiyetinizin ilk tesis edildiği tarih itibariyle (24.05.2016), genç girişimci kazanç istisnası şartlarından biri olan 29 yaşınızı doldurmadığınız anlaşılmış olup diğer şartları da topluca taşımanız halinde, 2016 ve 2017 takvim yılı yıllık gelir vergisi beyannameleriniz ile 2018 takvim yılı gelir geçici vergi beyannamenizin düzeltilmesi suretiyle söz konusu istisnadan faydalanmanız mümkün bulunmaktadır(*)


 

(*)         Bu görüş, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 413. maddesi ile 28.08.2010 tarih ve 27686 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Mükelleflerin İzahat Taleplerinin Cevaplandırılmasına Dair Yönetmelik”te yer alan esaslara göre verilen özelge kapsamında değildir.