690 sayılı KHK de yeni bir şey yok, 685 sayılı KHK ile yapılan OHAL İnceleme Komisyonu düzenlemesine açıklık getirilmiştir.
685 sayılı KHK’nin yürürlüğe girmesinden sonra adaletbiz Hukuk Sitesinde birkaç  yazı yazdım.
İhraçlar, OHAL İnceleme Komisyonu, İdari Yargı, Anayasa Mahkemesi, AİHM başlığı ile kaleme aldığım yazıdan alıntı:
Daha önce açılmış davalara devam etmek gerekiyor mu?
Bizce daha önce açılmış davalara devam etmek, idarenin ret kararına karşı istinafa, istinafın ret kararına karşı Danıştay’a gitmek boşuna bir çaba ve masraf olacaktır. Çünkü 685 sayılı KHK açıkça komisyondan sonra HSYK’nın görevlendireceği Ankara İdare Mahkemelerine gidilebileceği hükmünü getirmektedir.
685 sayılı KHK’den sonra iç hukuk yolu şöyle olacaktır:
İlk olarak OHAL İnceleme Komisyonu sonra sırasıyla:
HSYK’nın görevlendirdiği Ankara İdare Mahkemesi,
Danıştay
Anayasa Mahkemesi,
AİHM
Bu süreç iyimser bir tahminle AİHM hariç 10 yıldır.
Sonuç olarak ihraç edilenlerin önünde uzun ve zorlu bir süreç mevcuttur. İhraç edilenler ihraçlara karşı komisyon, idari yargı, AYM ve idari yargı yolunu takip ederken diğer hak ihlallerine karşı da AYM ve AİHM başvurabilirler.

2 inci yazıdan alıntı
OHAL İnceleme Komisyonundan önce açılan davalar ne olacak?

685 sayılı KHK’nin geçici 1 inci maddesinin 3 üncü fıkrasına göre OHAL İnceleme Komisyonunun alanına giren konularda yargı mercilerine başvurmuş veya dava açmış olanlar için KHK’nin 7 inci maddesindeki usul ve esaslar uygulanacak, yani her şey sil baştan olacak.
Bölge İdare Mahkemelerine İstinaf talebi
İdare mahkemesinden incelenmeksizin ret kararı alanların bizim görüşümüze göre bölge idare mahkemelerinde istinaf talebinde bulunmaları gerekmiyor.
İdare mahkemeleri ve Anayasa Mahkemesi açılan davaları ve başvuruları 685 nolu KHK’nin geçici 1/3 maddesini gerekçe göstererek ret kararları vereceklerdir. Sonucu belli bir davanın peşinden sürüklenmek yerine etkili olacak yargı yollarında odaklanmanı daha doğru olacağını düşünüyoruz.
KHK’de Komisyonun görevleri şöyle tanımlanmış
Komisyonun görevleri

MADDE 2 – (1) Komisyon, olağanüstü hal kapsamında doğrudan kanun hükmünde kararnameler ile tesis edilen aşağıdaki işlemler hakkındaki başvuruları değerlendirip karar verir.
 a) Kamu görevinden, meslekten veya görev yapılan teşkilattan çıkarma ya da ilişiğin kesilmesi.
 b) Öğrencilikle ilişiğin kesilmesi.
c) Dernekler, vakıflar, sendika, federasyon ve konfederasyonlar, özel sağlık kuruluşları, özel öğretim kurumları, vakıf yükseköğretim kurumları, özel radyo ve televizyon kuruluşları, gazete ve dergiler, haber ajansları, yayınevleri ve dağıtım kanallarının kapatılması.
 ç) Emekli personelin rütbelerinin alınması.
(2) Olağanüstü hal kapsamında yürürlüğe konulan kanun hükmünde kararnamelerle gerçek veya tüzel kişilerin hukuki statülerine ilişkin olarak doğrudan düzenlenen ve birinci fıkra kapsamına girmeyen işlemler de Komisyonun görev alanındadır.
 (3) Bu maddede belirtilen işlemlere bağlı olarak olağanüstü hal kapsamında yürürlüğe konulan kanun hükmünde kararnamelerde yer alan ilave tedbirler ile kanun yollarının açık olduğu işlemler hakkında ayrıca başvuru yapılamaz.
Görüldüğü gibi komisyonun görevleri arasında silahlı terör örgütü üyeliği, irtibatı veya iltisaki olduğu iddiası ile kamudan ihraç edilenlerin uğradığı maddi ve manevi zararların tazmini bulunmamaktadır.
Kişiler, savunmasız, yargısız silahlı terör örgütü üyesi olarak ilan edilerek toplumdan dışlanmış, aşağılanmış ve suçlu gösterilmiştir.  Kişilerin sonradan suçsuz olduğuna karar verilmesi halinde maddi ve manevi tazminat hakları olması gerekir. Ayrıca kişiler suçsuz olduklarını kanıtlamak zorunda olmadıkları halde aklanıncaya kadar kamu görevinde çalışmaktan yasaklandığı gibi silahlı terör örgütü mensubu olmakla suçlandıkları için özel sektörde iş bulmaları da nerede ise imkansız hale gelmiştir.
Yargı kararı olmaksızın kişilerin pasaportlarına el konulmuş ve seyahat özgürlükleri kısıtlanmıştır.
OHAL İNCELEME KOMİSYONU bütün bu hak ihlallerini giderecek bir hukuki statüye sahip değildir.

LİNKLER
http://www.adaletbiz.com/adalet/ohal-inceleme-komisyonu-ne-is-yapacak-h125661.html
http://www.adaletbiz.com/guncel/ihraclar-ohal-inceleme-komisyonu-idari-yargi-anayasa-mahkemesi-aihm-h135570.html
http://www.adaletbiz.com/ozel-hukuk/ohal-inceleme-komisyonu-h133402.html
http://www.adaletbiz.com/adalet/ohal-inceleme-komisyonundan-once-acilan-davalar-ne-olacak-h126197.html

Rahmi Ofluoğlu
Hukukçu

Biz