27 yaşındaki öğrenci S.T., A.A.'nın kendisini gül toplama bahanesiyle bahçesine götürüp, zorla ters ilişkiye girdiğini öne sürdü. 

Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü'nden bu yıl mezun olan S.T., geçen 10 Temmuz'da polise başvurarak hocası Doç. Dr. A.A.'nın kendisine cinsel saldırıda bulunduğu iddiasıyla şikayetçi oldu. Okulunu bitirdikten sonra yüksek lisans başvurusu yapmak için hocası A.A.'nın yanına gittiğini anlatan S.T., ifadesinde şöyle dedi:

"A.A. yüksek lisans bölümünde jüriydi. Olaydan yaklaşık 3 hafta önce yanına giderek yüksek lisans konusunda birkaç soru sordum. Bana 'Bu konuları burada konuşmayalım. Benim Dadaşkent'te küçük bir bahçem var, oraya gidelim orada konuşalım. Başkaları görürse yanlış anlar' dedi. Birlikte bahçeye gittik. Beni bahçedeki kulübeye davet etti. İçeri girdiğimizde ilk önce derslerden konuştuk. Bir süre sonra bana 'Güzel kızsın seni yüksek lisansa almazsak yazık olur. Gözlerin ve dudakların çok güzel' diyerek dokunmaya başladı. Kendisine kızdım ancak dudağımdan öpmeye başladı. Sonra beni evime bıraktı. Bu olaydan bir hafta sonra hocamın üniversitedeki odasına giderek bir kitap istedim. Beni yine Dadaşkent'teki bahçeye davet etti. Dersim olduğunu söyleyince 'Herhalde yüksek lisana girmek istemiyorsun' diyerek zorladı ve bahçeye götürdü. Burada zorla oral seks yaptı. Üçüncü kez beni bazı notlar vereceğini söyleyerek okula davet etti. Okula gittiğimde 'Gel bahçeme gidelim. Hem serin olur, hem gül toplarız, hem de sana notları veririm. Okulda bizi kimse görmesin' diyerek beni yine zorladı. Orada beni kulubeye çağırıp zorla kıyafetlerimi çıkarttı. Zorla ters ilişkiye girdi. Baskı nedeniyle kabul ettim." 

Genç kızın şikayeti üzerine tutuklanan ve 5 gün sonra tahliye olan 2 çocuk babası 41 yaşındaki A.A. ise suçlamaları kabul etmedi. S.T.'nin yüksek lisansa kabul edilmeyince böyle bir iftirada bulunduğunu iddia eden A.A. şunları söyledi:

"S.T.'nin üniversite 1 ve 3'üncü sınıfta dersine girdim. Dersleri vasattı. Bana 'Hocam yüksek lisans için altı kişilik kontenjan açmışsınız bende başvurabilirmiyim' dedi. Bende kendisine 'Programa başvuru sayısı fazla, başka bir programa başvur' şeklinde tavsiyede bulundum. S.T., 25 Haziran günü öğleden sonra yanıma tekrar gelerek 'Hocam şu kararınızdan vazgeçin, bende başvurayım' dedi. Bende kendisine başka bir alanda ve başka bir yerde başvuru yapmasını söyledim. Amacım kendisinin boşuna başvuru yapmamasıydı. 1 Temmuz günü saat 15.00 civarında üniversite bahçesinden aracımla çıkmak üzereyken yüksek sesle bana 'Hocam bekleyebilir misiniz' dedi. Başvuru yaptığını ve problemleri olduğunu söyledi. Aracı çalıştırdım bu arada cama vurdu. Ben acelem olduğunu söyledim. Kapıyı açarak rızası ile arabaya bindi. Bahçede ağaçları sulamaya başladım ve bu arada kendisi ile konuşmaya devam ediyorduk. Kendisi de bahçede bulunan kulübede oturuyordu. Israrla yüksek lisansa alınmasından bahsediyordu. Birden ayağı kalkarak yanıma yaklaştı ve beni öpmeye başladı. Daha sonra kot pantolonumu ve fermuarımı çözdü, beni öpmeye devam etti. O arada kendisi bana sürtündü, daha sonra da benden özür diledi. 'İstemeden oldu, aşırı isteğime yenildim' dedi. Suçlamayı kabul etmiyorum."

Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sanat Kuramı ve Eleştiri Anabilim Dalı Başkanı da olan A.A., hakkında 'nitelikli cinsel saldırı' suçundan hazırlanan iddianame 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Hakkında 22.5 yıl hapis cezası istenen Doç. A.A., önümüzdeki günlerde hakim karşısına çıkacak.
Hümeyra PARDELİ/ERZURUM, (DHA)