Seksin sağlığa sayısız faydası var. Tatminkar bir seks yaşamı ömrü uzatıyor, bağışıklığı güçlendiriyor, ağrıları azaltıyor ve hormonları düzenliyor. Üstelik seks eşinizle duygusal olarak yakınlaşmanızı, kendinizi çekici hissetmenizi, özgüven ve mutluluk hislerinizin artmasını da sağlıyor. Seksin harika bir etkisi daha var! Aslında  seks müthiş bir kalori düşmanı (harika bir kilo-savar). Bu yazımızda seksle fazla kilolarınızdan nasıl kurtulacağınıza dair önerilerimizi bulacaksınız. 

30 dakika koşmak yerine seks yapın

Seksin ne kadar başarılı bir form aracı olduğunu gösteren çalışmalar artıyor. Daha önceki yapılan araştırmalara göre yaklaşık 20 dakikalık seks erkeklerde 100, kadınlarda 70 kalori harcatıyor.  Son dönemde Kanada’da yapılan yeni bir çalışmada ise seksin daha da çok kalori harcattığı, erkeklerde 120, kadınlarda 100 kaloriye ulaştığı gösterildi.  Bu rakamlar açık havada 15 dakika yokuş yukarı jogging yapmaya veya koşu bandında orta tempoda 30 dakika koşmaya eşdeğer!  Üstelik koşu bandından daha az kalori harcatsa da, araştırmaya katılan çiftlerin yüzde 90’ına göre seks spor yapmaktan daha keyifli ve tatminkar bir egzersiz!

Seks kilo vermeye yardım eder

Seksin kilolar üzerindeki etkisi sadece fiziksel bir egzersizle sınırlı değil. Aşırı kilo ve yağlanma vücuttaki seks hormonlarının dengesini değiştiriyor. Özellikle bel çevresinde can simidi şeklinde beliren yağlar seks hormonlarını düşürüyor, bu da yağlanmayı daha çok arttırıyor. Kısacası yağlar, hormonlar ve kilo arasında bir kısırdöngü meydana geliyor. Düzenli seks yapmak ise seks hormonu seviyelerini düzenliyor. Haftada en az bir kez seks yaptığınızda hem hormon seviyelerinizi hem de kilonuzu korumuş oluyorsunuz.

DUYGUSAL KRİZLERİNİZİ DE BASTIRIYOR

Stresin kilo fazlalığında büyük rolü var.  Günlük sıkıntılar, iş stresi, trafik çilesi, bastırılmış hisler, endişe veren düşünceler nedeniyle vücutta salgılanan stres hormonları açlık hissini tetikliyor.  Duygusal yeme atakları görülüyor.  Vücutta yağlanma artıyor. Düzenli sekste kortizol ve adrenalin gibi stres hormonları vücuttan atılıyor. 

Tembel seksi yapmayın

Seksten bir egzersiz olarak en fazla faydayı görmek istiyorsanız sekste aktif bir oyuncu olmaya özen göstermelisiniz. Cinselliğin süresine, tercih edilen pozisyonlara, önsevişme ve birliktelik tekniklerine dikkat etmelisiniz. Bu noktada sadece sizin değil eşinizin cinsel fonksiyonlarının da tam güç çalışması gerek. Eşinizin erken boşalma, sertleşme sorunu gibi bir cinsel sorunu varsa doğru tedavileri almalısınız. Cinsellik için rahatsız edilmeyeceğiniz, rahat davranabileceğiniz bir zaman dilimi belirleyin. Dinlenmiş olduğunuzdan, uykunuzu aldığınızdan, stresi yatak odasının kapısında bıraktığınızdan emin olun Ancak bu şekilde hem süre olarak hem de efor olarak performanslı bir seks yapabilir ve seksi tam bir kalori düşmanına çevirebilirsiniz. 

Eforu ayarlayın

Soluk soluğa kalmayacağınız, kendinizi rahatsız, halsiz hissetmeyeceğiniz bir tempo hedeflemelisiniz. Aynı şekilde sekste de bu şekilde harcadığınız eforu ayarlayabilirsiniz. 

Menopoza faydalı

Seks özellikle menopoz döneminde alınan kilolarla savaşmanın iyi bir yolu. Düzenli egzersiz ve periyodik seks menopoza giren kadınları sıcak basmaları, terleme, uykusuzluk, depresyon, baş ağrısı, yorgunluk, kemik erimesi gibi pek çok soruna karşı koruyor. Seks yaşamında tatmin olan kadınlar kendilerini daha çekici ve güzel hissediyor. Eşleriyle her zamankinden daha iyi bir diyalog kuruyor.

Ancak bu dönemde düşen hormon seviyeleri cinsel isteksizlik, kayganlık sağlayamama, cinsel ağrı gibi cinsel sorunlar yarattığından menopoz sonrası seks arzusu ve seks sıklığı düşebiliyor.  Bu dönemde hekime danışarak sistemik/lokal hormon tedavilerinden, vajinal nemlendirici/kayganlaştırıcılardan, besin desteklerinden yardım almak faydalı oluyor. 

“Başım ağrıyor” demeyin

Seksten kaçmak için en sık kullanılan ve bu nedenle esprilere konu olan mazeret “başım ağrıyor”.

Oysa Uluslararası Başağrısı Birliği’nin bilimsel dergisinde yayınlanan  ve 1000 kişi üzerinde yapılan yeni bir çalışmaya göre migren hastalarının yarısı atak sırasında seks yaptıklarında ağrıda azalma yaşıyor. Seks sırasında salgılanan mutluluk hormonları ağrı kesici gibi etki ediyor. Bu nedenle gerçekten başınız ağrısa bile seksten kaçınmayın. Rahatlatıcı bir önsevişme ve keyifli bir birliktelik sonrasında ağrınızın hafiflediğini fark edebilirsiniz. 

SEKSLE KİLO VERMEK İÇİN BUNLARI DENEYİN:

- Seks sıklığını arttırın. 

- Televizyon izlemek yerine seks yapın.

- Yatağa uykunuz geldiğinde değil daha erken saatlerde geçin. 

- Önsevişme ve hazırlık dönemini atlamayın, seks rutinini uzatın.

- Seks öncesi masaj harcanan kalori miktarını arttıracaktır.

- Seks rutinini yeni pozisyon ve davranışlarla renklendirin. 

- Sekste pasif kalmayın, aktif rol oynayın.

- Nefesinizi ve terleme seviyenizi takip edin.

- Tükettiğiniz kalorileri ve alkol miktarını kısıtlayın.

- Yatak odası dışında da yürümeye, merdiven kullanmaya, hareket etmeye özen gösterin.

- Seks sıklığını düşüren cinsel isteksizlik, ağrı gibi sorunlarda ve eşinizde boşalma süresini kısaltan erken boşalma veya seks eforunu düşüren sertleşme problemi gibi problemlerde organik ve psikolojik faktörlerin incelenmesi için hekime başvurun.

vatan