Alt Komisyon, AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü başkanlığında toplandı. Toplantıda, 22 maddelik İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Bağlamında Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ele alındı.

Tasarı, müzakerelerin ardından küçük bir değişikliğin dışında aynen kabul edildi. Değişikliğe göre, adli yardım talebini, itiraz eden hakim yerine başka bir hakim inceleyecek.

Tasarıya göre, terör örgütünün propagandasını yapan, örgütlerin bildiri veya açıklamalarını basanlara veya yayınlayanlara ceza verilmesinde, 'cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterme, övme ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik etme' şartı getiriliyor.

AİHM tarafından verilen ve kesinleşmiş ihlal kararları, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ndeki davalar bakımından da yargılamanın iadesi sebebi olarak kabul edilecek. Kamulaştırma bedelinin geç ödenmesinden dolayı açılan davanın 4 ay içinde sonuçlandırılamaması halinde, ödeme tarihine kadar geçecek süre için hesaplanacak kanuni faiz hak sahibine ödenecek.

Tutukluluk halinin devam edip etmeyeceği kararı verilirken, şüpheli veya savunma tarafı dinlenecek.

Tutukluluğa yapılan itirazlarda, savcısın görüşünün alınmasının ardından şüpheli, sanık veya müdafinin görüşü de alındıktan sonra itiraz hakkında karar verilecek. İşkence suçlarında zaman aşımı işlemeyecek.

Alt Komisyonda, AK Parti Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün, AK Parti Çanakkale Milletvekili İsmail Kaşdemir, AK Parti Aksaray Milletvekili İlknur İnceöz, CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan ve MHP İstanbul Milletvekili Murat Başesgioğlu yer alıyor.

haber5