Tarih: 23.08.2017

Sayı : 49327596-120.04[GVK.ÖZ.2017.35]-126189

GVK Md. 89

Çocuk için yapılan eğitim harcaması faturasının ayrılınmış olunan eş adına düzenlenmiş olması halinde serbest meslek kazancına ait beyanname üzerinde indirim konusu yapılmasının mümkün olmadığı, ancak faturanın mükellef veya çocuk adına düzenlenmiş olması halinde indirimden faydalanılabileceği hk.

Özelge talep formunuzda, ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... T.C. kimlik numarasında kayıtlı mükellef olduğunuzu, 01.07.2016 tarihinde eşiniz ... ayrıldığınızı, kızınıza ait eğitim bedelini okula teslim etmek üzere eski eşinize teslim ettiğinizi ve ödemenin de eşiniz tarafından yapıldığını belirterek, eski eşiniz adına fatura edilen eğitim giderinin serbest meslek kazancınıza ilişkin gelir vergisi matrahınızın tespitinde indirim konusu yapılıp yapılamayacağı konusunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun “Diğer indirimler” başlıklı 89. maddesinde, gelir vergisi matrahının tespitinde, gelir vergisi beyannamesinde bildirilecek gelirlerden yapılabilecek indirimler bentler halinde sayılmış olup, söz konusu maddenin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinde, “Beyan edilen gelirin % 10’unu aşmaması, Türkiye’de yapılması ve gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunan gerçek veya tüzel kişilerden alınacak belgelerle tevsik edilmesi şartıyla, mükellefin kendisi, eşi ve küçük çocuklarına ilişkin olarak yapılan eğitim ve sağlık harcamaları (mükerrer 121. madde çerçevesinde eğitim ve sağlık harcamaları nedeniyle vergi indiriminden yararlanan ücretliler, aynı harcamalarını bu hükümden yararlanarak matrahlarından indiremezler)” hükmüne yer verilmiştir.

Konuyla ilgili olarak 255 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin “Eğitim Giderleri” başlıklı bölümünde “Eğitim ve öğretim kurumları, anaokulu, kreş ve dershanelere eğitim amacıyla yapılan ödemeler ile eğitim amaçlı kurs ücretleri, okul servis ücretleri, kitap ve kırtasiye alımları için yapılan harcamalar ile öğrencilerin özel yurt ve pansiyonlarda kalmaları durumunda ödenen tutarlar vergi indirimine esas alınacaktır.” açıklaması yer almakta olup anılan tebliğde belgelerin ücretlinin kendisi, eşi ve çocukları adına düzenlenmiş olması gerektiği belirtilmiştir.

Öte yandan 23.10.2012 tarih ve GVK-85/2012-7 sayılı Gelir Vergisi Sirkülerinde, “çocuk” veya “küçük çocuk” tabirinden, mükellefle birlikte oturan veya mükellef tarafından bakılan (nafaka verilenler, evlat edinilenler ile ana veya babasını kaybetmiş torunlardan mükellefle birlikte oturanlar dâhil) 18 yaşını veya tahsilde olup 25 yaşını doldurmamış çocukların anlaşılması gerektiği belirtilmiştir.

Bu hükümlere göre, ayrılmış olduğunuz  eşiniz adına düzenlenen faturanın serbest meslek kazancınıza ait beyanname üzerinde indirim konusu yapmanız mümkün bulunmamaktadır. Ancak, faturanın kendiniz veya çocuğunuz adına düzenlenmiş olması halinde indirimden faydalanabileceğiniz tabiidir.